Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 научно доказани ползи от индийската билка ашваганда

Ашваганда е изключително полезна билка. Изследванията доказват, че тя помага при стрес, безпокойство, тревожност, безплодие при мъжете и действа болкоуспокояващо.

ашваганда
Коренът от ашваганда има много положителни ефекти върху здравето

Ашваганда е лечебно растение, което се използва в аюрведическата медицина от древността. Смята се, че хората в Индия я използват от поне 3000 години.

Билката има доказани противовъзпалителни свойства и се класифицра като адаптоген. Адаптогените представляват билки, за които е известно, че намаляват умората и стреса. Екстракт от ашваганда може да закупите онлайн като добавка или в някои специализирани магазини за здравословни храни.

 

Ето кои са 5-те научно доказани ползи за здравето, които крие коренът от ашваганда:

 

  1. Облекчава безпокойството и стреса

Когато е в стресова или опасна ситуация, тялото освобождава кортизол. Този хормон го поставя в режим „борба или бягство”, за да му помогне да преодолее ситуацията, в която се намира.

Съвременният живот и стресовите професии карат тялото да отделя този хормон в прекомерни количества. Това от своя страна увеличава риска от здравословни проблеми като хронично безпокойство, тревожност, депресия, наддаване на тегло и др.

Проучване от 2019 година установява, че стресираните хора, които са приемали по 600 мг ашваганда имат значително по-ниски нива на кортизол в сравнение с тези, които не са взимали екстракт билката.

 

  1. Действа болкоуспокояващо при артрит

Ашваганда е аналгетик. „Билката съдържа вещества, които ефективно намаляват болката”, казва Никол. M. Авена, професор по неврология в “Mount Sinai School of Medicine”.

Никол Авена – професор по неврология в “Mount Sinai School of Medicine”

Тайната на болкоуспокояващите й качества се крие в това, че тя е ихнибитор на циклооксигеназата. Това й позволява да облекчава леки и умерени хронични болки. Някои изследвания доказват, че инхибиторите на циклооксигенезата имат равностойно по сила действие на лекарства като аспирин и ибупрофен.

 

  1. Подобрява когнитивните функции

„Ашваганда e популярно средство за подобряване на паметта и концентрацията”, катеорична е проф. Авена.

Малко проучване от 2017 установява, че хората, приемали по 300 мг екстракт от корен от ашваганда два пъти дневно, имат осезаемо подобрена памет. Наблюдава се още, че има повишаване в скоростта, с която могат да обработват информация в сравнение с плацебо групата.

 

  1. Спомага за натрупването на мускулна маса

Ако имате проблеми с трупането на мускулна маса, ашваганда може да помогне. Проучванията показват, че високите нива на кортизол вляят негативно на мускулите. Способността на билката да намалява нивата на вредния хормон и да увеличава тестостерона допринася за растежа на мускулите.

Проучване от 2015 година, в което участват мъже от 18 до 50 годишна възраст, стига до интересни резултати. Мъжете, които са приемали по 300 мг екстракт от ашваганда по два пъти на ден и са тренирали, имат значително по-голямо увеличение на мускулната сила и размери в сравнение с плацебо участниците.

 

  1. Повишава плодовитостта и либидото при мъжете

Редовният прием на билката лекува безплодие, свързано с ниска коцентрация на сперматозоиди. Също така тя доказано повишава либидото, удоволствието и издръжливостта в леглото.

Всъщност, малко изследване от 2013 година стига до изненадващ извод. Безплодни мъже, които приемат по 600 мг ашваганда дневно в продължение на 12 седмици, имат значително увеличаване на концентрацията на сперматозоиди в семенната течност.

Източник: https://www.insider.com/

Опаковка на продукта "Смайлин – връща усмивката на вашето лице"
Смайлин – хранителна добавка с екстракт от ашваганда за прогонване на стреса, напрежението и безпокойството

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *