ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Овчарска торбичка: лечебни свойства, приложени и противопоказания

При какви заболявания помага растението овчарска торбичка? Има ли противопоказания? Как се прави тинктура от овчарска торбичка?

овчарска торбичка
Невзрачната билка овчарска торбичка има сериозен лечебен ефект

Най-вероятно имате някаква представа за това как изглежда растението овчарска торбичка.

А повечето хора дори не осъзнават, че може би овчарска торбичка расте в собствената им градина. Може да го познаете по малките триъгълни семенници, подобни по форма на старовремска овчарска торба.

Това непретенциозно на пръв поглед растение, с малки и тъмни семена, е изненадващо плодоносно. Само за един сезон овчарската торбичка може да даде над 60 хиляди семена, които веднага поникват, попаднат ли в почвата. Благодарение на това овчарска торбичка може да се намери из цяла България.

Освен феноменалната си плодовитост, това растение може да се похвали и с лечебни свойства

Древните римляни, с помощта на овчарска торбичка, са спирали кръвотечението и са подобрявали функционирането на храносмилателната система. През Средновековието това растение привлича фантазията на алхимиците – търсачи на Философския камък. Овчарската торбичка е била широко използвана в Китай, където от векове се отглежда като зеленчукова култура. Растението може да се намери в корейски рецепти за салата, или като алтернатива на копривата или киселеца, ако се добави към супа. Листата му се съчетават добре с пресни краставици и зеле.

В България лечебните свойства на овчарската торбичка се използват от края на 19 век

Днес овчарска торбичка може да се закупи от аптеката, под формата на окосени и пакетирани стръкове, инфузия и течен екстракт. А може да си я приготвите и сами.

Ботанически овчарската торбичка е описана като едногодишна билка от семейството на зелето със сплескан плод и жълтеникавокафяви семена. Височината може да надвишава половин метър.

Като плевел овчарската торбичка предпочита влажната почва. Расте в гъсталаци и цъфти от пролетта до края на лятото, докато плодовете узряват през май.

Преди прибиране на реколтата от овчарска торбичка, трябва да отрежете остатъците от корените и изсъхналите или оцветени листа. Суши се на тавани или на вятър под покрит навес без слънце в продължение на една седмица. Изсушеното растение трябва да запази естествените си зелени листа и бели цветове.

Лечебни свойства на овчарската торбичка

Растейки буквално навсякъде, овчарската торбичка е изненадващо богата на витамини, органични киселини, микроелементи и макронутриенти. Растението съдържа аскорбинова, оксалова, ябълчена, винена и фумарова киселини, витамини К и В, каротеноиди, сапонини, стероиди, гликозиди, кумарини, фитонциди и танини. Семената на овчарската торбичка са богати на малки количества етерични и алилови горчични масла.

Най-просто казано, цинк, мед и хром, в комбинация с магнезий, желязо, калций и калий, правят овчарската торбичка ефективно средство при анемия. Витамин К и други полезни вещества в растението повишават тонуса на матката и гладките мускули на червата. Затова билкарите използват овчарска торбичка като помощно средство за понижаване на кръвното налягане, за спиране на кръвта в гинекологията, за лечение на остри и хронични заболявания на червата и при заболявания на пикочния мехур и хемороиди. Ефективността на овчарската торбичка е доказана при белодробна туберкулоза с чести кръвохрачения, коремен тиф и атеросклероза.

Външно билката се използва за заздравяване на порязвания при чисти и гнойни рани

Малки ранички и натъртвания се намазват с чист пресен растителен сок с помощта на лосиони и компреси.

Фитотерапевтите вярват, че растението е в състояние да прочисти кръвта от токсини и да подобри защитните функции на тялото, поради което го предписват при честни настинки и за възстановяване на пациенти, които имат онкологични заболявания. Овчарската торбичка има противовъзпалителни, диуретични, стягащи, пречистващи кръвта, антипиретични, съдоразширяващи и заздравяващи раните свойства.

Все по-често билкарите използват хемостатичния ефект на билката, затова тя е включена в почти всички многокомпонентни кръвоспиращи хранителни добавки, които се продават в аптеките.

Овчарска торбичка: противопоказания

Както всички лечебни билки, овчарската торбичка има и противопоказания.

Страдащите от различни алергии трябва да използват билката с повишено внимание и максимум половин доза, под формата на настойки и отвари.

Пациенти със заболявания на щитовидната жлеза, склонни към образуване на кръвни съсиреци и преживели сърдечни удари не бива да използват изобщо и под никаква форма овчарската торбичка.

Консултирайте се със специалист, преди да вземете овчарска торбичка ако страдате от сериозни сърдечни проблеми и камъни в бъбреците. Същото се отнася за бременните и кърмещи жени.

Овчарската торбичка не трябва да се консумира едновременно с разредители на кръвта.

Приложение на овчарска торбичка

Женски болести

Поради способността да свива мускулите на матката и да активира съсирването на кръвта, течен екстракт (инфузия) се използва за лечение на маточни кръвоизливи след аборт и раждане, обилни младежки и климактерични кръвоизливи, както и кървене на фона на миома, възпалителни и дисхормонални процеси.

овчарска торбичка инфузия

Инфузия

2 чаени лъжички от изсушената билка се заливат с 300 мл. вряща вода и се варят на водна баня 15 минути, след което се прецеждат.

Взема се половин чаша, три пъти на ден преди хранене, за да се спре кървенето при жените и при язвена болест на червата.

За проблеми с кръвоносните съдове

Поради способността на овчарската торбичка да разширява кръвоносните съдове и положителния ефект върху кръвообращението, тя се използва както за намаляване, така и за повишаване на кръвното налягане, но се препоръчва редовно измерване на показателите и съгласуване приема на билката с лекуващия лекар.

Инфузия при високо кръвно и за профилактика на кръвоносните съдове

Залейте 1 чаена лъжичка нарязани стъбла с чаша студена преварена или изворна вода и оставете поне 8 часа.

Взимайте по 1 – 2 супени лъжици 30 минути преди хранене.

За бъбреци и черен дроб

Овчарска торбичка се използва и в урологията. Мъжете и жените се съветват да приемат сок или инфузия при заболявания на пикочно-половата система. Билката е включена в състава на много лекарствени препарати за лечение на пиелонефрит, цистит и уролитиаза.

Сок

Изцедете сока от прясната билка, като я накълцате с пасатор. Полученият сок се разрежда с вода 1:1.

Взимайте по 40 капки три пъти дневно при чернодробни и бъбречни заболявания.

Сокът, разреден с вода, може да се използва и при кървене от носа, като се капне в двете ноздри.

Чай

2 с.л. овчарска торбичка се смесват с 2 с.л. хвощ, залейте с 3 чаши вряща вода и настоявайте в термос за 2 часа. Пийте по половин чаша три пъти на ден при кървене от пикочния мехур и бъбреците.

 

За кожата, при алергии и за заздравяване на рани и ожулвания

Билкарите препоръчват да се използва лечебното свойство на растението, като се прилагат компреси от запарка или отвара от билката върху проблемните зони. При склонност към запушване на пори и при мазна кожа, отвара от овчарска торбичка се използва за ежедневно втриване.

Д-р Светлана Барнаулова

Лекарски отзив за овчарската торбичка

Д-р Светлана Барнаулова, кардиолог и фитотерапевт ( @fitoterapevt_barnaulova ):

– На практика използвам надземната част на овчарската торбичка най-често за лечение на заболявания на женската генитална област. Също така и при обилна менструация, ендометриоза и миома. Често препоръчвам тази билка и при хипертония.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *