ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Не се усещат преди да се превърнат в заплаха за животa: 9 опасни болести

Лекарите идентифицират няколко често срещани болести, които се развиват почти незабележимо

болести
Някои болести се развиват незабележимо, без симптоми и неприятни усещания

Има болести, чиито симптоми се появяват прекалено късно. Те причиняват тежки усложнения и ранна смърт. Но при навременна диагностика тези заболявания реагират добре на лечението, което помага да се подобри живота в продължение на много години.

Специалистите наричат ​​подобни заболявания „безшумни убийци“ заради способността им да крият симптомите си дълго време. Признаците са маскирани зад умора и отпадналост у дома или на работното място, така че единственият начин да се предотврати патологията е редовното посещение на лекар, контролни прегледи и изследвания.

Различни промени в работата на организма се случват при неправилно хранене, физическо бездействие и затлъстяване. Болестите се развиват с години, но повечето хора не обръщат внимание на първите предупредителни признаци и симптоми.

1. Високо кръвно налягане

Световната здравна организация определя високото кръвно налягане като основна причина за съдови заболявания, сърдечни болести и инсулт при младите хора. За основа беше приет стандартът 120/80, който може да се отклонява минимално в посока на увеличаване след тренировка или стрес. Проблемът се появява при затлъстяване, продължителната употреба на хормонални лекарства, злоупотреба със солена или мазна храна.

Повишеното кръвно налягане се развива постепенно, и затова тялото се адаптира към промените и скоковете. Човек престава да изпитва дискомфорт, понякога забелязва световъртеж или чувство на затопляне. Единствената мярка за ранна диагностика е редовното използване на апарат за измерване на кръвното и наблюдение на показателите 3-4 пъти седмично.

2. Стеатоза на черен дроб

Често срещано заболяване, което е трудно да се диагностицира без ултразвук. Познато е и като хепатоза или затлъстяване на черния дроб. Клетките на черния дроб активно натрупват мастни молекули, престават да ги разграждат и да ги отстраняват от тялото. Причината е хормонален проблем, патология на щитовидната жлеза или надбъбречен тумор. Рискови фактори, които увеличават шансовете за заболяване:

– намален метаболизъм;
– диабет;
атеросклероза;
– поликистозна болест на яйчниците при жените.

В началния етап хепатозата се развива без симптоми: придърпваща болка в дясната страна се появява, когато 10% от тъканта се заменя с мастни натрупвания. Черният дроб спира да работи напълно, храносмилането се нарушава и се появява интоксикация.

3. Заболяване на коронарните артерии (коронарна болест на сърцето)

Когато холестеролът се отлага по стените на коронарните съдове, сърдечният мускул не получава достатъчно кръв и клетъчната смърт започва. Кръвният поток в тялото се забавя, мозъкът и вътрешните органи изпитват кислороден глад и може да възникне инфаркт на миокарда. За да не се налага да лекувате исхемия, откажете се от алкохола и тютюнопушенето, отървете се от излишните килограми и се научете да се справяте със стреса.

4. Диабет

Лекарите наричат ​​болестта „тих убиец“ заради способността й да се развива без явни симптоми. Интензивната жажда, загуба на тегло или проблеми със зрението се появяват още на етап съдови увреждания и нарушена бъбречна функция. Метаболизмът се забавя и тялото спира да произвежда хормона инсулин. Един прост тест за кръвна захар помага да се забележат отрицателните промени навреме и да се предотвратят фатални усложнения.

5. Рак на стомаха

Честотата на колоректалния рак нараства бързо по целия свят. Много пациенти преминават към стадии 3-4, което не оставя шанс за дълъг и активен живот. Туморът се развива от доброкачествен полип в дебелото черво в продължение на няколко години, но растеж може да бъде открит само с колоноскопия. Затова лекарите препоръчват на всички пациенти на възраст над 45-50 години да се подложат на процедурата профилактично, без да чакат болезнени симптоми.

6. Остеопороза

Болестта води до изтъняване на костната тъкан, чести и тежки фрактури, които не зарастват добре. Остеопорозата се развива при недостиг на витамини, липса на калций и витамин D в диетата, и е свързана с хормонални нарушения при жените. Започнете профилактика след 40–45 години: правете гимнастика, плувайте, вкарайте в диетата храни, обогатени с калций, откажете се от алкохола и никотина.

7. Рак на шийката на матката

Основната причина за заболяването е нежеланието да лекува дисплазия в ранен стадий. Болестта се развива в онкологична заради наранявания и възпаления на шийката на матката, които могат да бъдат предотвратени в 90 процента от случаите. В риск са пациентите със затлъстяване, определен тип херпесен вирус и жени, които водят безразборен полов живот. Най-добрият метод за профилактика е ежегоден преглед при гинеколог и навременно лечение на ерозията и инфекциите.

8. Рак на кожата

Опасното заболяване е на второ място по смъртност сред раковите патологии. Развива се през годините заради злоупотреба с излагането на слънце и други методи за придобиване на тен, като прекомерната любов към солариумите. Ако по кожата се появят незарастващи язви, ако започне да се бели и има видимо зачервяване, незабавно се свържете с дерматолог. Не се самолекувайте и не търсете решение на проблема в интернет.

9. Вирусен хепатит

Когато чернодробните клетки са увредени от вирусите на хепатит В или С, възпалението започва с необратими промени в структурата на органа. Болестта може да се развие асимптоматично в продължение на няколко години, разрушавайки лобовете, провокирайки образуването на фиброза и цироза. Кръвният тест помага да се идентифицира патологията на ранен етап, и затова се препоръчва да се прави поне 1 път годишно.

Изброените заболявания в много случаи могат да бъдат излекувани в много ранен етап. Но асимптоматичният ход и отсъствието на характерни признаци води до късно посещение при лекаря. Важно е да не пропускате превенцията и да правите годишен преглед, за да предотвратите тежките усложнения.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *