ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Може ли да се предотврати болестта на Алцхаймер?

Изследователи по целия свят проучват как да се предотврати болестта на Алцхаймер

Алцхаймер
Докато превенцията на Алцхаймер няма окончателни отговори, изследванията показват, че могат да се предприемат действия, за да се намали риска от развитие

Проучвания за превенция

Малък процент от хората с болестта на Алцхаймер (по-малко от 1 процент) имат ранен тип, свързан с генетични мутации. Хората, които имат тези генетични мутации, гарантирано ще развият болестта.

Въпреки че голяма част от изследванията все още са в ход, има сериозни доказателства, че хората могат да намалят риска. Те трябва да направят ключови промени в начина на живот, включително участие в редовни дейности, които тренират мозъка и поддържат добро здраве на сърцето.

Връзката сърце-мозък

Има състояния, за които е известно, че повишават риска от сърдечно-съдови заболявания. Високото кръвно налягане, диабет и висок холестерол увеличават риска и от развитие на деменция. Някои аутопсични проучвания показват, че до 80% от хората с болестта на Алцхаймер имат и сърдечно-съдови заболявания.

Все още е загадка защо част от пациентите с деменция развиват сенилни плаки и неврофибриларни възли в главния мозък, но не и симптоми на деменция. Съдовата болест може да помогне на изследователите в крайна сметка да намерят отговор. Някои аутопсични проучвания показват, че плаките и неврофибриларните възли могат да присъстват в мозъка, без да причиняват симптоми на когнитивен упадък, освен ако мозъкът не покаже доказателства за съдови заболявания. Необходими са повече изследвания, за да се разбере по-добре връзката между съдовото здраве и болестта на Алцхаймер.

Физически упражнения и диета

Редовното физическо натоварване е полезна стратегия за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер и съдова деменция. Движението има пряка полза за мозъчните клетки като увеличава притока на кръв и кислород в мозъка.

Нови данни сочат, че здравословното хранене, съобразено с нуждите на сърцето също може да помогне за защита на мозъка. То включва ограничаване приема на захар и наситени мазнини и задължителен прием на много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Две диети, които са проучени и може да са от полза за намаляване риска от развитие на болестта на Алцхаймер, са диетата DASH (Диетичен подход за спиране на хипертонията) и средиземноморската диета.

Диетата DASH набляга на зеленчуци, плодове, обезмаслени или нискомаслени млечни продукти, пълнозърнести храни, риба, птиче месо, боб, семена, ядки и растителни масла. При нея се ограничава приема на натрий, сладкиши, газирани напитки и червени меса.

Средиземноморската диета включва относително малко червено месо. Тя набляга на пълнозърнестите храни, плодове и зеленчуци, риба и миди, както и на здравословни мазнини, чиито източници са ядките и зехтина.

Билки при деменция и за предотвратяване появата на когнитивен спад

Куркума

Куркумата носи много ползи за здравето. Тя помага при лечение на обикновена настинка, инфекции на гръдния кош, лечение на акне (локално), загуба на тегло и избелване на зъбите. Тази източна подправка се използва и за ефективно противовъзпалително лечение.

Има много спорове в изследванията за връзката на деменцията с възпалението на мозъка. Въпреки че плаките и неврофибриларните възли в главния мозък, са маркери на заболяването, последните доказателства подкрепят подозренията, че възпалителната реакция в мозъка може да бъде отчасти отговорна за болестта на Алцхаймер.

Розмарин

Розмаринът е чудесна подправка, изглежда красиво в градината, когато цъфти и мирише божествено. Има противовъзпалителни свойства и е чудесен за подпомагане на паметта. Неговото действие е подобно на много лекарства за Алцхаймер.

Гинко билоба

Гинко билоба може да подобри паметта, както и цялостната когнитивна функция при хората с деменция.

Градински чай

Градинският чай е изследван и изпробван като потенциално лечение на болестта на Алцхаймер. Редовната му употреба инхибира ензим, наречен ацетилхолинестераза (AChE). Този ензим разгражда ацетилхолина. Алцхаймер, най-честата форма на деменция, която засяга приблизително 10 милиона души по света, е придружена от ниски нива на ацетилхолин.

Градинският чай има значителен ефект за подобряване на концентрацията. Може да помогне и на имунната система, като се комбинира с маточина.

Редица проучвания показват, че поддържането на силни социални връзки и на умствена активност с напредване на възрастта може да намали риска от когнитивен спад. Експертите не са сигурни относно връзката на тези две дейности и деменцията. Може да се дължи на преки механизми, чрез които социалната и психическа стимулация укрепват връзките между нервните клетки в мозъка.

Травма на главата

Изглежда, че има силна връзка между бъдещия риск от когнитивен спад и сериозна травма на главата, особено когато нараняването включва загуба на съзнание. Можете да помогнете за намаляване на риска от деменция и да защитите мозъка, като:

• Ползвате предпазен колан по време на пътуване.
• Използвате каска при строителни дейности и спорт.
• „Защита от падане“ на вашия дом чрез минимизиране на безпорядъка, неподходящи подови постилки и лошо осветление.

Какво можете да направите сега

Въпреки че изследванията все още не са категорични – отчасти поради необходимостта от по-мащабни проучвания в различни популации – определени избори за начин на живот, като физическа активност и диета, могат да помогнат за поддържане здравето на мозъка и за предотвратяване на болестта на Алцхаймер. Доказано е, че промените в начина на живот намаляват риска от други заболявания, като сърдечни заболявания и диабет, които са свързани с упадъка на интелекта и последвалата деменция.

С малко недостатъци и много известни предимства, изборът на здравословен начин на живот може да подобри здравето и евентуално да защити мозъка

В допълнение, грижата за вашето здраве сега ще помогне за подобряване на резултатите в дългосрочен план, като например намаляване на риска от деменция. Изследванията, публикувани на Международната конференция на Асоциацията на Алцхаймер 2020, показват, че ваксинацията срещу грип и пневмония – особено многократни ваксинации с течение на времето – е свързана с по-нисък риск от когнитивен спад в по-късен етап от живота. Макар да е твърде рано да се каже дали доброволното ваксиниране срещу грип може да намали риска от болестта на Алцхаймер, това проправя пътя за бъдещи проучвания, за да е ясно защо ваксинациите могат да бъдат защита срещу деменцията.

Защо се разболяваме?

Експертите са съгласни, че в по-голямата част от случаите болестта на Алцхаймер, подобно на други често срещани хронични заболявания, вероятно се развива в резултат на сложни взаимодействия между множество фактори, включително възраст, генетика, околна среда, начин на живот и съпътстващи медицински състояния. Въпреки че някои рискови фактори – като възраст или гени – не могат да бъдат променени, други – като високо кръвно налягане и липса на упражнения – обикновено са в състояние да бъдат елиминирани, за да помогнат за намаляване на риска.

Източник: www.alz.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *