Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Болки в кръста при жени: причини и лечение

В зависимост от причините за появата болките в кръста се разделят на три вида: неспецифични, радикулерни и свързани със сериозна патология

в кръста
Болките в кръста изискват компетентно лечение, предписано от специалист

Патологични

Най-редките и опасни болки за здравето и живота са свързани със сериозна патология.

„Всяка остра болка в долната част на корема, в опашната кост и областта на малкия таз трябва да предупреждава и да бъде аларма за скорошно посещение при лекар“, казва Олга Курушина, професор, доктор на медицинските науки, ръководител на катедрата по неврология, неврохирургия и медицинска генетика във Волгоградския държавен медицински университет.

Олга Курушина

Сериозните болки могат да бъдат причинени от:

• бърза неразумна загуба на телесно тегло и предразположение към онкопатология;
• слабост в краката и нарушена чувствителност и функции на тазовите органи;
• повишена телесна температура;
• предишна травма или предишна диагноза остеопороза и възраст над 55 години;
• дългосрочно запазване на болезнените усещания и тяхната интензивност, въпреки лечението;
• обща слабост или нарушение на походката, повишена болка през нощта и нейната упоритост дори при промяна в положението на тялото.

„Когато се появят такива симптоми, трябва незабавно да се консултирате с лекар и да се подложите на задълбочен преглед“, отбелязва Курушина.

Радикулерни (коренчеви) болки

През втората половина от живота жените често изпитват радикулерна болка. Този тип болки могат да се появят и при момичета. Причината може да е тежък физически труд, често сгъване и разгъване на торса, вдигане на големи тежести, особено в комбинация с хипотермия, заседнал начин на живот, както и вибрационни ефекти. В риск са хората, които са принудени да бъдат в статичен стрес дълго време, в седнало положение – професионални шофьори, офис служители, учители. Често радикулерната болка започва по време на бременност, когато се променя биомеханиката на гръбначния стълб. Центърът на тежестта се придвижва към стомаха и за жената става трудно да отпусне мускулите на гръбначния стълб. Напрежението им води до прищипване на нервните корени.

„Компресионната радикулопатия се причинява от компресия на корена на гръбначния нерв. Болката е придружена от нарушение на една или повече функции на този нерв: двигателна, сензорна или трофична. Тоест, има нарушение на движенията, слабост в мускула, инервиран от този корен, появява се зона на изтръпване или „настръхване“, нарушава се растежа на косата или се влошава състоянието на кожата в областта на инервацията. Радикулерната (коренчева) болка не може да се лекува у дома. Компресията на нервните корени изисква използването на антиепилептични лекарства с рецепта “, казва Олга Курушина.

Неспецифични болки в кръста

Почти 85% от жените имат неспецифични или мускулно-скелетни болки в гърба. Причините за възникването им са нарушения в работата на мускулно-лигаментния комплекс, междупрешленния диск, междупрешленните стави, нервния корен и твърдата мозъчна обвивка. Често заседналият начин на живот, продължителните статични натоварвания, например продължително каране на кола или седене пред компютър, носене на тежести, нервно напрежение и стрес, стават провокатори на такова неприятно усещане.

„Неспецифичната болка се локализира в долната част на гърба, може да бъде доста силна, дори да пречи на движението, да бъде придружена от тежест в долната част, да се увеличава при движение и да преминава с отпускане. Например, човек си ляга, намира удобна позиция и болката изчезва. На сутринта става, започва да се движи, мускулите му се напрягат и болката се връща. Ако палпирате мускула, болката ще се увеличи”, каза Олга Курушина.

Нестероидните противовъзпалителни лекарства се използват за лечение на неспецифични болки в кръста

Те могат да бъдат под формата на таблетки, инжекции, мехлеми, гелове и спрейове. Предписват се от лекар при липса на противопоказания. Той може да препоръча и други методи на лечение: физиотерапия, акупунктура, масаж, физиотерапевтични упражнения.

По време на остра болка не може да правите упражнения и да използвате нагряващи и дразнещи методи на лечение, например масаж, иглотерапия, акупресура, използване на мехлеми със змийска отрова и други подобни.

„Тези методи носят облекчение в продължение на няколко часа, но след това пациентът вече не може да се изправи: локалното кръвоснабдяване се увеличава, отокът нараства, болката се усилва многократно“, обяснява Олга Курушина.
Ако болката се появява от време на време в резултат на заседнал начин на живот, тогава си струва да се прави физиотерапия, йога, медитация, плуване. Упражненията за снемане на мускулното напрежение и релаксация ще укрепят кръста и ще подобрят физическото състояние.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *