ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Старчески петна: 5 ефективни техники за премахване

Наличието на старчески петна причинява сериозни неразположения, най-вече от емоционално естество

старчески петна
Старчески петна се появяват не само в старческа възраст

Сред причините за този козметичен дефект са хормонални промени, излагане на слънце, травми и различни заболявания.

Как да се отървете от старчески петна?

Ето 5 ефективни начина, препоръчани от д-р Джън Фужун, който въпреки младостта си, вече е ръководител на Пекинската асоциация за традиционна китайска медицина и признат експерт в тази област. Той е написал световно аплодираната книга „Най-добрият лекар си ти самият“, която бързо се превръща в бестселър. И продължава работата, която са вършили 4 поколения от семейството му.

Д-р Джън Фужун

Внимание: статията е изключително и само за вида пигментация, която не е свързана с наследственост. Тоест, старчески петна които се появяват, когато човек достигне зряла възраст.

Това не включва лунички, рождени белези и други видове пигментации, които могат да възникнат от раждането. Също така не разглеждаме патологични случаи, когато пигментацията вече е покрила голяма част от лицето и на практика не е оставила светли участъци от кожата.

Причини за появата на старчески петна и пигментация

• Хормонални промени. Тъмните петна често се появяват при бременни жени, по време на кърмене и дори в определени дни от менструалния цикъл. Обикновено тази пигментация изчезва, когато съставът на хормоните в тялото се промени. Например след раждане или след края на кърменето.

Понякога обаче остават петна. И в този случай говорим за хормонално разстройство.

• Инсолация. Това е ключова причина. В крайна сметка, какво е пигментно петно? Това е проява на прекомерно натрупване на меланинов пигмент на едно място. И в зависимост от това колко пигмент се е натрупал, петното има цвят, вариращ от светложълт до кафяв.

Меланинът действа като защитник на нашата кожа: той я предпазва по всякакъв начин от увреждане от ултравиолетовите лъчи. Но когато ефектът му е твърде дълъг и агресивен, тогава меланоцитите (клетки, които синтезират пигмент) работят по-активно и произвеждат излишен меланин.

• Наранявания. Кожните лезии и термичните изгаряния са друга много често срещана причина за пигментация. Наранената кожа не може да изпълни напълно бариерната функция и не се справя с негативните ефекти на слънчевата светлина.
• Болести на вътрешните органи. На първо място – бъбреците, жлъчния мехур, черния дроб и червата.
Недостиг на определени елементи в тялото.

Дефицитът засяга особено:

Мед. Недостигът му се проявява не само в нарушаването на пигментацията на кожата, но и в пигментацията на косата. Ранo побелялата коса може да бъде един от признаците на недостиг на мед.

Никотинова киселина (витамин РР). Участва в синтеза на много хормони и ензими.

Витамин А. Той е този, който е отговорен за състоянието на нашата кожа. Витамин А се синтезира в черния дроб.

Цинк. Той помага за разпределението и доставянето на витамин А до органите.

Витамин В9 (фолиева киселина). Забавя прекомерния синтез на меланин, предпазва кожата от ултравиолетовите лъчи.

Витамин В12. Нормализира производството на пигмент, отговаря за цвета на кожата.

Витамин С. Повишава имунитета на кожата и действа като антиоксидант.

Витамин D. Основен защитник на кожата, предотвратяващ проникването на ултравиолетови лъчи в дълбоките слоеве. Регулира производството на меланин.

Витамин Е. Коригира производството на естроген, като по този начин регулира синтеза на меланин.

• Излишък от определени елементи в тялото. На първо място е желязото. Когато има твърде много от него, може да се развие хемохроматоза. Самото заболяване се счита за наследствено и се предава генетично. Но ако човек се придържа към здравословна диета, тогава хемохроматозата може да не се прояви. Болестта причинява нарушение на метаболизма на желязото: то се натрупва прекомерно в черния дроб и увеличава концентрацията на пигмент в тъканите и органите.

Освен това, излишъкът от желязо пречи на усвояването на цинк и мед

• Прием на определени лекарства. Обикновено антибиотици и лекарства, които повишават чувствителността на кожата към ултравиолетова светлина.
• Злоупотребата с алкохол. Някои видове алкохолни напитки съдържат много тирамин, който провокира натрупването на пигмент в тъканите.

1. Пилинг

Най-ефективната техника за справяне със скоро появили се старчески петна. Помага за изсветляването или дори напълно премахването им от кожата. Разбира се, става въпрос за домашен пилинг. По-важно от рецептите, които се ползват, е да се спазват някои правила. Дали ще нанасяте домашен пилинг или закупен от магазина, ето какво трябва да се спазва:

Важни правила за домашния пилинг:

• Те се изпълняват само по курс, а не всеки ден.
• Не трябва да държите състава на лицето дори 5 минути първия път – това е твърде много! Започнете буквално след 2 минути. И увеличавайте времето постепенно.
• Не правете кожата „прозрачна и блестяща“. Не използвайте препарати с плодови киселини всеки ден. Така може да унищожите всички бариерни функции на кожата и напълно да премахнете липидния слой, който я предпазва от външни влияния. Затова не се изненадвайте от появата на ранни бръчки.
В никакъв случай не трябва да се прилага пилинг върху бенки, родилни петна или възпаление на кожата!

2. Избелващи маски и серуми

старчески петна маски
Избелващи маски против петна – само при специалист

В домашни условия избелващи маски и серуми не бива да се ползват. Факт е, че те действат само върху най-горния слой на кожата. И много от популярните рецепти далеч не са безопасни. По-специално – използването на лимонов сок или препарати (като водороден прекис и други), които изобщо не са предназначени за лицето! Препоръчително е да поверите избелването на професионален козметик или дерматолог.

3. Масаж

Повечето жени са изключително скептични, когато става въпрос за самомасаж. Но никакви домашни пилинги и маски не могат да се сравняват по сила на ефекта с това, което дава РЕДОВНИЯТ самомасаж на лицето и диетата.

Всяко приложено средство (пилинг, крем, маска, серум) действа изключително върху най-горните слоеве на кожата. Но петното расте отвътре навън. Ако успеете да заличите петната с маски – това, разбира се, е радост и победа. Но пигментът ще продължи да се натрупва на същото място. И няма гаранция, че нови няма да се появят на други места.
Докато масажът действа върху цялата област на кожата на лицето. Разбира се, в областите, с които работите.

масаж против старчески петна
Масажът помага при старчески петна

Как масажът помага да се отървете от пигментацията? Не случайно наблягаме на думата „помага“. Не очаквайте масажът да заличи напълно тъмнокафявите петна. Но той има такъв ефект върху кожата, че съдейства да се отървете от пигментацията в комбинация с други мерки.

Как работи самомасажът: той активира кръвообращението и микроциркулацията в кожата

До какво води това:

• Храненето на кожата е подобрено.
• Засилва се бариерната функция на кожата: тя става по-устойчива на неблагоприятното въздействие на външни фактори. По-специално, може да устои на въздействието на ултравиолетовите лъчи по-дълго, и е по-малко засегната от тях.
• Ускорени са метаболитните процеси в кожата. Това означава, че така наречените токсини се изхвърлят по-бързо, а с тях и излишният пигмент.
• Регенерацията на кожата се ускорява.

Кой масаж за домашна употреба е най-ефикасен?

Всичко, което трябва да знаете за японския лимфен масаж Асахи

4. Пълноценна диета

На първо място, трябва да се погрижите за режима на пиене на вода. Тъй като всички метаболитни процеси в организма протичат само с участието на вода. През деня е препоръчително да се пие чиста вода в размер най-малко 0,3 литра на 1 кг тегло. Цифрата може да варира в зависимост от региона на пребиваване и степента на физическа активност.

Ако говорим за продукти, тогава е достатъчно да си припомним дефицита на кои елементи води до образуването на пигментация. Затова включете в диетата си повече храна, богата на следните вещества:

• Мед. Открива се най-вече е в черния дроб от треска, какао на прах, калмари, ядки (особено в фъстъци и лешници), скариди, грах, леща, елда.
• Витамин А. Източници: моркови, тиква, морски зърнастец, кайсия и много други плодове с подчертано оранжев цвят.
• Витамини от група В. Източници: животински продукти (месо, риба, яйца).
• Витамин С. Най-богатите източници: шипки, зелени чушки.
• Витамин D. Източници: рибено масло, яйчен жълтък.
• Витамин Е. Нерафинирани растителни масла.
• Витамин РР. Източници: грах, авокадо, домати.

5. Подобряване на ендокринната система и на целия организъм

Разбира се, на първо място се препоръчва да се свържете със специалист, ако имате някакви заболявания на вътрешните системи на тялото, включително ендокринната и имунната системи.

старчески петна упражнения
Упражненията разсейват новопоявилите се пигментни петна

Много полезна е китайската техника – чигонг

Чи Гун обикновено включва медитация чрез движение, координиране на бавно протичащо движение, дълбоко ритмично дишане и спокойно медитативно състояние на ума. Китайските лечители наричат ​​бъбреците „порта на живота“. Много упражнения са създадени специално, за да поддържат бъбреците здрави, както и черния дроб. И двата органа играят важна роля за това как изглежда кожата. Включително са отговорни за еднородността на цвета ѝ.

Състоянието на лимфната система също не може да бъде пренебрегнато. Неслучайно се нарича още имунна. Добрият лимфен дренаж и лимфната циркулация влияят пряко върху метаболизма в цялото тяло. И върху състоянието на кожата, по-специално.

Описахме цялостен подход за борба с пигментацията. Съвсем очевидно е, че всякакви външни манипулации с кожата дават само временен резултат.

Външните ефекти върху кожата (пилинг, избелващи маски) спомагат за облекчаване на пигментните петна, а интегрираният подход (масажи, диета, подобряване на здравето) помага да се предотврати разпространението на старчески петна по лицето. И върху тялото, включително.

Източник: zen.yandex.ru/7minut

Глобал Хелт Анти-пигмент
Глобал Хелт Анти-пигмент – крем за премахване на пигментни кожни петна

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Старчески петна: 5 ефективни техники за премахване

  1. Виктория каза:

    Определено съм съгласна с , това че лимона помага за старческите петна . Лично аз съм изпробвала доста методи за борбата със старчески петна , но лимонът си остава най-ефикасен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *