Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нектарини: ползи за здравето и вреди

Вкусните нектарини се използват успешно в медицината и кулинарията. Те са богати на витамини, имат приятен вкус и относително ниско съдържание на калории

нектарини
Нектарините са сладък източник на полезни витамини

Нека разгледаме по-подробно какви са ползите и възможните вреди при консумацията на нектарини.

Природата сама е създала този самостоятелен сорт праскови. Не са отгледани чрез изкуствен подбор, нито са ГМО. Различават се от прасковите не само по това, че са гладки, без така характерният мъх. Днес чрез човешката намеса са създадени устойчиви сортове нектарини.

Смята се, че нектарините запазват не само здравето, но и красотата. Така ли е? Какви други полезни качества има сладкият плод? Нека разберем.

Как и кога са се появили нектарините?

В Европа са се появили още през Средновековието благодарение на мореплавателите, които са донесли както плодовете, така и семената. В Америка този плод се е появил преди около 2000 години.

нектарини
Олга Аришева

Китай се счита за родина на нектарините, и това име е дадено след като били сравнени с нектара – напитката на боговете.

Нектарини: състав и калорично съдържание

Нектарините съдържат голямо количество витамини А, С, желязо, калий, фосфор, магнезий, калций, витамини В, D и Е. Тези елементи имат положителен ефект върху човешкия имунитет и храносмилателните процеси. Плодът съдържа естествена захар – захароза, фруктоза, глюкоза. Освен това нектарините имат пектинови съединения, които предотвратяват развитието на вредни организми.

Тези плодове имат относително ниско съдържание на калории, което им позволява да се добавят към диетата на хора, които искат да отслабват.

Калоричност на 100 грама – 50 ккал.
Протеин – 1,07 грама.
Мазнини – 0,31 грама.
Въглехидрати – 8,86 грама.

Ползите от нектарините

Нектарините прочистват тялото от токсини, нормализират функционирането на сърцето и стомашно-чревния тракт и повишават имунитета.

Консумацията дори на един плод на ден ще подхрани тялото с витамини и ще му даде допълнителна енергия.

Това е прекрасен плод, богат на фибри, витамини и минерали, а в същото време е с ниско съдържание на калории“, коментира Олга Аришева, гастроентеролог-хепатолог.

Ползите от нектарините за жените

Тъй като съдържат витамини А и Е, тези сочни плодове спомагат за поддържането гладкостта и еластичността на кожата, като в същото време подобряват нейната структура. Подхранващите маски се правят от пулпата на нектарината, а маслото от ядките се добавя към състава на много съвременни кремове.

Храненето с нектарини по време на бременност е много полезно. В допълнение към всички елементи, необходими за здравето, съдържащи се в този плод, плодовете помагат на бременните да се отърват от токсикоза на бременността (освен гадене и повръщане при токсикоза се наблюдава силно слюноотделяне, липса на апетит и др.), или поне значително да отслабят ефекта ѝ върху организма.

Намаляването на отока и премахване на излишната течност от тялото ще помогне в процеса на отслабване. Струва си обаче да се знае, че в този случай се препоръчва да се консумират нектарини само сутрин.

Ползите от нектарините за мъжете

Редовната консумация на нектарини ще помогне на силната половина на човечеството да предотврати развитието на заболявания като простатит и уролитиаза. Съдържанието на магнезий в плодовете ще укрепи сърдечния мускул и ще намали риска от сърдечно-съдови заболявания, които според статистиката са по-чести при мъжете.

нектарини

Ползите от нектарините за децата

За децата честата консумация на нектарини ще бъде само радост, благодарение на сладкия им вкус. Освен това, ползата е съизмерима с любовта им към този плод: употребата на нектарини има положителен ефект върху растежа на детето и общото укрепване на тялото, което е изключително важно през периода на активното развитие на малкия човек.

Вредата от нектарините

Хората с хранителни алергии и диабет трябва да се откажат от удоволствието да похапват нектарини. Що се отнася до останалите, може да се консумира от всеки, но предпочитание трябва да се дава на пресните плодове, а не на консервиран продукт със захар„, казва Олга Аришева.

Трябва да се има предвид, че ядките на нектарините съдържат циановодородна киселина, която се счита за силна отрова. Поради това не се препоръчва да се ядат.

Използването на нектарини в медицината

Няма отделни диети с нектарини, но се препоръчва да се добавят към плановете за отслабване, за да се разнообразят. Плодовете са богати на фибри, така че могат да бъдат препоръчани на хора, страдащи от запек„, казва Олга Аришева .

При повишена киселинност на стомаха се препоръчва да се пие прясно изцеден сок от нектарини 15 минути преди хранене.

Освен това, този плод е полезен при анемия, тъй като има положителен ефект върху нивото на хемоглобина в кръвта.

Ежедневна регулация Equilibra
ЕЖЕДНЕВНА РЕГУЛАЦИЯ – при лениви черва и запек!

 

запек

Източник: polzavred.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *