ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Безопасно пътуване: със самолет, влак или кола

Пътуването с влак, кола или самолет не винаги преминава без проблеми за човешкото тяло. То може да доведе до неизправности на УНГ органите

самолет
Какви опасности за ушите, носа и гърлото крие пътуването с влак, самолет или кола?

Д- р Владимир Зайцев, оториноларинголог, обяснява с какви проблеми може да сблъска човек, докато пътува в самолет, кола или влак.

„Всяко пътуване, всяко преместване на тялото от точка А до точка В, е свързано с възможни последици за УНГ органите. Не казвам, че те задължително ще се появят, но има рискове и те трябва да бъдат взети под внимание, за да не си провалите отпуската. Трябва да внимавате, за да предотвратите негативните сценарии навреме“, казва Владимир Зайцев.

Д- р Владимир Зайцев

На първо място, говорим за различни течения и движение на въздуха, причинено от отворени прозорци, климатици и т.н. – тук човек е в състояние сам да регулира такива потенциални източници на опасност.

Освен това, подчертава специалистът, човек не може да отиде на почивка ако е болен или ако не е излекуван напълно. Пътят допълнително ще влоши това състояние. Освен това е наложително да се прецени правилно какви последици може да има този или онзи вариант за пътуване.

Самолет

Едно от нещата, които трябва да се знаят предварително е, че хората в самолета седят твърде близо един до друг, отбелязва УНГ лекарят. В същото време, с голяма степен на вероятност наблизо може да има човек, който не е напълно здрав, който ще кашля, киха или ще има хрема. Заради това си струва да се вземат превантивни мерки. Носенето на предпазна маска е задължително в самолетите.

Второто нещо, което трябва да имате предвид, отбелязва специалистът, е налягането. По-често става въпрос за излитане под налягане, тъй като самолетът се издига в небето доста бързо, заема необходимото ниво на полета и продължава да се движи по прав и равен въздушен път.

„Но налягането, причинено от излитането, няма да падне толкова бързо. Тук ситуацията е изпълнена с натиск върху ушите (тъпанчето и средното ухо), което е неравномерно. Налягането е по-високо отвън, отколкото вътре. На фона на такова несъответствие може да се развие аероотит, когато мембраната на ухото е преразтегната“, казва Владимир Зайцев.

Специалистът отбелязва, че натискът върху слуховата тръба е много силен, което може да доведе до възпаление. Тази диагноза се нарича евстахеит.

„Ако в допълнение към слуховата тръба в процеса участва и средното ухо, тогава можем да говорим за такъв проблем като тубоотит“, обяснява оториноларингологът.

В това отношение особено засегнати са децата

„При децата слуховата тръба е широка и къса и следователно възприемчивостта е много по-висока. Децата често крещят в самолетите, капризни са и мрънкат постоянно. При възрастните, ако има болка и напрежение, те ще го понесат, докато децата не винаги са в състояние”, казва Владимир Зайцев.

Също така си струва да се обмисли вариантът, че ние самите не бива да летим с хрема. Тук си струва да следвате редица препоръки, за да не влошите здравето си.

„Не може да се издухвате рязко, защото това само ще влоши ситуацията. В този случай може да използвате вазоконстрикторни капки. Сред препоръките са прием на десенсибилизиращи лекарства, които могат да намалят отока. Ако се появи болка се използват болкоуспокояващи“, казва Владимир Зайцев.

За облекчаване на състоянието в самолета може да използвате спринцовка, с която да извършите пневматичен масаж на тимпаничната мембрана, за да изравните налягането. Важно е да разберете, че първо трябва да се консултирате с лекар, преди да направите такава манипулация. Класическа препоръка е да се дъвчи дъвка в самолета. Това ще допринесе за облекчаване напрежението на дъвкателните мускули, което ще позволи до известна степен да се изравни налягането.

Но това, което не трябва да правите, е да запушите носа и да се опитате да издишате мощно. На пръв поглед изглежда нищо, отбелязва лекарят , но ако в носа има слуз, тогава тя може да бъде отиде в слуховата тръба. В самолета подобно действие е двойно опасно.

Освен това, казва Владимир Зайцев, продължителността на полета също е важна

Ако пътуването е за няколко часа, тогава бръмченето на самолета няма да има време да причини толкова големи щети, колкото при пътуване в рамките на 7-9 часа.

Кола

Днес пътуването с кола вече е станало част от съвременната култура. В същото време не всеки мисли, че дългите пътувания с кола могат да повлияят негативно на състоянието на УНГ-органите.

„Въпреки факта, че днес много хора карат висококачествени автомобили, включително и първокласни, няма кака да се избегне едно такова явление като вибрацията. Тя може да предизвика ефект върху слуховия нерв и да доведе до неврит и развитие на сензоневрална загуба на слуха“, казва УНГ лекаря. Освен това, както отбелязва специалистът, подобен проблем може да се прояви дори при хора, които не са предразположени към такава патология. И тук, казва Владимир Зайцев, продължителността на пътуването е от значение.

Друг важен момент при пътуване с кола е климатикът. „Във всеки случай той изсушава въздуха и на този фон носната лигавица изсъхва. Заради това може да се развие субатрофичен ринит, когато в носа се образуват корички, а малко по-късно се появяват и ранички“, казва Владимир Зайцев.

Освен това трябва да е ясно, че като правило климатикът духа на едно и също място. Човек обикновено го насочва към себе си, така че да му е удобно, и след това вече не движи дефлектора, за да промени леко траекторията на въздуха.

„Това може да провокира миозит, т.е. възпаление на мускулната тъкан, може също да причини отит на средното ухо, евстахиит и други проблеми“, подчертава специалистът.

Правилното разпределение на пътя ще помогне да се намалят негативните прояви. Например, трябва да спирате по-често и да правите кратки почивки. Също така си струва внимателно да наблюдавате климатика, за да се избегне хипотермия.

Влак

Железопътният транспорт, отбелязва УНГ лекарят, от гледна точка на състоянието на ушите, гърлото и носа на пътя, може да се нарече най-оптимален.

„Пътят е равен, в съвременните влакове няма вибрации, тракане на колела и др. Скоростта е приблизително еднаква и не е твърде висока“, казва Владимир Зайцев. Единственото нещо, което може да предизвика безпокойство тук, отбелязва експертът, са теченията и климатиците.

„Обикновено климатиците са настроени централно и в съответствие с определени технически изисквания в зависимост от температурата навън.“, казва Владимир Зайцев.

Освен това трябва да се внимава да не се създават проблеми от отворените прозорци на купетата. Особено ако човек ги отвори леко и заспи. Това може да причини развитието на евстахиит, хипотермия на слуховата тръба и да провокира синузит.

За да няма неприятни изненади на пътя, трябва да предвидите потенциалната опасност и да я предотвратите навреме.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *