ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Синдром на неспокойните крака: Как да се справите с крампите?

Синдром на неспокойните крака, спазми и крампи в най-неподходящия момент – за съжаление мнозина са усетили това неразположение

синдром на неспокойните крака
Синдромът на неспокойните крака и крампите се появяват не само през нощта

Защо се случва и как да се справим с явлението, обяснява остеопатът Владимир Животов.

Важно е да се разбере, че не може да има проблеми в здравия организъм. Ако краката или ръцете ви започнат да страдат, не бива да се успокоявате, че това е само временно явление и засяга само тях. Винаги има проблем зад острите спазми в мускулите. Предизвикателството е да се разбере каква е причината за проявата му”, казва лекарят.

Традиционно се смята, отбелязва той, че разширените вени и забавянето на кръвообращението водят до крампи в краката. Това донякъде е така, но най-честата причина е физическата активност и неправилно изпълнените упражнения. Но защо възниква пренапрежение, особено ако човек води заседнал начин на живот?

Владимир Животов

Стари травми провокират появата на Синдром на неспокойните крака

Най-често натоварването става прекомерно и неправилно поради сколиоза и / или стари наранявания на опашно-сакралната област. Това води до факта, че тазовите кости се разгръщат и натоварването върху краката се разпределя неравномерно. Това, може би, трябва да попречи на човек да се движи, но тялото е в състояние да се адаптира. Центърът на тежестта се измества, така че, разбира се, можем да ходим, но мускулите трябва да работят по -усилено, отколкото ако тялото е балансирано – те се напрягат по -силно, за да го поддържат в изправено положение“, предупреждава Владимир Животов.

Вечер човек си ляга, но не може напълно да се отпусне, отбелязва специалистът. По време на сън могат да се появят притискащи, мравучкащи усещания, които изчезват през деня при движение поради засиленото кръвообращение. Обикновено всяко физическо движение, като ходене, бягане, плуване, облекчава мускулното напрежение. Но това се случва само ако тялото е здраво.

Ако се наруши механиката на движение на долната част на тялото, не е достатъчно да ходите или да почивате. Следователно, процесът продължава през нощта, по време на сън, в краката се появява потрепване, което може да събуди човек и дори да провокира безсъние. Това се нарича синдром на неспокойните крака. Всъщност това са конвулсии”, казва Владимир Животов.

Мускулите нямат време и не могат напълно да си починат и да се възстановят

Много по-вероятно е да имате крампи, ако натоварването на мускулите се окаже необичайно голямо, например, ако сте тренирали твърде интензивно, ходили сте дълго време или сте прекарали много часове прави.

Въпреки това, дори при хора, свикнали с големи физически натоварвания, мускулите понякога се свиват. Появата на крампи по време на движение също е знак за прекалено голям стрес у човек. Мускулите нямат време да пречистят метаболитните продукти – те се произвеждат по-бързо, отколкото се отделят”, казва остеопатът.

Понякога, което е много опасно, краката се схващат във водата, отбелязва специалистът. Първо, това се случва, защото във водата хората могат да напрегнат телесните си мускули, като разтягат пръстите си. Второ, спазмите могат да възникнат поради студ: ниската температура на водата допринася за спазмите.

Разбира се, механичните увреждания като сколиоза или наранявания на опашната кост и сакрума не са единствените фактори, които провокират крампи и гърчове на мускулите.

В повечето случаи спазмите са придружени от метаболитни нарушения, предимно недостиг на магнезий и калций. Това е много честа причина за крампи по време на бременност! Натоварването върху тялото на жената се увеличава, а количеството електролити в кръвта намалява. Дефектите на опорно -двигателния апарат, скрити преди бременността, стават очевидни при стрес, както и скритите дефицити на някои микроелементи. В резултат на това мускулите започват да се свиват„, казва Владимир Животов.

синдром на неспокойните крака-упражнения
Правилното разтягане ще намали напрежението в мускулите

Друг фактор, провокиращ спазми и крампи, е нарушение на функциите на паращитовидните жлези

Поради това абсорбцията на калций в червата се забавя, казва остеопатът. Също така, причината за синдром на неспокойните крака може да бъде хипогликемия – намаляване на нивата на кръвната захар.

Понякога„ неспокойните“ мускули могат да показват недостиг на витамин D. Факт е, че той играе важна роля в усвояването на калция. Дефицитът на витамин D води до недостиг на калций, а недостигът на калций води до крампи. Дефицитът на витамин D се среща при 90% от населението на нашите географски ширини и изисква задължителна корекция”, казва Владимир Животов.

Синдром на неспокойните крака – как да си помогнете преди да посетите лекар

Най-добре е да спрете натоварването и да разтегнете свития мускул възможно най-скоро, дори и това да изисква определено усилие, казва Владимир Животов. Ако мускулът на прасеца е спазматичен, издърпайте стъпалото, като хванете големия пръст и го наклоните към коляното. Докато пръстът на крака е в това положение, мускулът не може да влезе в състояние на спазъм.

Друг неочевиден съвет е да избягвате стреса. Стресът е причина за всякакви здравословни проблеми! Нервният срив е натоварване на тялото, предимно върху нервните окончания, които са отговорни за мускулните контракции. Също така е много важно да останете хидратирани, особено по време на спорт“, казва остеопатът.

Всичко това са косвени причини, но те се отразяват негативно на здравето, причиняват недостиг на основни микроелементи, унищожават организма и значително увеличават риска от наранявания.

Синдром на неспокойните крака: лечение

Ако крампите и спазмите се повтарят постоянно, имат подчертан характер и пречат на съня, свържете се с остеопат и ендокринолог, казва лекарят. Самолечението в такава ситуация е неприемливо.

Остеопатичното лечение е ефективно, тъй като е насочено преди всичко към изправяне (балансиране) на тялото и излекуване на последствията от наранявания, което ви позволява да облекчите прекомерния стрес върху мускулите.

При недостиг на микроелементи е наложително да се взимат хранителни добавки, както и да се коригира диетата. За да го идентифицирате, е необходимо да се консултирате с ендокринолог. Лекарят ще направи преглед, ще назначи необходимите изследвания, за да се изключи ендокринна патология като възможна причина за синдром на неспокойните крака.

Източник: postnauka.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *