ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Салвия: ползи, начин на приложение и лечение с градински чай

Градински чай – едно от най-популярните растения в билколечението. Лечебните му свойства са известни отдавна. Освен това са доказани и от науката

градински чай
Градински чай – достъпен и ефективен при много заболявания

От векове градински чай се използва за лечение на възпалителни заболявания, както на кожата, така и на вътрешните органи. Това растение съдържа много полезни компоненти и биологично активни съединения, които правят възможно използването му при комплексното лечение на мъжки и женски здравословни проблеми.

В допълнение към инхалациите и изплакване на устата, градински чай се използва активно в различни области на медицината, включително като част от много лекарствени препарати. Важно да знаете характеристиките на това растение, за да може да го използвате ефективно.

Градински чай: какви са неговите уникални характеристики

Растението съдържа много полезни вещества. Това са не само витамини и минерали, но и редица биологично активни съединения – смоли, камфор, плодови киселини, танини, алкалоиди, сол, флавоноиди и фитонциди. Благодарение на този състав, градинският чай има редица терапевтични и профилактични ефекти.

Това е многогодишна билка, разпространена в почти цяла Европа. Отглежда се като култивирано растение, за да се използва като фитосуровина или като компонент от козметиката. На основата на градински чай се приготвят лекарства срещу псориазис, за лечение на пациенти с туберкулоза, облекчаване на главоболие и ревматизъм, бъбречни проблеми и анемия. В допълнение, градинският чай, като подправка, се добавя към някои ястия. Познат е още и като салвия.

Салвия: лечебни свойства

Градинският чай, под различни форми, се използва както външно, така и вътрешно (инфузии, отвари или тинктури). Лечебният ефект на растението се постига чрез комбинация от витаминни и минерални компоненти и биологично активни вещества.

Градинският лекува и се използва за профилактика на:

• възпаление, инфекции на кожата и лигавиците;
• инфекциозни и възпалителни гинекологични заболявания;
• лезии на горните дихателни пътища, инфекциозни и възпалителни процеси в бронхите;
• заболявания на пикочно-половата система;
• храносмилателни разстройства;
• нарушения на централната нервна система и нейните вегетативни отдели.

Освен това, градинският чай намира приложение и за нормализиране на хормоналния метаболизъм, докато отслабвате.

салвия
Салвия помага при гинекологични заболявания

Градински чай – освен ползи, има и вреди

Противопоказания при използването на салвия все пак има. Въпреки че билката е относително безопасна и ефективна, лечението с нея е допустимо само след като са изключени всички възможни противопоказания за употребата. В някои случаи това може да повлияе отрицателно на състоянието, което трябва да се вземе предвид предварително при съставяне на план за лечение. Сред основните противопоказания са:

• алергии или индивидуална непоносимост към компонентите на фитосуровините;
• всички тримесечия на бременността и кърменето;
• наличието на всякаква форма на епилепсия;
• развитие на ендометриоза;
• възраст до 2 години;
• хипотония;
• период на обостряне на хронични патологии на отделителната система;
• повишаване на концентрацията на естроген в кръвта;
• всякакви видове тумори;
• увреждане на щитовидната жлеза;
• наличието на бронхиална астма.

В тези случаи строго се забранява използването на славия, под каквато и да е форма.

Приложение на градински чай

От жените. При лечението на женски заболявания градинският чай се използва доста често. Той помага за подобряване хода на менопаузата, като намалява тежестта на горещите вълни, при нощното изпотяване, контролира нервността, промените в настроението и проблемите с паметта. Градинският чай прави това, като влияе на нивата на естроген. Настойките и отварите се използват в комплексната терапия на безплодие, за регулиране нивото на естроген. Полезно е да се използват инфузии непосредствено след менструация и преди овулация. Това увеличава шансовете за бременност.

Градинският чай помага да се стимулира женското либидо, бори се с увреждането на клетките и се използва за предотвратяване рака на шийката на матката и тялото на матката, гърдите, кожата и червата. Използва се и при комплексно лечение на инфекциозни и възпалителни процеси на малкия таз.

Локалното приложение на отвари помага в борбата срещу млечница, потискане на дразненето и сърбежа. Градинският чай помага при лечението на хроничен цистит, като се използва се под формата на душ.

По време на бременност е допустимо използване на отвара от градински чай за изплакване на устата и гърлото при инфекциозни заболявания. Когато се приема вътрешно, може да повиши тонуса на матката и да провокира кървене, спонтанни аборти или преждевременно раждане.

По време на лактацията градинският чай намалява производството на мляко и единственото му използване е в края на периода на хранене. Когато се приема градински чай, може постепенно да се намали количеството мляко до нула за няколко седмици.

чай градински
Чаша градински чай облекчава подуването на корема

При мъжете салвията помага за подобряване производството на тестостерон

Освен това нормализира кръвообращението и метаболизма, елиминира застоя на кръвта от гениталната област и стимулира образуването на семенна течност.

Градинският чай помага да се подобри функционирането на простатата, да се увеличи мъжката сила и сексуалното желание, използва се в комплексното лечение на инфекции на пикочните пътища. Това лекарство ще бъде полезно при подготовката за зачеване.

При деца градинският чай се използва при настинки и болки в гърлото, нервни разстройства. След навършване на 3 години се използва външно, след 5 години – и вътрешно.

Когато се използва градински чай при лечението на всяка патология, видовете лекарства (инфузии, отвари или тинктури, лосиони и др.) се предписват само от лекар. Той също така определя точната дозировка и продължителността на терапията, както и комбинацията на хранителни добавки с градински чай с определени лекарства.

Видове лекарствени състави с градински чай

Настойките от градински чай могат да се прилагат както вътрешно, така и локално (под формата на инхалации, изплаквания) и външно (за лосиони, като компреси). Вътрешно инфузиите от градински чай се използват за стимулиране на жлъчната секреция, за премахване на метеоризма, нормализиране на храносмилателната система и борба с възпалението.

Как се прави чай от салвия?

Запарете 1 чаена лъжичка сухи листа от градински чай с 1 чаша вряща вода. Настоявайте 5 минути. Можете да използвате и филтърни торбички, тогава трябва да вземете 1 торбичка за чаша чай.
Пийте чая горещ, като добавите лъжица мед и лимон.

Чаят помага за укрепване на имунната система, борба с умората и храносмилателните проблеми. Пие се, за да се успокои нервната система, да се намали тежестта на треската и за да се премахне главоболието.

Отвара от градински чай

2 с.л. салвия залейте с 200 мл. вряща вода, поставете на водна баня и варете 15 минути. След това оставете да се запари, докато се охлади напълно, прецедете и добавете преварена вода до 250 мл. Съхранявайте в хладилник за не повече от 2 дни.
Пийте 1/4 чаша два пъти дневно или според указанията на медицински специалист. Курсът е не повече от 2 седмици.

Отварите се използват както за външно лечение, така и за перорално приложение. Те са полезни при храносмилателни проблеми, настинки и пикочно-полови инфекции.

Тинктура от салвия

3 с.л. лъжици билки се заливат с 500 мл водка. Поставете сместа в бутилка от тъмно стъкло, затворете плътно и оставете да стои 28 дни. След това прецедете и изсипете в чист, непрозрачен съд.

Взема се три пъти дневно по една супена лъжица, разредена в 200 мл. вода или според указанията на лекар при различен режим на дозиране.

Източник: kp.ru

ти лайф капсули
ТИ ЛАЙФ (капсули) – при проблеми с щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *