ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

7 причини, поради които може да се потите през нощта (и защо е това е лошо)

Потенето през нощта може да бъде предвестник на сериозни заболявания

нощта
Изпотяването през нощта не винаги е безобидно

Ако не вземем предвид, че в стаята е много задушно или завивката е твърде топла, потенето през нощта може да показва нарушения в тялото, а понякога и сериозни заболявания. Най-често такъв симптом изисква незабавна консултация със специалист.

Д-р Анастасия Гончарова, хематолог в Националния център за медицински изследвания по хематология към Министерството на здравеопазването на Руската федерация, посочи 7 основни причини за нощно изпотяване.

Остри инфекции

Ако в момента човек е болен от остра респираторна вирусна инфекция или грип, тогава прекомерното изпотяване говори за борбата на организма с инфекцията, и в този случай това е голям плюс. И все пак, не трябва да се забравя за такива заболявания като малария и инфекциозна мононуклеоза – в техния случай изпотяването е лош знак.

Хронични болести

Наличието на инфекциозни заболявания, които са се превърнали в хронични (например бронхит или туберкулоза), също може да причини прекомерно изпотяване.

Онкологични заболявания

Ако има нощно изпотяване, повишена температура и внезапна загуба на тегло, това може да показва, че човек има рак.

„Най-често изпотяването е придружено от лимфопролиферативни заболявания, свързани с хематологичната онкология (хематологичната онкология се занимава с диагностика и лечение на злокачествени заболявания на кръвта и лимфната тъкан). В този случай пациентът се нуждае от консултация с онколог-хематолог. Това включва и цитостатична терапия на туморни заболявания “, обяснява д-р Анастасия Гончарова.

Хормонални нарушения

Нарушения на щитовидната жлеза, и най-често по време на хипертиреоидизъм, когато тялото започва да работи с повишена интензивност. В допълнение, друга причина за изпотяване са здравни проблеми, причинени от менопаузата, свързани с промени в половите хормони.

Предменструален синдром (ПМС)

Отново, поради промяната в хормоналните нива по време на менструалния цикъл, това може да доведе до този симптом. Хормонът прогестерон е отговорен за повишеното изпотяване, което може да се появи във втората фаза на цикъла.

Метаболитно заболяване

Поради диабет, затлъстяване или болест на Кушинг, може също да се събудите с мокри подмишници. В допълнение, хроничният стрес и психичните заболявания също могат да имат такъв страничен ефект.

Автоимунни заболявания

Различни заболявания като цьолиакия, хемолитична анемия, множествена склероза и ревматоиден артрит, свързани с неправилно функционираща имунна система, също могат да доведат до повишено нощно изпотяване и други по-тревожни странични ефекти.

Ирина Преснякова

Малко факти и полезна информация

Знаете ли, че хората имат около 2 милиона потни жлези? В същото време на един квадратен сантиметър от дланта или ходилото има около 430 от тях, а в други области от 64 до 200. Смята се, че максималната загуба на пот е 3,5-4 литра на час и може да достигне 14 литри на ден (!).

В допълнение към терморегулацията, специалистите разграничават психогенното и хранителното изпотяване. Първото възниква поради емоционален стрес (дланите, пръстите, ходилата се изпотяват много); второто е свързана с приема на течна или пикантна храна (пот на челото и горната устна).

Кога е време да отидете на лекар

„Прекомерното изпотяване на ръцете и краката, което е често срещано за мнозина, – акрохидрозата – е един от симптомите на невротични разстройства, алкохолизъм, полиневропатия“, казва Ирина Преснякова, ендокринолог. – Изпотяването е нормално, ако кръвоносните съдове, кожата, жлезите с вътрешна секреция са здрави. Така че, ако не сте били преглеждани дълго време и ви измъчва този проблем, не отлагайте посещението си при лекар.“

Източник: probolezny.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *