ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Симптоми на свръхрастеж на дрожди в организма

Дрожди, наричани още и квасни гъби, са едноклетъчни гъбички – едни от най-щателно изучаваните в микробиологията
дрожди

Дрожди се развиват в захарни (въглехидратни) вещества и причиняват алкохолна ферментация. В човешкото тяло попадат заради храни, в които има мая. Как наличието на дрожди влияе на здравето?

Както вече стана ясно, дрождите абсорбират всички видове захар и ги превръщат в алкохол и въглероден диоксид. Затова от няколко хилядолетия насам хората ги използват при приготвянето на тесто и алкохолни напитки.

Симптоми на дисбиоза

Човешкото тяло също съдържа клетки от дрожди. В малки количества те живеят в дебелото черво и подпомагат усвояването на храната. Но понякога, в резултат на хронични заболявания в организма, проблеми с храносмилането, прием на антибиотици и други фактори, някои видове могат да започнат да се размножават неконтролируемо и да заемат мястото на полезните бактерии.

Този дисбаланс в организма се нарича дисбиоза. С разрастването на дрождите се появява бял секрет, подобен на сирене, отделян от гениталиите, както и белезникаво покритие в устната кухина. Може да се появят зачервяване и обрив в кожните гънки на тялото, гнойни обриви в областта на раменете и гърба, както и инфекции на ноктите.

Причини за възникване

Повечето лекари са съгласни, че няма точна причина за възникването на дисбиоза, но има някои видове заболявания или нарушения на тялото, които по един или друг начин влияят върху нейното развитие. Те включват:

• заболявания на стомашно-чревния тракт;
• прием на определена група антибиотици, които могат да унищожат чревната микрофлора;
• нездравословна диета;
• физиологични промени, които са факт с настъпването на определена възраст;
• прием на хормонални лекарства, които нарушават микрофлората на тялото;
• по време на лъчетерапия или химиотерапия;
• чести стресови ситуации;
• инфекции, засягащи стомашно-чревния тракт (хранително отравяне) и др.

Причина за дисбиоза могат да бъдат и алергични реакции, както и чести респираторни инфекции. Те изискват прием на определена група лекарства, които могат да имат отрицателен ефект дори върху червата на възрастен човек.

Увеличаване броя на дрождоподобните гъбички влияе негативно на цялото тяло и причинява неизправности в различни органи и системи:

– нарушения на стомашно-чревния тракт – метеоризъм, запек и диария, хранителна чувствителност;

– oригване, лош вкус в устата;

– главоболие, намалена концентрация, умора, раздразнителност, влошаване на паметта, промени в настроението, депресия;

– кожни обриви и заболявания на кожата – акне, микоза, трихофития, екзема и псориазис;

– инфекции на ноктите, пърхот;

– постоянен сърбеж във влагалището и ануса;

– повишен глад за сладко, резки колебания в кръвната захар.

Може ли чревната дисбиоза да бъде излекувана?

Ако дисбиотичните промени са причинени от употребата на антибиотици или остра чревна инфекция, тогава с навременна диагноза и правилна корекция на това състояние е възможно да се постигне пълно възстановяване на баланса на чревната микрофлора.

Ако дисбиозата е следствие от хронично заболяване, например хроничен гастрит, дуоденит, колит и т.н., тогава е невъзможно да се излекува веднъж завинаги. Периодично е необходимо да се провежда терапия, насочена към нормализиране на микробния пейзаж на червата. Това е необходимо, тъй като количествените и качествени промени в микрофлората могат да доведат и поддържат обостряния на основното заболяване.

Как да се предотврати развитието на дисбиоза, предизвикана от прекомерен прием на храни с мая?

С увеличаване броя на дрождите лекарите предписват противогъбични лекарства, но еднократната лекарствена супресия не решава този проблем. Лечението е дългосрочно, включва както премахване на излишните дрожди, така и мерки за колонизиране на червата с полезни живи бактерии, които могат да изместят вредните организми и в бъдеще да предотвратят прекомерния им растеж. В допълнение към приемането на лекарства е задължително да спазвате диета, от която строго са изключени сладкиши, алкохол, хляб и други продукти, съдържащи мая.

При предписване на антибиотици се препоръчва паралелно да се използват лекарства, които подпомагат растежа и развитието на нормалната микрофлора. Изборът на поддържащи лекарства е прерогатив на лекаря, тъй като само той знае всички характеристики на протичането на болестта на пациента и може да избере правилното индивидуално лечение.

Диагностика. Тестове за дисбиоза

Лекарят ще изслуша оплакванията, ще оцени ефекта от съпътстващите заболявания, ще проведе преглед и ще предпише лабораторно изследване на изпражненията. Извършва се копрограма (общ анализ на изпражненията) и се правят посявки за дисбиоза. След оценка и анализ на цялата налична информация, лекарят избира индивидуален режим на терапия. Лечението се провежда най-малко 4-6 седмици, последвано от проследяване на ефективността на терапията.

Източник: aksis-med.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *