ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Най-често срещаният мозъчен тумор: менингиом – диагностика и лечение

Менингиом е доброкачествено образувание, което се открива случайно и не причинява необратими последици

менингиом
Менингиом – често срещан мозъчен тумор и лесно лечим

В мозъка могат да се развият много и различни процеси. Например, като следствие от тях се появят тумори. Освен това, те може да бъдат не само злокачествени, но и доброкачествени. Менингиом е доброкачествено образувание, което се диагностицира след посещение при невролог или онколог.

По принцип менингиомите се наричат ​​тумори на мозъчните обвивки – както гръбначни, така и мозъчни. Както отбелязват специалистите, мозъкът е покрит с три мембрани – твърда, арахноидна (като паяжина) и мека. Менингиомите са основно тумори, които се образуват от клетките на арахноидната мембрана и по-рядко могат да се образуват от клетките на меката мембрана. В по-голямата част от случаите те са доброкачествени.

Такъв тумор е вид възел, често слят с твърдата обвивка

Освен това е с малки размери – няколко милиметра. Понякога може да нарасне и до 10 сантиметра. Менингиом е извънмозъчно образование, което в същото време оказва натиск на мозъка.

Поради това че е доброкачествен, менингиомът не расте толкова бързо. Често не дава никакви прояви в продължение на дълго време, превръщайки се в случайна находка при провеждане на диагностика като ЯМР и КТ.

Лекарите отбелязват, че такъв дефект се случва доста често – менингиомите представляват до една четвърт от туморите на ЦНС. Те се формират по-често в трудоспособна възраст – изложени на риск са хората, навършили 40 години. И все пак, тази патология е по-характерна за жените. Делът на злокачествените образувания в арахноидната мембрана възлиза на 10%.

Менингиомите са разделени на няколко вида в зависимост от местоположението им.

Защо се развиват?

Има много версии защо менингиомът се развива в мозъка на човека. Така например се смята, че „спусък“ може да е генетична неизправност в хромозомата (говорим за 22-рата хромозома). Появата на образувание също е свързана с хормоналния фон при жените, поради което то се диагностицира по-често при тях.

Провокиращите фактори включват също :

– травма;
– облъчване на радиоактивен план;
– различни отрови (замърсен въздух, пестициди).

Освен това, списъкът включва мозъчни инфекции, както и неправилното им лечение. И най-вече – неблагоприятна екология.

Как се проявява?

Туморът се характеризира с дълъг асимптоматичен ход, след което, с нарастването на формацията, признаците започват да се усилват и да се появяват един след друг. Освен това, всичко зависи от местоположението му.

Общите характеристики включват :

– болка в главата, която се увеличава, а също така се различава по това, че е по-агресивна през нощта или веднага след сън;
– гадене и понякога повръщане.

Симптомите могат да варират в зависимост от това къде се намира туморът. Когато става въпрос за основата на черепа, може да се отбележат проблеми със зрението. При парасагитални варианти ще се появят епилептични припадъци, а също така може да има различни психични разстройства. Слабост в крайниците също е налице. Ако е засегната задната ямка, ще има затруднена координация. В случай на тумор в предната част на главата, ще има проблеми със зрението и то доста бавно и едностранно – първо едното око, после другото. Ако туморът притисне хипофизната жлеза, могат да се появят ендокринни нарушения.

Освен това, на фона на развитието на такъв тумор, може да има проблеми с обонянието, нарушения на слуха и речта, развитието на риск от деменция при хора на възраст. Образуванието оказва се въздействие върху психологическия фон – появяват се депресивни състояния, апатия, разсеяност и халюцинации.

Как се открива?

Ако имате предупредителни знаци, трябва да посетите лекар. Въз основа на изследването и анализа на медицинската история се прави по-задълбочен преглед. Списъкът с изследвания може да включва:

– ангиограма, която ще помогне да се изследва състоянието на съдовете;
– кръвен тест с биохимични параметри;
– общи клинични анализи;
– електроенцефалограма, която позволява да се изучи дейността на мозъка;
– CT / MRI;
– позитронно-емисионна томография, която осигурява проучване на риска от рецидив.
Често се назначава и биопсия.

Как се лекува?

Възможностите за лечение могат да бъдат много. И не винаги, когато се открие такъв тумор, незабавно се налага операция. Понякога лекарите продължават да наблюдават тумора чрез редовни прегледи. Но това е съвсем естествено, ако туморът не е раков. Ако е необходима операция, тогава тя се извършва от неврохирурзи, тъй като зоната е много опасна.

Симптоматично лечение също се използва, ако има някакви допълнителни симптоми, а също така е необходимо наблюдение от тесни специалисти – най-често невролози. Прогнозата при доброкачествен менингиом е доста положителна, а степента на оцеляване – висока.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *