ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хората, които не обичат горчиво по-трудно се заразяват с ковид

Онези, които смятат, че вкусът на истинския шоколад, кафето, виното и бирата е неприятен, са 10 пъти по-малко склонни да хванат коронавирус, твърди екип от изследователи

Ако не обичате броколи и брюкселско зеле, новата зараза може и да ви се размине. Това, разбира се, не бива да ви кара да се чувствате защитени.

Хората с необичайно голям брой вкусови рецептори в устата – такива, които са чувствителни към вкуса на горчивите храни и напитки, изглежда имат нещо, което ги различава от любителите на бирата, например.

Изследователите твърдят, че избягването на храни като грейпфрут, вино, спанак, кафе и бира, шоколад, ряпа и пащърнак може да означава, че организмът по естествен начин се бори с вирусите, които попадат в дихателните пътища.

Д-р Алън Хърш

Екип от ринолози – експерти по носа – в Батън Руж, Луизиана, установи, че тези хора са 10 пъти по-малко склонни да улавят вируси, включително и коронавируси, и никой от участниците в проучването не е бил хоспитализиран по време на пандемията.

Във връзка с това лекарите предупредиха, че вкусовото предпочитание може да работи и по друг начин – хората с по-слабо усещане за вкус могат да бъдат по-уязвими към COVID-19.

Д-р Алън Хърш, директор на „Taste Treatment and Research Foundation“, каза: „Ако не може да усетите горчивината в някоя храна или напитка, трябва да сте много по-внимателни.“

В проучването са участвали 1935 души от различни болници в САЩ, които са провели тестове за вкус на своите пациенти, за да се разбере къде попадат в спектъра между „без усещане за вкус“ и „със супер усещане за вкус“.

Хората с по-малко вкусови рецептори са по-склонни да се заразят с вируса и съставляват 47 от 55 болнични приема от общата група

Д-р Хенри Барам

Лекарите вярват, че връзката между това да се усещат горчивите нюанси и по-големия шанс за борба с вирусите може да се обясни със специален тип рецептори в устата и гърлото.

Рецепторите, наречени T2R38, както измерват горчивината, така и отделят азотен оксид, който може да убие вирусите, съобщава MailOnline.

Азотният оксид също така активира ресничките – малките косъмчета в носа и задната част на гърлото на човек, които помагат за изтласкването на бактериите от тялото.

 

Един от изследователите, д-р Хенри Барам, каза: „Когато тези рецептори се активират, те правят няколко неща, включително увеличаване действието на ресничките и засилват производството на слуз.

„Те също така произвеждат и азотен оксид. Доказано е, че азотният оксид инхибира шип протеина на вируса, който причинява COVID-19.“

Източник: www.mirror.co.uk

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *