ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Защо потрепват клепачите на очите и какво да се направи, за да спре?

В повечето случаи причината да потрепват клепачите на очите е някакъв вътрешен фактор, на който може да се повлияе

Да потрепват клепачите на очите се е случвало на почти всеки. Окото започва да трепка без причина. Въпреки че това може да ви притеснява, обикновено не е голям проблем. Случващото се е възможно да причини известен дискомфорт, но всъщност движенията на очите са толкова бързи, че е малко вероятно другите да ги забележат.

Причини за потрепване на клепачите

Най-често потрепването продължава няколко минути, но понякога окото може да трепка и в продължение на дни.

1. Уморени сте или сте стресирани

Когато сме под стрес, тялото ни произвежда хормона епинефрин, известен като „борба или бягство“. Той подготвя тялото ни да действа в заплашителни ситуации, което реагира на това чрез потрепване на мускули или нерви, включително и тези на клепачите.

Разбира се, стресът е част от нашето ежедневие и не може да бъде напълно избегнат. Можете обаче да се опитате да намалите стреса, с който се сблъсквате, като балансирате работата и почивката, срещате се с приятели и правите йога или си намерите ново и интересно хоби.

2. Спите лошо или малко

Изследванията са установили връзка между недостатъчния сън и потрепването на очите. Все още обаче не е ясно защо това се случва.

Но докато учените не намерят отговора на този въпрос, решението е очевидно – спете повече.

3. Пиете много алкохол

Ако редовно пиете повече от препоръчителния прием на алкохол, може да усетите, че очите ви потрепват. Алкохолът увеличава натоварването на тялото и влияе върху качеството на съня. Затова не се изненадвайте, ако окото ви започне да потрепва след бурна нощ.

Има много причини да ограничите приема на алкохол и потрепването на очите може да бъде една от тях.

4. Не се ограничавате само с кафе

Кофеинът е стимулант, който прави мускулите и нервите по-чувствителни и по-отзивчиви към стимулите на околната среда. Това увеличава вероятността от случайно потрепване, което може да засегне и очите.

Ако консумирате много кафе, чай, газирани напитки и шоколад, трябва да преразгледате навиците си и да видите дали това ще ви избави от потрепване на очите.

5. Имате проблеми със зрението

Ако постоянно напрягате очите си, за да видите нещо, значи те работят по-усилено от обикновено. Това е вид стрес, който може да доведе до потрепвания.

Посетете вашия лекар, ако имате нужда от очила или вижте дали настоящите ви очила и контактни лещи са подходящи за вас.

Проблеми със зрението могат да възникнат и при продължителна работа пред монитор, често използване на смартфони и таблети.

Използвайте правилото „20-20“, когато гледате екрана на телефона или таблета. Обръщайте се от екрана на всеки 20 минути и се фокусирайте върху отдалечен обект за 20 секунди или повече. Това ще намали умората, която причинява потрепване.

6. Очите ви са сухи

Сухи очи често имат онези, които прекарват много време пред компютъра, пият определени лекарства (например антидепресанти или антихистамини), носят контактни лещи и консумират големи количества алкохол и кофеин. Без влага клепачите не могат да функционират правилно и са по-склонни към потрепване.

След като възстановите влагата на повърхността на очите, можете да облекчите потрепването или да намалите риска от бъдещи събития.

7. Имате алергии

Ако имате алергии, може да страдате от сърбеж, подуване и сълзене на очите. Когато се търкат очите, се произвежда хистамин в тъканите на клепачите и сълзотворен филм, което може да причини потрепване на очите.

Често се предписват антихистамини за намаляване на симптомите на алергия, но понякога тази група лекарства причинява сухота в очите, което може да влоши проблема. В този случай най -добре е да се консултирате с лекар.

8. Вашата диета е небалансирана

Ако имате недостиг на витамин В12, витамин D и магнезий, възможно е тялото ви да не функционира правилно. Потрепването на очите може да бъде един от многото симптоми, които да забележите. Най -добре е да се уверите, че получавате правилното количество от тези витамини и минерали.

Яжте повече риба, морски дарове и млечни продукти, а ако сте вегетарианец – комбинирайте храните с прием на витамини.

Защо потрепват очите по време на бременност?

Много бъдещи майки се оплакват от потрепване на очите по време на бременност. Това се дължи преди всичко на факта, че бременността е един вид стресиращ период в живота на жената, особено ако това е първо дете и бременната не знае какво да очаква.

Поради хормонални промени при бременната жена, емоционалността се увеличава, възниква и тревожност. Освен това проблемите със съня са още една причина, поради която може да се забележи трепкане на клепачите.

Най-често проблемът е временен, но ако ви притеснява, можете да посетите лекар.

Най-ефективният начин да спрете спазмите в очите е да установите причините и причинителите.

Има основни начини, които ще ви помогнат да се справите:

1. Намалете количеството кофеин

Опитайте да ограничите или да избягвате кофеинови напитки като кафе, чай и шоколад за седмица или две, и вижте дали спазмите в очите ще продължат.

2. Откажете се от алкохола

Също така си струва да ограничите алкохола за известно време, ако потрепването на очите е станало постоянно.

3. Спете достатъчно

Стремете се да спите 7-8 часа на денонощие и избягвайте да използвате електронни устройства преди лягане.

4. Овлажнете очите си

Сухотата в очите се увеличава с възрастта. Опитайте да ги хидратирате с капки за очи.

5. Пийте повече

Дехидратацията също води до потрепване на очите, така че пийте много вода.

6. Приемайте витамини

Ако храната ви не е пълноценна, опитайте се да компенсирате липсата на витамини и минерали.

7. Контрастен душ

Изплакнете затворените очи последователно със студена и топла вода. Студената вода свива кръвоносните съдове, докато топлата ги разширява. Това ще подобри кръвообращението и притока на кръв в очите.

Лесни упражнения и масаж отпускат очите и предотвратяват спазмите

Опитайте тези методи:

Кръгов масаж

С кръгови движения внимателно масажирайте клепачите със средните пръсти за 30 секунди. Това ще подобри кръвообращението, ще стимулира и укрепи очните мускули.

Силно мигане

Първо стиснете силно очите, а след това ги отворете възможно най-широко. Повтаряйте, докато започнат да се появяват сълзи. Този метод не само овлажнява очите, но и тренира очите и мускулите на лицето. Ако обаче спазмите се влошат, трябва да спрете да правите упражнението.

Примигване

Затворете очи за минута. Опитайте се да ги затворите възможно най – плътно и след това да ги отпуснете, без да отваряте очи. Направете упражнението 3 пъти, преди да повдигнете клепачи. Това ще укрепи очните мускули и ще увеличи производството на сълзи.

Източник: happylook.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *