ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

4-те най-полезни храни за жени, навлизащи в менопауза

Тези храни ще облекчат симптомите и неприятните усещания, причинени от навлизането в менопауза

бобови култури - менопауза
Бобовите култури са неизменна част от здравословната диета за жените менопауза

Менопаузата обикновено настъпва между 45 и 55 годишна възраст. Тя се изразява в това, че менструацията спира, което води до определени промени в женския организъм. Най-често менструалните цикли първо стават по-редки, настъпват веднъж на няколко месец или дори години, преди да спрат напълно. Симптомите на менопауза включват нощно изпотяване, горещи вълни, лоша концентрация, безпокойство, вагинална сухота и промени в настроението.

Поддържането на здравословна диета и редовните физически упражнения могат не само да помогнат на жените да се чувстват по-добре в този период, но и да подобрят общото им здравословно състояние.

 

Съществуват някои краткосрочни и дъгосрочни здравословни промени, свързани с менопаузата, с които жените трябва да са нясно:

 

Краткосрочни:

  • Избягването на пикантни храни, тютюнопушенето, пиенето на алкохол, висококалорични храни и газирани напитки ще помогне да минимизирате неприятните усещания.
  • Консумацията на соеви продукти може да помогне за облекчаване на симптомите, тъй като соята съдържа съединения, наречени изофлавони, които имитрат действието на женския хормон естроген.

Дългосрочни:

  • В дългосрочен план менопаузата може да бъде причина за появата на остеопороза и сърдечно-съдови проблеми.
  • Важно е да си почивате и да се наспивате добре, но също така и да тренирате и да не излизате от форма.
  • Менопаузата може да доведе до тревожност. Медитацията, йогата и упражненията за дишане могат да помогнат за справяне с този проблем.
  • Спадът на естрогена по време на менопауза води до загуба на костна маса. За да компенсирате загубата, е нужно да наблегнете на храни, които укрепват костите.

 

Тези 4 храни ще ви помогнат да предотвратите симптомите и негативните здравословни ефекти от менопаузата:

 

  1. Боровинки и горски плодове

Боровинките и горските плодове са мощни естествени противовъзпалителни средства. Те поддържат здравето на мозъка, намляват кръвното и са полезни за сърцето. Със загубата на естроген по време на менопауза, жените губят и и кардиопротективните свойства на хормона. Именно за това е важно да ядете боровинки и горски плодове, защото те укрепват сърцето. Те също така имат високо съдържание на антиоксиданти, което помага за справяне със стреса и безсънието, което често се наблюдава при жените в менопауза.

 

  1. Сьомга

Сьомгата е страхотен източник на омега-3 и други мастни киселини, които са изключително полезни за сърцето. Изследванията показват, че омега-3 играе и роля за справяне с тревожността и депресията и помага за подобряване на психичното здраве при жени в средна възраст.

 

  1. Бобови култури

Бобовите култури като нахут, фасул, соя, леща помагат за намаляване на кръвната захар и повишават чувствителността към инсултин. Освен това те осигуряват и калций, който е нужен за справяне със загубата на костна плътност и витамин D, който е основен за поддържането на здрав имунитет.

 

  1. Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са неизменна част от здравословната диета за жени в менопауза. Храните като киноа, булгур, елда, пълнозърнести овесени ядки, кафяв ориз и др. са незаменим източник на фибри, витамини от групата B и магнезий. Тези зърнени култури не съдържат глутен и имат по-висока хранителна стойност от повечето традиционни зърнени храни. Съдържанието на фибри и протеини ще ви накара да се чувствате сити за по-дълъг период от време, което ще ви помогне да запазите добрата си фигура и да избегнете натрупването на излишни килограми.

 

Допълнителни съвети:

 

Ето какво още е нужно да предприемете, за да запазите здравето си, след като навлезете в менопауза.

  • Намалете наситените мазнини. Заменете ги с ненаситени. Например, използвайте зехтин вместо масло, когато готвите.
  • Винаги избирайте храни с високо съдържание на фибри, като пълнозърнести закуски, пълнозърнести тестени изделия и варива. Наблегнете на плодовете и зеленчуците
  • Намалете приема на алкохол драстично и откажете цигарите

Източник: https://www.msn.com/

клима стоп
Клима Стоп – билкова хранителна добавка за облекчаване на дискомфорта и симптомите, причинени от менопауза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *