Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се отървете от колит: 5 магически точки

Язвеният колит е често срещано заболяване, което може да създаде проблеми на хора под 30 и над 60 години

колит
Акупунктурни точки при колит

Възпаление на дебелото черво и образуване на язви на повърхността му придружават язвения колит. Симптомите се появяват периодично и затова мнозина ги пренебрегват. Но такова неглижиране може да доведе до крайно неблагоприятни последици.

Основните признаци на заболяването включват повтарящи се болки в корема, спазми, диария, загуба на тегло, постоянна умора и леко повишаване на телесната температура. При наличие на такива признаци трябва незабавно да се свържете със специалист и да се подложите на диагностика. Появата на болестта може да бъде предотвратена, ако се подпомогне работата и се подобри здравето на храносмилателната система. От статията ще научите какво точно трябва да се направи. Съветите ще ви помогнат да подобрите храносмилането и ще предотвратят появата на усложнения.

Масаж на корема и акупунктурните точки при колит

При симптоми на колит е полезен коремният масаж. Лекото поглаждане облекчава подуването на корема, подобрява храносмилането и активира производството на стомашна киселина и полезни ензими. Поглаждането трябва да се извършва в кръг и по посока на часовниковата стрелка поне 10 минути, за предпочитане сутрин или няколко часа след вечеря. Може също така да се справите с болестта, като разтривате активните точки, разположени на корема и краката.

Благодарение на ефекта върху активните зони е възможно да се активира и работата на всички органи и червата. Масажирането трябва да се извърши с възглавничката на пръста. В рамките на три минути се правят няколко потупвания по точката, като се задържа за три секунди. Една триминутна сесия е достатъчна, за да манипулирате всички точки, или да изберете две или три от тях.

Основни активни точки, които трябва да бъдат масажирани при колит

1. SP6 – разположена на вътрешната повърхност на стъпалото на 4 см под глезена. Препоръчва се да се масажира в случай на подуване на корема, чести и редки изпражнения, менструални нарушения, депресия, намален имунитет, импотентност.

2. ST36 – разположена на 4 см под коляното отстрани на пищяла. Точковият масаж укрепва имунната система, премахва умората, облекчава болката в стомаха, предотвратява подуването на корема, диарията и световъртежа.

3. ST25 – две точки, разположени на 1 см отдясно и отляво на пъпа. Лекият натиск на тези зони премахва болката и подуването на корема, помага при диария и нормализира менструалния цикъл.

4. CV4 – намира се на 3 см под пъпа. Това е точката, която е полезна при често уриниране, болки в корема, диария.

5. SP4 – намира се от вътрешната страна на стъпалото над палеца (сухожилието). Масажирането на тази точка намалява коремната болка, облекчава чувството на гадене и умора и предотвратява стомашните кръвоизливи.

Подправки за добро храносмилане

Можете да подобрите работата на стомашно-чревния тракт с помощта на:

1. Джинджифил

Съдържа фенолни съединения, които премахват дразненето и спазмите в стомаха и червата, както и стимулират производството на жлъчка и слюнка. Когато се консумира джинджифил, в червата се активира специален ензим, който подобрява храносмилането, предотвратява подуването и потиска чувството на гадене. Нарязан корен от джинджифил може да се добавя към различни ястия – супи, месни гарнитури. Чаят с джинджифил и мед е особено полезен. Но използвайте подправката с повишено внимание, особено ако има кървене в червата, тъй като джинджифилът помага за разреждането на кръвта.

2. Кориандър

Кориандърът е спазмолитична подправка, която предотвратява образуването на газове, спазми и диария. Освен това е и антиоксидант, който нормализира нивата на кръвната захар и намалява количеството на „лошия“ холестерол. Полезно е да добавяте зеления кориандър към салати и топли ястия. Със семената могат да се подправят супи, зърнени храни, салати.

3. Кардамон

Помага за увеличаване на апетита и премахва подуването на корема. Има спазмолитично и противовъзпалително действие, предпазва тялото от хранително отравяне и предотвратява задържането на течности и съответно появата на отоци. Благодарение на съставката лимонен, която съдържа, кардамонът предотвратява образуването на жлъчни камъни и появата на киселини. Смляната подправка може да се добавя към напитки и сладки ястия.

4. Фенхел

Семената имат спазмолитично действие, предпазват мембраната на дебелото черво от вредни вещества и активират процеса на производство на стомашен сок. Можете да си направите здравословен чай от семената (просто залейте една чаена лъжичка семена с 300 мл вряща вода и оставете да се запари малко). За да се отървете от повишеното образуване на газове, може да смесите семената с морска сол в съотношение 1/5, да запечете малко в тиган и да добавите щипка от ароматната смес към различни ястия.

5. Куркума

Отлична подправка за нормализиране на храносмилателния тракт. Куркумата има антибактериален ефект, премахва възпалението, облекчава болката в стомаха. Идеално подправя пилешко месо, ориз и зеленчукови яхнии.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *