ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

11 родителски ограничения, които могат да се считат за остарели

Съществуват забрани, които улесняват живота на родителите. Но когато не позволяваме на децата да правят нещо, последствията могат да бъдат неочаквани

ограничения
Има ограничения, които не бива да се налагат на децата

Например, принуждавайки ги да изяждат всичко, което е в чинията, може да създадете проблем с наднорменото тегло и ниско самочувствие на детето.

Много родители не позволяват на децата си да правят определени неща, само защото самите те не са имали право да ги правят в детството. Всъщност е напълно нормално, например, да не дояждат супата, да ядат вредни сладкиши или да скачат в локвите. Такива забрани могат да се върнат, за да преследват децата в зряла възраст.

11 неща, които родителите са свикнали да забраняват на детето, но всъщност са нормални и дори полезни

1. Да прескача хранене

Децата имат „вътрешен сензор“, който изпраща сигнал до мозъка, когато са гладни, жадни или сити. Ако ги принудите да ядат повече, вие променяте тези естествени рецептори, което ги кара да преяждат. Когато това се случи, те постепенно започват да игнорират вътрешния си глас и да преодоляват чувството за ситост.

Това преяждане може да доведе до проблеми с наднорменото тегло и дори до затлъстяване, което води със себе си ниско самочувствие.

2. Да яде само

Самостоятелното хранене на малкото дете е възможно да вбеси някои родители. Да, детето най-вероятно ще се изцапа и ще замърси всичко около себе си. Но като му забраняваме да прави това, ние го лишаваме от първите стъпки към независимост. Тази възможност дава на децата чувство за увереност, помага им да разберат собствените си чувства на глад и ситост.

3. Да помагат на мама и татко

„Не пипай, ти не знаеш /не можеш!“ Няколко години по-късно родителите се оплакват, че детето е мързеливо и изобщо не иска да прави нищо. Когато помолим малкия човек да ни помогне, то чувства собствената си стойност. Дори неумелите опити за помощ са важни. В крайна сметка това е чудесен начин да научите децата на нещо интересно и да прекарате повече време с тях.

4. Да рисува

След като родителите са научили и позволили на детето да рисува самостоятелно, не обръщайте внимание на надрасканите стени и предмети наоколо. В крайна сметка всичко това е несравнимо с предимствата, които дава този процес. Рисуването развива креативност, облекчава стреса, помага на децата да изразят чувствата си, които те все още трудно могат да изкажат с думи.

5. Да скачат в локвите

Преди да започнете да се притеснявате за купищата мокри дрехи и мръсни обувки, не забравяйте, че скачането в локви е повече от просто забавление за децата. Помислете за всяка локва, в която детето ще скочи, като за възможност да се научи на координация, сила и сръчност.

6. Игра с вода

Нека не ви плаши вероятността за „мокра бъркотия“. Децата имат голяма полза от играта с вода. Това е чудесен ресурс за малките да експериментират и изследват. Те се нуждаят само от кофа, леген и подходящи играчки. Както и да ги наглеждате с „половин“ око.

Позволявайки на децата да прекарват времето си, като играят с вода, насърчавате тяхното естествено любопитство. В резултат на това ще развият координация ръце-очи, двигателни умения и сензорно възприятия, социални и комуникативни умения, както и ще подобрят концентрацията и вниманието.

7. Да имат свое мнение

Това, че детските гласове са тихи, не означава, че изобщо не трябва да бъдат чути. Когато възрастните не вземат предвид мнението на детето, то започва да разбира, че чувствата и желанията му нямат значение. Това ще се отрази негативно на самочувствието му. В бъдеще то няма да може да защити своята гледна точка и ще позволи да бъде манипулирано.

8. Да фантазира и да си измисля

Участието във фантастичния свят стимулира креативността на детето, увеличава лексиката и изгражда увереност в свободата да избира да бъде това, което иска да бъде. Тук, разбира се, е важно да разграничим фантазията от умишлените лъжи. Лъжите винаги са насочени към скриване на истината. Но като задавате на детето насочващи въпроси, може да проследите как ще се развие въображението му и да си направите съответните изводи.

9. Да яде сладкиши

Сладките храни в големи количества са също толкова вредни, колкото солените, мазни или пикантни храни. Съвременният подход към храненето обаче препоръчва на родителите да не налагат строги забрани на сладкишите (разбира се, ако детето няма противопоказания), а да учат децата да се хранят по най-различни начини и умерено. Не бива да разделяте храната на „добра и здравословна“, която трябва да се яде, и „лоша и вредна“, която може да се получи като изключение или награда.

Изследванията показват, че ограничаването може да увеличи желанието на детето да яде „забранени“ храни. Това от своя страна допринася за висок риск от преяждане по-късно в живота.

Между другото, на деца от 2 до 18 години се препоръчва да консумират не повече от 25 г добавена захар на ден.

10. Да използват социалните медии

Според проучване 70% от работодателите използват социални медии, за да проверяват кандидатите, преди да ги наемат, а 57% са по-малко склонни да интервюират кандидат, когото не могат да намерят в интернет.

Следователно е важно не да се забранява, а да се възпитава детето в здравословно използване на социалните мрежи и да му се помогне да поеме отговорност за своята онлайн репутация.

11. Да се борят на шега

Ако забележите, че къщата ви за известно време се превръща в ринг за свободна борба, не бързайте да спирате тази игра. В крайна сметка това дава значителен брой предимства в развитието на детето. Всички тези салта и премятания помагат за развитието на силата, гъвкавостта и координацията на детето.

Източник: www.psychologytoday.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *