ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

10 признака показват началото на болестта на Паркинсон

Болестта на Паркинсон има няколко фази и може да започне със симптоми, които се откриват и при други заболявания

болестта на Паркинсон
Болестта на Паркинсон може да се развива безсимптомно в продължение на години

Поради тази причина лекарите говорят за ранен Паркинсон.

За мнозина такава диагноза звучи като смъртна присъда, но такова предубеждение не винаги е основателно. Да, заболяването не е приятно, и с течение на времето води до значително влошаване на качеството на живот. Но ако се „хване“ навреме, положението може да бъде овладяно.

Освен чрез наблюдение на симптомите, се правят и кръвни изследвания при Паркинсон

Лекарите-невролози са категорични, че ако терапията започне възможно най-рано, болестта на Паркинсон може да забави своя ход. Daily Express публикува материал, подготвен от специалисти към Фондацията на Паркинсон, за това как с помощта на редица признаци болестта може да се разпознае в по-ранните стадии.

Повечето пациенти забелязват този вид заболяване само когато се появят очевидни симптоми, и когато ситуацията трудно може да бъде овладяна. Учените и медицинските специалисти обаче отбелязват, че има редица ранни признаци, показващи потенциални рискове. Ако им обърнете внимание и се подложите на преглед навреме, може да забавите разрушителните последици

Това е патология, при която която хората с основание задават въпроса: колко години може да се живее с Паркинсон

Знае се, че при това невродегенеративно заболяване мозъчните клетки се разрушават в продължение на дълго време.

Освен това, има и клетки, които започват да изпращат съобщения до нервната система. И именно провалът в тяхната работа дава първите предупредителни сигнали.

И така, един от симптомите при Паркинсон, както повечето хора знаят, е тремор

В началото той е лек и фин, като потрепват предимно пръстите и ръцете, но може да потреперва дори и брадичката. Освен това, от Фондацията на Паркинсон препоръчват да се наблюдава промяна в почерка. Изменение в начина, по който човек пише, се превръща в ранен сигнал за неправилно функциониране на тялото. Говорим за разкривяване и смаляване на почерка, в сравнение с това как човек е писал преди.

Загубата на обоняние, популярна днес, също може да сигнализира за невродегенеративно заболяване, каквото е болестта на Паркинсон

В крайна сметка, проблеми с обонянието се откриват и на нивото на нервната система. Лекарите в този случай говорят за сензоневрален проблем.

Също така, човек с ранен стадий на болестта може да има проблеми със съня. Например, той може да се мята по-често в леглото през нощта. Ако тази ситуация се случва от време на време, тогава това е нормално, казват лекарите. Но ако в продължение на месеци не може да си намерите място в леглото, трябва да сте нащрек.

Началният стадий на болестта на Паркинсон може да бъде изпълнен с проблеми с движението

Например ръцете или краката могат да бъдат сковани без никакво логично обяснение.

Проблемите с изпражненията също са предупредителни знаци.

Първият, латентен стадий на заболяването продължава цели 10-20 години, а първите неочевидни симптоми могат да се появят много преди разстройствата в движението на пръстите, ръцете или главата.

Например, един от най-ранните признаци на болестта на Паркинсон е хроничният запек. При паркинсонизма запасът от допаминови клетки се изчерпва, и когато този недостиг достигне определено ниво, се появяват проблеми с чревната подвижност. Ето защо, наличието на чест запек, учените настояват да се разглежда като много тревожен знак.

Както и депресията, при развитието на която доставката на допамин също е от голямо значение.

Лекарите също така препоръчват да се обърне внимание на гласовите промени. Така например, при такова разстройство човек започва да говори все по-тихо и по-тихо с течение на времето. И понякога има известна дрезгавост, дори на фона на липсата на възпалено гърло или други негативни прояви.

Появата на „маска“ на лицето е още една предупредителна аларма. В крайна сметка, постоянно сериозното изражение на лицето може да бъде предизвикано от такъв проблем. И понякога хората изглеждат ядосани или в лошо настроение без да изпитват нещо подобно.

Замайването е друг предупредителен сигнал

Така например, ако човек постоянно, когато става, изпитва силни световъртежи, и някои са с такава сила, че настъпва загуба на съзнание, тогава трябва по-скоро да се свържете със специалист-невролог.

Проследяването на позата е свързано с това дали гърбът остава изправен. Много пациенти с болестта на Паркинсон започват несъзнателно да се навеждат, когато стават от стол, диван или легло.

паркинсон-фази

Как се появява?

Начинът на живот оказва влияние. Доказано е, че излагането на токсини и пестициди, както и работата в химически или металургични заводи, увеличават риска от болестта на Паркинсон. Опасен фактор са повтарящите се наранявания на главата, което беше доказано с примера на известния боксьор Мохамед Али , който почина от това заболяване. Приемът на някои лекарства също може да стимулира развитието на болестта.

По отношение на алкохола не е доказана връзката между прекомерното пиене и болестта на Паркинсон

Що се отнася до тютюнопушенето, има дори противоположно взаимно влияние – пушачите са по-малко склонни към това заболяване. Това, разбира се, не е причина да запалите цигара. Влияние на храненето върху болестта на Паркинсон все още не е установено. Известно е, че любителите на кафето, които консумират повече от 5 чаши кафе на ден, са по-добре защитени от това невродегенеративно заболяване от другите (което не изключва вредния ефект на излишното кафе върху сърцето и кръвоносните съдове).

Разбира се, казват лекарите, ако откриете подобни симптоми у себе си или при някой близък човек, не бива веднага да изпадате в паника и да си поставяте разочароваща диагноза. Правилната тактика би била да си уговорите среща и да се консултирате с лекар, който може да предложи преглед, въз основа на резултатите от който той вече ще може да постави диагноза.

Лечението е доживот, а терапията включва прием на лекарства, рехабилитация, при която пациентите се научават да развиват нови двигателни умения, танци и дори психотерапия.

болест на Паркинсон

болестта на паркинсон

Източник: www.express.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *