ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Енцефалит: какво представлява и как да се справим с него?

Всяка пролет и лято, когато се активират кърлежите, все по-често чуваме да се споменава заболяването енцефалит

енцефалит
Възпаление на мозъка, познато като енцефалит, се пренася от кърлежите

Енцефалит е болест, пренасяна от тези паразити. Всъщност, енцефалитът е нещо повече от сезонна зараза. Този термин обозначава различни лезии (инфекциозни, алергични или токсични) на мозъка.

Енцефалитът е възпаление на мозъка, което е придружено от разрушаване на нервните тъкани и нарушаване функционирането на нервната система“, обяснява Евгения Паршина, алерголог-имунолог, ръководител на отдела по алергология и имунология на Централната клинична болница на Руската академия на науките, асистент на Катедрата по имунология към медицинския университет „Н. И. Пирогов“.

Евгения Паршина

Енцефалит – как възниква инфекцията?

Както отбелязва имуноложката, една от основните причини за инфектирането с енцефалит е невроинфекцията. Това понятие се разбира като група инфекциозни заболявания, причинени от бактерии, вируси, гъбички или протозои. Като локализация на патогена се отбелязва главно нервната система. Невроинфекциозните вируси са заразни. Кръвни изследвания при енцефалит се назначават от лекар и чрез тях се открива какъв точно тип е заболяването и кой вирус го причинява.

Видове енцефалити

Има условно разделение на два вида енцефалит, отбелязва специалистката – първичен и вторичен.

„Първичният енцефалит може да бъде причинен от вируси. Тук например говорим за такива варианти като херписен енцефалит, варицелен енцефалит, предизвикан от вируси като бяс, Коксаки и много други. Също така микробите, например невросифилис или тиф, могат да действат като причинител на проблема“, казва Евгения Паршина. В този случай имунологът подчертава, че насекомите обикновено са източник на първичната форма. В това число и кърлежите.

Вторичният вариант е по-разнообразен. Той може да се получи заради следните опции:

• да бъде усложнение на други заболявания, като например морбили, рубеола, варицела, грип, както и увреждане на органи, когато вирусът достигне мозъка с кръвния поток;
среща се и след ваксинация, когато на човек се прави ваксина срещу дифтерия, тетанус ,коклюш или срещу бяс;
• микробни варианти – на фона на инфекция със стафилококи, стрептококи, малария, токсоплазмоза;
• паранеопластични процеси.

Към това трябва да се добави и алкохолен енцефалит, или познат още като алкохолен инсулт. Алкохолът е токсин, така че появата на едно такова животозастрашаващо състояние не е изненадваща.

Ако говорим за първичната форма на заболяването, вирусът заразява и гръбначния мозък. Болестта причинява възпаление на нервните клетки или менингите. Появява се менингоенцефалит, който се различава от енцефалита като цяло. И двете инфекции са коварни, и често възникват заедно“, отбелязва Евгения Паршина.

Имуноложката предупреждава, че повечето случаи на мозъчното възпаление са фатални, но при правилно и навременно лечение е възможно възстановяване.

Какви са предупредителните симптоми?

Естествено, мнозина се интересуват от това какви признаци могат да бъдат използвани за разгадаване на болестта. Евгения Паршина изброява редица симптоми, които са тревожни и изискват консултация с лекар. Между тях са:

• нарушения на нервната система – проблеми с говора и слуха;
• развитие на психомоторна възбуда;
• поява на халюцинации;
• крампи и спазми в мускулната област;
• проблеми с чувствителността на тялото и лицето и други негативни прояви.

„Когато лекарят сваля анамнезата на пациента, за да се постави диагноза, трябва да обърнете внимание на факта ако наскоро сте били ухапани от кърлеж, особено ако това се е случило при посещение на ендемични области“, казва Евгения Паршина.

енцефалит

Как се лекува енцефалит?

Лечението на сериозните патологии, към които, без съмнение, принадлежи и енцефалитът, е обезпокоително за мнозина. В този смисъл не може точно да се каже как и за колко време се лекува енцефалита.

Използва се антивирусна, антиконвулсантна и терапия с глюкокортикостероиди, като към тях се добавя прием на витамини и спазване на диета“, отбелязва Евгения Паршина. Предлага се и симптоматична терапия, в зависимост от това какви нарушения на състоянието са се образували на фона на заболяването.

Възстановяване след енцефалит

Официалната медицина дава яснота за лечението и лекарствата – те трябва да се предписват изключително от специалист, в зависимост от състоянието на човека и неговите индивидуални характеристики. Но всеки трябва сам да спазва диетата.

Какви последици от енцефалит има, зависи от състоянието на човека, който се е заразил. Но, във всеки случай храненето през периода на възстановяване е от значение.

Сред полезните продукти са:

• постно месо и риба, които се приготвят главно чрез варене или пара;
• зърнени култури;
• млечни продукти;
• масло;
• заквасена сметана, но трябва да изберете не особено мазни варианти;
• желе, компоти, минерална вода, слаб чай с лимон;
• хлебни изделия, направени от пълнозърнесто брашно, както и бисквити;
• сезонни плодове и зеленчуци.

Витаминната терапия, подходяща за възстановяване след заболяването, също се назначава от лекар.

Но основната превантивна мярка, която в някои случаи ще предотврати енцефалита, е ваксинацията. Схемата на ваксиниране трябва да се спазва стриктно, за да се изключат рисковете от усложнения, които могат да се развият след заболяване“, отбелязва Евгения Паршина.

Трябва да се разбере, че усложненията на енцефалита могат да бъдат доста сериозни. Така например, това може да бъде мозъчен оток, мозъчна кома, епилепсия, цистоза. Също така, при отрицателен резултат от лечението се наблюдава вегетативно състояние и фокални неврологични симптоми. Затова не пренебрегвайте нито превантивните мерки, нито навременното лечение. За предпазване от енцефалит, пренасян от кърлежите, е най-добре да се избягват непочистени и необезпаразитени тревни площи.

Ефективна комбинация за възстановяване на мозъка, не само след прекаран енцефалит

 

енцефалит

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *