Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да разпознаем рак на червата? 7 рискови фактора

Защо се появява рак на червата, как се лекува, какви фактори го провокират и как да се предпазим , отговаря онкологът
рак на червата
Ракът на дебелото черво или колоректалният рак е едно от най-често срещаните заболявания на нашето време. Той се характеризира с коварен ход, тъй като почти никога не дава ярки клинични симптоми в ранните стадии. В същото време съществуват определени рискови групи и причини за неговото възникване.

Д-р Данил Маркарян

За това какво да очакваме и как да се справим с патологията, обяснява д-р Данил Маркарян, старши изследовател в университетската клиника на Московския държавен университет „М.В. Ломоносов“, колопроктолог, онколог и хирург.

В по-голямата част от случаите рак на червата се развива в дебелото черво. Дебелото черво включва 2 участъка: дебелото черво и ректум, казва Данил Маркарян.

„Злокачественият онкологичен процес, който се развива в дебелото черво, се нарича колоректален рак. Когато е засегнато дебелото черво, ракът се развива в най-дългата част на дебелото черво. Ракът на ректума е злокачествена лезия на последния сегмент на червата, който завършва в ануса “, казва Данил Маркарян.

Ракът на дебелото черво е най-често срещаното злокачествено заболяване в Европа и третия по честота рак в света, казва специалистът.

По-често се среща при мъжете. В Европа всеки 20 мъж и всяка 35 жена ще развият рак на червата на някакъв етап от живота си. С други думи, около 35 от 100 000 мъже и около 25 от 100 000 жени са засегнати от болестта всяка година.

„Честотата на колоректалния рак е по-висока в индустриализираните и урбанизирани страни и райони. Повечето пациенти с това заболяване са на възраст над 60 години по време на поставяне на диагнозата. През последните години се наблюдава ясна тенденция към намаляване на средната възраст на пациентите, тоест болестта става все „по-млада“, казва лекарят.

Рискови фактори

Към днешна дата сложните механизми на започване и развитие на колоректален рак не са напълно изяснени, но има няколко доказани безусловни рискови фактора, които увеличават вероятността от развитие на заболяването.

„Важно е да се разбере, че нито един рисков фактор сам по себе си не е необходим или не е достатъчен за развитието на рак на червата и не е пряка причина за рак. Тези фактори само допринасят за задействането на каскадни механизми на мутации в чревните клетки “, отбелязва специалистът.

Рак на червата – основни рискови фактори за развитие:

1. Възраст. Рискът от развитие на колоректален рак се увеличава с възрастта и достига максимума до 60-70-годишна възраст. Поради тази причина на всеки човек на възраст над 50 години се препоръчва да се подложи на преглед, както и да направи някои специфични изследвания и тестове.

2. История на чревни полипи. Чревните неоплазми, наречени полипи или аденоми, не са сами по себе си рак / злокачествени новообразувания, но те могат да станат такива с течение на времето.

3. История на колоректален рак. Дори ако туморът е напълно отстранен по време на лечението, има повишен риск от развитие на нов тумор в друга част на дебелото черво или ректума. Поради тази причина всички пациенти, претърпели такъв рак, трябва редовно да се подлагат на преглед в продължение на 5 години след лечението.

4. Наличието на други видове рак. Наличието на други тумори, например лимфом или рак на ендометриума, увеличават риска от развитие на колоректален рак.

5. Възпалително заболяване на червата: болест на Крон и улцерозен колит. При продължителен курс, тези заболявания увеличават риска от рак на червата.

6. Семейна история. Около 20% от случаите на колоректален рак имат ясна генетична връзка. Ако роднина от първа линия (баща, майка, сестра, брат) е болен или е имал колоректален рак, рискът се удвоява.

7. Нездравословен начин на живот.

Рискови фактори за начина на живот:

1. Храненето е най-важният фактор. Диета с високо съдържание на червено месо (говеждо, агнешко, свинско) и преработени меса (салами, шунки и т.н.), с високо съдържание на мазнини и / или с ниско съдържание на фибри може да увеличи риска от рак на дебелото черво. Честата консумация на алкохол също е рисков фактор за развитие.

2. Затлъстяване.

3. Заседнал начин на живот. Хората, които водят пасивен начин на живот, са изложени на по-голям риск от развитие на рак.

4. Захарен диабет от втори тип.

5. Тютюнопушенето не само провокира риска от появата на полипи, но също така може да причини развитието на рак на други органи и системи на тялото.

Как да намалим рисковете?

Два основни фактора могат да предпазят от развитието на рак на червата, казва Данил Маркарян. Те включват:

• Диета, богата на зеленчуци, плодове и пълнозърнести храни, намалява риска от колоректален рак.

• Увеличаване на физическата активност може да помогне за намаляване на риска от повечето видове рак.

Какви са симптомите?

„Подозрението за колоректален рак може да възникне при различни обстоятелства. На първо място се появяват така наречените „червени знамена “- определени оплаквания или симптоми, които изискват незабавно насочване към колопроктолог“, казва Даниил Маркарян.

Такива симптоми включват:

• отделяне на кръв от червата, независимо от честотата и цвета на кръвта;
• появата или влошаването на хронична диария или запек;
• болка в корема;
• промяна във формата на изпражненията;
• развитие на анемия (намаляване на хемоглобина в кръвта).

„Колоректалният рак може да бъде открит и чрез скринингови проучвания на рискови популации. Например, всеки човек на възраст над 50 години трябва да се подложи на колоноскопия, независимо от наличието или отсъствието на рискови фактори“, казва колопроктологът.

Коварността на болестта се крие именно във факта, че в ранните стадии колоректалния рак много рядко дава специфични симптоми. Преди да бъде поставена диагнозата, пациентът отбелязва различни неясни дискомфорти в корема, нарушение на изпражненията (форма и консистенция), поява на различни атипични изхвърляния от ректума. По време на най-ранния етап пациентите обикновено изобщо нямат оплаквания. Продължителната загуба на кръв, която остава незабелязана, може да доведе до дефицит на желязо и / или анемия, както и до умора, задух и бледа кожа.

„Ако лечението не е навременно, процесът може да се усложни от развитието на метастази – появата на туморни огнища в лимфните възли, разположени наблизо, както и в по-отдалечени органи“, казва лекарят.

Как се лекува

Днес основното лечение на рак на червата е хирургично отстраняване на тумора. Важно е операцията да се направи с технологията за премахване не само на участъка на червата с тумора, но и на всички лимфни възли, свързани със засегнатия участък.

„В случай на метастатични лезии на лимфните възли, в допълнение към хирургичната интервенция е показана химиотерапия за намаляване на риска от рецидив на заболяването. Колкото по-рано започне лечението, толкова по-голяма е вероятността за възстановяване: в ранните етапи шансът за пълно възстановяване от болестта достига 95%“, казва Данил Маркарян.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *