ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

6 заболявания, които могат да бъдат асимптоматични

Има много дългосрочни медицински състояния и краткосрочни заболявания, които нямат симптоми

заболявания
Има заболявания, които протичат безсимптомно и понякога водят до внезапна смърт

За заболяванията, които протичат без симптоми, както и за тяхната превенция, обяснява епидемиологът Аарон Е. Глат, доктор по медицина в Mount Sinai South Nassau.

Често не отдаваме значение на внезапно главоболие, сухота в устата или продължителна кашлица.

Именно тези симптоми обаче могат да се превърнат в признаци на заболявания, които неусетно рушат нашето тяло. Какви са те и как да ги избегнем?

Преди да изброим най-разпространените от тях, д-р Глат подчертава, че трябва да се прави разлика между безсимптомно и пресимптомно протичане на заболяването.

Аарон Е. Глат

Безсимптомно означава, че няма симптоми през продължителността на болестта.

Пресимптомно е тогава, когато има начален период без симптоми, но те ще се развият по-късно.

COVID-19 доведе до по-добро разбиране на тези два термина

Смята се, че около 40% от заразата с коронавирус се случват, когато хората са безсимптомни. Действителната честота на асимптоматичните предавания на COVID-19 все още не е известна, според Световната здравна организация (СЗО).

Факт е и това, че една немалка част от изброените по-долу заболявания, които протичат асимптоматично, имат пряка връзка с коронавируса.

Кои са болестите, които застрашават здравето и живота на човека без да се усещат?

1. Диабет

Противно на общоприетото схващане, нормалното ниво на кръвната захар не винаги означава, че човек няма диабет. В ранен стадий на развитие това заболяване няма почти никакви очевидни симптоми. Постоянна жажда, сухота в устата, замъглено зрение и често уриниране могат да бъдат причина за безпокойство. За съжаление тези симптоми почти винаги се игнорират до момента, в който вече са се превърнали в хронично заболяване.

Отличителен симптом на диабета е потъмняване кожата на шията и подмишниците.

Как да избегнете болестта?

Диабетът се появява най-често при хора над 45 години. Затова трябва да се правят изследвания поне 2 пъти в годината, както и редовни консултации с лекар. Хората с високо кръвно налягане, наднормено тегло и висок холестерол в кръвта също попадат в рисковата зона.

2. Повишено кръвно налягане

Учените казват, че почти 50% от хората дори не са наясно, че имат високо кръвно налягане. Това заболяване може да прогресира дълго и неусетно, и бавно да навреди на съдовете. Но един ден то определено ще се прояви с бъбречно заболяване, инфаркт или инсулт.

Как да избегнете болестта?

Дори да се чувствате отлично и да мислите, че сте напълно здрави, не забравяйте да измервате кръвното си налягане поне веднъж в месеца. Тази лесна проверка не отнема много време: ако няма начин да отидете на лекар, тогава може да го направите във всяка по-голяма аптека, където фармацевт ще измери вашето кръвно налягане. Като алтернатива можете да си купите апарат за кръвно налягане и да проверявате кръвното си у дома.

3. Рак на белия дроб

Ракът на белия дроб е един от най-опасните видове рак за хората. В ранните етапи това заболяване практически не се проявява по никакъв начин. В риск са както запалените пушачи, така и тези, които никога не са палили цигара.

Как да избегнете болестта?

Дългогодишните пушачи трябва да се наблюдават редовно от лекар. Не бива да се пренебрегват симптомите на рак на белия дроб като: болки в гърдите, хрипове, задух, пресипналост и суха кашлица с продължителност повече от месец.

4. Глаукома

Глаукомата се развива много бавно и следователно не може да се усети. Това заболяване възниква поради повишено очно налягане, което затруднява циркулацията на течност в окото. В резултат на това зрението на човек се замъглява, зрителното поле се стеснява, което в крайна сметка може да доведе до слепота.

Как да избегнете болестта?

Най-често глаукомата се развива при хора над 40 години. Ако сте изложени на риск, проверявайте зрението си при специалист всяка година.

5. Синдром на поликистозните яйчници (СПКЯ)

Около 10% от жените в детеродна възраст страдат от това заболяване. СПКЯ е синдром, при който женското тяло произвежда твърде много мъжки хормони, което нарушава процесите на менструалния цикъл и овулацията. Освен това ви излага на риск от сънна апнея, диабет тип 2, рак на ендометриума и сърдечни проблеми.

Как да избегнете болестта?

Следете за промени в тялото. Поради СПКЯ често се появява акне, менструалният цикъл се удължава (повече от 35 дни). Косата става тънка, а върху тялото, напротив, се наблюдава растеж на по-дебели и тъмни косми. Ако забележите такива симптоми, не отлагайте посещението при лекар. Между другото, СПКЯ е доста лесен за контрол: редовен спорт и диета с ниско съдържание на въглехидрати ще върнат състоянието ви към нормалното.

6. Атаки на апнея (спиране на дишането) по време на сън

Много хора погрешно вярват, че апнеята може да се случи само на затлъстял човек. Всъщност – независимо от теглото – до 50% от жените на 20 и 70 години страдат от това опасно спиране на дишането по време на сън. Потенциални сърдечни проблеми и диабет тип 2 може да са причина за атаката.

„Жертвите“ на апнеята са почти винаги жени. Промени в настроението, главоболие сутрин и леко замайване могат да бъдат симптоми на заболяването. Коварните симптоми често се приписват на времето, ПМС и т.н.

Друг тревожен симптом на сънна апнея е безсънието. Хората се събуждат няколко пъти през нощта поради спиране на дишането.

Как да избегнете болестта?

Ако забележите симптоми на апнея, незабавно посетете личния лекар. Специалистите, които могат да помогнат при сънна апнея, включват сомнолози, невролози и зъболекари. Те ще направят необходимите тестове и ще определят дали имате това заболяване. Ако бъде установено, най-вероятно ще ви се предпише CPAP терапия. Това означава, че ще ползвате устройство, което доставя постоянен поток въздух в дихателните пътища и създава положително налягане.

Източник: www.insider.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *