Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо е вредно да седите с кръстосани крака?

Има сериозни медицински проблеми, които могат да ви принудят да преосмислите навика да седите с кръстосани крака

Предлагаме ви експертно мнение на д-р Сергей Анисимов, травматолог-ортопед за вредите от седенето с кръстосани крака, както и съвет за най-оптимално положение на тялото в седнало положение.

Вече знаем, че седналото положение влияе на здравето ни. Мускулите на гръбначния стълб и гърба, особено долната част, са най-засегнати. Това от своя страна може да доведе до различни физиологични, както и психологически проблеми.

Д-р депресия, високо кръвно налягане, рзширени вени, болка в краката, болка в коленете, болка в гърба, поза на тялото, умора, болка в гърба

Сергей Анисимов припомня данните от едно изследване, публикувано наскоро в Journal of Preventive Medicine, според което жените, които седят на бюро повече от 7 часа на ден, са три пъти по-склонни да развият депресия, отколкото тези, които седят по-малко от 4 часа на ден. Към това трябва да се добави и неправилна стойка, която може допълнително да влоши състоянието на човека.

Д-р Сергей Анисимов

Как правилно да прекарвате по-дълго време седнали (ако работата ви го изисква), така че гърбът и шията да не ви болят?

1. Дръжте гръбнака изправен.

2. Раменете и бедрата са успоредни на земята.

3. Краката трябва да са поставени плътно, но без напрежение върху пода.

Но повечето от нас съзнателно или несъзнателно избират грешна позиция на седене. Изненадващо, правилното положение на тялото в седнало положение дава най -малко комфорт и заради това повечето хора предпочитат да се навеждат или да отпускат гърба, когато са седнали на стол.

За някои това не е достатъчно; за повече комфорт те предпочитат да седят с кръстосани крака.

Нека първо разсеем някои митове

Разширени вени (и придружаваща болезнена пулсираща болка). Това разстройство често се свързва с навика да се седи с кръстосани крака. Въпреки това, според д-р Джон Харис, съдов хирург в Станфорд, това не е вярно.

За предотвратяване на разширени вени той съветва:

– Първо, спрете да се притеснявате как ще седнете.

– Започнете да спортувате, правете редовни упражнения.

Също така си струва да се отбележи, че разширените вени могат да бъдат наследствени.

Какво да кажем за други проблеми, като увреждане на нервите, високо кръвно налягане и лоша стойка, често свързвани със седене с кръстосани крака?

Оказва се, че има доказателства, че седенето с кръстосани крака всъщност може да причини тези проблеми. Но не се паникьосвайте веднага, тъй като в по-голямата си част тези проблеми са временни.

Когато седите с кръстосани крака, оказвате натиск върху перонеалния нерв зад коляното, който изпраща сигнали към краката.

Ако дълго време седите в това положение , тогава можете да почувствате изтръпване на крака. След като седнете нормално, налягането ще започне да намалява, така че е малко вероятно нервът да бъде повреден.

Кръстосани крака и високо кръвно налягане

Проучване, публикувано в Journal of Clinical Nursing, установява връзка между седенето с кръстосани крака и високото кръвно налягане.

Заслужава да се отбележи веднага, че когато седите с кръстосани крака, това наистина води до скок на кръвното налягане, но то се нормализира веднага щом заемете нормална поза. Затова седнете изправени и не кръстосвайте краката си.

И все пак всеки нормален човек е малко вероятно да иска да увеличи кръвното си, така че ако седите с кръстосани крака по навик, опитайте се да ставате, да се разтягате и да ходите на всеки 15-20 минути.

Седейки с кръстосани крака, вие съсипвате позата си

Има популярно мнение, че постоянното седене с кръстосани крака може сериозно да увреди стойката, което от своя страна може да повлияе негативно на храносмилателната система, нивата на стрес и други неща. Това отчасти е вярно.

Няма отрицателни ефекти върху стойката, когато седите изправени, но проблемът е, че кръстосването на краката кара повечето от нас да се наведем.

Защо не можете да седите с кръстосани крака по време на бременност?

По време на бременността женското тяло претърпява много физически промени. С разтягането на матката центърът на тежестта се измества напред. Възможно е бременната да не може да ходи, да стои или да седи, както е свикнала.

Въпреки че някои навици ще се променят, трябва да изберете нови, по-удобни за вас позиции. Добре е да се знае, че никоя стойка на тялото няма да навреди на вас или вашето дете, включително навика да седите с кръстосани крака.

Заслужава да се отбележи, че мускулните навяхвания, болките в гърба и спазмите са често срещани по време на бременност.

Седенето с кръстосани крака няма да навреди на детето ви, но може да причини подуване на глезена или крампи на краката. Ако усетите, че глезените ви са подути или имате спазми, опитайте да седнете изправени с двата крака на пода или да ги повдигнете и да се облегнете на малък стол.

В крайна сметка: кръстосването на коленете няма да ви убие – просто не забравяйте да ставате, да ходите и да се разтягате от време на време (на всеки 20 минути).

Източници: www.womenshealthmag.com, kp.ru, www.thehealthsite.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *