Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кокосовото масло е по-вредно за сърцето, отколкото свинската мас

Кокосовото масло се рекламира като здравословен продукт, но учените предупреждават, че увеличава риска от сърдечни заболявания

кокосовото масло
Свинската мас е по-полезна от кокосовото масло

В момента кокосовото масло преживява връх на популярност като полезно природно средство. Но тази популярност изглежда се основава на агресивен маркетинг, а не на истински научни изследвания. Поне в неотдавнашна брошура, публикувана от Американската сърдечна асоциация, кокосовото масло е пряко идентифицирано като нездравословно.

Брошурата обхваща всички аспекти на приема на мазнини и риска от сърдечни заболявания. Разделът за кокосовото масло е малък, но много информативен. Изданието казва, че 72% от анкетираните хора са изразили увереност, че кокосовото масло е подходящо за включване в която и да е „здравословна диета“. Това убеждение се споделя от 37% от диетолозите.

Тенденцията е забележима и в медийното пространство

Списания, вестници, сайтове и блогове в интернет са препълнени с хвалебствия на кокосовото масло като лек за буквално всеки здравословен проблем. Например, препоръчва се за подпомагане на имунитета, мозъчната функция, храносмилането и дори като заместител на хормоналните лекарства.

Според диетоложката Мелиса Рифкин, кокосовото масло се счита за полезно поради високото съдържание на лауринова киселина. Тази киселина може да повиши нивата на липопротеините с висока плътност в кръвта. Липопротеините с висока плътност се наричат ​​“добър“ холестерол и не се смята, че увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания.

Мелиса Рифкин

Най-новите изследвания обаче показват, че повишаване нивата на липопротеините с висока плътност само по себе си няма много ползи за здравето.

По-логично е да се съсредоточите върху опасните липопротеини с ниска плътност, съветва Мелиса Рифкин

Тоест, като увеличава нивата на липопротеинитe с висока и ниска плътност, лауриновата киселина в крайна сметка увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания. Много по-здравословно е да се приема не лауринова киселина, а моно- и полиненаситени мазнини.

Освен това, Мелиса Рифкин напомня, че кокосовото масло е висококалорична храна. Ако не го консумирате умерено, това може да доведе до наддаване на тегло. Мазнините съдържат девет калории на грам, което е много по-високо от съотношението, открито във въглехидратите или протеините, като и двете съдържат четири калории на грам.

Кокосовото масло е 82% наситени мазнини

To e подобно на палмовото масло, между другото, но всички се опитват да избегнат второто, а първото е свързано със здравословен начин на живот. Сега сравнете: кравето масло съдържа само 63% наситени мазнини, докато свинската мас съдържа 39%. Тоест, дори свинската мас е по-здравословна за сърцето, отколкото модерното кокосово масло.

От друга страна, зехтинът съдържа едва 14% наситени мазнини, а шарланът – 6% (по-малко от всяко друго). Ако случайно сте решили да следвате модата и да включите в менюто си нещо екзотично, ще е добре да наблегнете на зехтина и шарлана, и най-вече на свинската мас (заради балансирания състав), отколкото на кокосовото масло.

Кокосово масло – екзотична храна без кой знае каква полза за здравето

Американската сърдечна асоциация направи преглед на седем клинични проучвания, които директно изследваха ефектите на кокосовото масло върху нивата на липопротеините в кръвта. И седемте откриха увеличaване нивата на липопротеините с ниска плътност, сравними с ефектите от яденето на така вредните мазни меса. Предвид тези резултати и факта, че няма доказана полза за здравето от кокосовото масло, асоциацията препоръчва да се избягва консумацията на кокосово масло, тъй като е нездравословно.

Друг полезен ефект, който се приписва на кокосовото масло е, че е антимикробно средство

Много популярни блогъри, които прокламират здравословен начин на живот, препоръчват изплакване на устата с кокосово масло. Това, според Мелиса Рифкин дава абсолютно същия ефект като изплакването с вода – някои от бактериите се отмиват, а останалите се чувстват доста доволни от живота.

Няма нито едно клинично проучване, което да доказва, че кокосовото масло убива бактериите, живеещи в човешката уста. И още повече, не трябва да се опитвате да замените антибиотиците с кокосово масло, когато са необходими за лечение (такива препоръки също могат да бъдат открити в Интернет).

По-здравословни алтернативи на кокосовото масло

Масло от рапица: Това масло съдържа както омега-3, така и омега-6 мастни киселини, които могат да помогнат за понижаване на холестерола и да облекчат възпалението. Маслото от рапица има 62% мононенаситени мазнини, 32% полиненаситени мазнини и 6% наситени мазнини.

Екстра върджин зехтин: Тази мазнина има висока концентрация на полифеноли. Полифенолите са естествени антиоксиданти, за които е известно, че намаляват и забавят прогресията на някои хронични здравословни състояния като сърдечно-съдови или невродегенеративни болести. Зехтинът съдържа 77% мононенаситени мазнини, 9% полиненаситени мазнини и 14% наситени мазнини.

Сусамово масло: Това масло е с високо съдържание на лигнани, които са растителни хранителни вещества с антиоксидантни свойства, което вероятно намалява риска от сърдечно заболяване и някои видове рак. Сусамовото масло има 40% мононенаситени мазнини, 46% полиненаситени мазнини и 14% наситени мазнини.

Източник: insider.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *