ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Синдром на надбъбречна умора: тревожни симптоми и лечение

Синдром на надбъбречна умора се проявява под формата на такива признаци като: безпокойство, прекомерно напрежение, умора, жажда за солени и сладки храни, слабо либидо, безсъние

синдром на надбъбречна умора
Как се диагностицира синдром на надбъбречна умора, за да се предотврати това нежелано състояние на тялото?

Какви са причините за „смазващото усещане“, както повечето хора го описват? Всъщност, има доста от тях. Например, напрегната психологическа атмосфера, емоционален стрес, затруднения на личния фронт, хронично заболяване, инфекция, операция, физическа болка, тежка скръб, материални проблеми, липса на сън, депресия, тревожност.

В отговор на стрес, надбъбречните жлези отделят по-големи количества кортизол

Смята се, че надбъбречната умора се появява, когато надбъбречните жлези са претоварени от излишното освобождаване на кортизол, и вече не са в състояние да поддържат нива, необходими за оптималната функция на тялото.

Джеймс Л. Уилсън, доктор по медицина е измислил термина „надбъбречна умора“. Той за първи път го споменава в книгата си „Надбъбречна умора: Синдромът на 21- ви век“. Там лекарят описва надбъбречните жлези като: „две малки жлези, които са разположени над бъбреците, с размер на средни по големина гроздови зърна, с тегло от около пет до осем грама.“

Джеймс Л. Уилсън

Според Уилсън „надбъбречните жлези отделят над петдесет хормона. Често чуваме само за DHEA-S и кортизол, но четиридесет процента от естрогена или прогестерона при жените, както и тестостерона при мъжете, се произвеждат в надбъбречните жлези.“

Това не е болест

„Това не е болест“, уточнява още д-р Уилсън. „Това е синдром, който е резултат от стреса до момент, в който тялото не може да реагира по оптимален начин.“ Той смята, че има връзка между надбъбречната умора и почти всички автоимунни заболявания, тъй като психическия и физически стрес, придружаващ подобни състояния, също засягат надбъбречните жлези.

Симптоми

Ако отговорите положително на повечето въпроси, има голяма вероятност да имате надбъбречна умора.

Въпроси за идентифициране на синдром на надбъбречна умора

• Чувствам ли се уморен без видима причина?
• Имам ли систематично умствено изоставане?
• Чувствам ли се по-бодър вечер и през нощта?
• Имам ли непреодолимо желание за солена и сладка храна?
• Чувствам ли се депресиран, тревожен, прекалено стресиран, изтощен?
• Трудно ли ми е да отслабна?
• Има ли разсейване или усещане, че краткосрочната памет не функционира правилно?
• Поддържам ли тонус, като редовно консумирам захар, кофеин, алкохол? Пуша ли повече от обикновено?
• Случва ли се през деня да бързам и да претупвам голяма част от онова, което трябва да свърша?
• Чувствам ли безпричинно безпокойство, раздразнителност, нервност?
• Имам ли ниско сексуално желание?
• Страдам ли от нарушение на съня, редуват ли се безсъние със сън в продължение на дълги часове, спя ли през деня?

Тест

Ако имате апарат за измерване на кръвното налягане, препоръчваме да направите следната процедура: легнете и се успокойте за пет-десет минути. Щом се почувствате спокойни измерете кръвното и запишете резултата.

Не махайте маншета, заемете изправено положение и веднага измерете кръвното отново. Обикновено горната стойност се увеличава или не се променя. Ако е надолу, това е индикация, че имате надбъбречна умора. За коректен резултат може да направите този тест отново.

Стойностите на стероидния хормон DHEA-S / ДХЕА-С (дехидроепиандостерон сулфат), който е отговорен за енергийното ниво на организма, се определя чрез кръвен тест. Ако показателите са ниски, вероятно имате нарушена надбъбречна функция.

Как се отразява на външния вид?

В допълнение към нежеланото натрупване на мазнини в областта на талията и появата на тъмни торбички под очите, надбъбречната умора е вредна за здравето на кожата. Тялото губи много енергия, принуждавайки надбъбречните жлези да работят и вече не може да транспортира необходимите вещества до нея. Ако не се вземат навреме подходящи мерки и лечение, надбъбречната умора може да ускори механизма на стареене и човек ще изглежда по-възрастен от биологичната си възраст.

Лечение на надбъбречна умора

В момента няма фармацевтичен метод за лечение на надбъбречната умора. За да се подобри състоянието се взимат хранителни добавки и билки. Овладяването на синдрома става и чрез промени в начина на живот като диета с ниско съдържание на захар и кофеин, избягване на нездравословна храна, здравословен график за сън и редовен прием на хранителни добавки.

Надбъбречни добавки

• Витамин С;
• Магнезий;
• Витамини от група В;
• Коензим Q10;
• Ашваганда;
• Родиола;
• Корен от женско биле.

Смята се, че някои здравословни процедури като адекватна ежедневна хидратация, управление на кръвната захар чрез балансиран график на хранене и медитация, имат положителни ефекти върху възстановяване на надбъбречните жлези до оптимална функция.

Източник: www.endocrineweb.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *