Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как диетите в средиземноморски стил могат да намалят риска от Алцхаймер

Последни изследвания показват, че средиземноморската храна може прочисти мозъка и да намали риска от болестта на Алцхаймер.

средиземноморска диета алцхаймер
Експертите добавят също, че средиземноморската храна може да понижи нивата на кръвната захар.

Това е заключението от новото проучване, публикувано на 5 май в онлайн  „Neurology” списание на американската академия по неврология.

Изследователите съобщават, че диетата с високо съдържание на ненаситени мазнини, риба, плодове и зеленчуци  и ниско съдържание на млечни продукти и червено месо може да помогне за почистването на мозъка от протеини свързани със загубата на паметта и деменцията.

Те съобщиха, че участниците в изследването, които следват диетата по- внимателно, се представят по- добре при когнитивни тестове и показват по малко свиване на мозъчния обем и наличие на по-малко протеинови биомаркери, свързани с болестта на Алцхаймер.

Тестовете показват, че участниците, които не спазват диетата стриктно не се справят по същия начин.

 

Какво казват експертите:

 

Тези открития не са изненада за Кристин Къркпатрик, MS, RDN, диетолог и автор на „Skinny Liver” и Каролин Пасарело, MS, RDN, LDN, говорител на академията по хранене и диететика.

„ Тъй като ненаситените мазнини, риба, плодове, леща и зеленчуци съставляват по голяма част от диетата, тези, които следват диетата, се възползват от по- големи количества здравословни хранителни вещества в мозъка”- каза Киркпатрик пред Healthline.

Кристин Къркпатрик, MS, RDN, диетолог и автор на „Skinny Liver”

„ Хранителните вещества като омега-3 мастни киселини, пилофеноли, специфични минерали и протеини, които се консумират по  по-устойчив начин чрез този хранителен режим. Те могат да дадат тласък за здравето на мозъка и могат да допринесат за намаляване на риска от някой хронични заболявания” – добави тя.

Пасарело казва, че резултатите не са изненадващи. Голяма част от доказателствата показват, че това което ядем, влияе върху паметта.

„ Вярвам, че това изследване посочва една от причините, поради които тези специфични храни и хранителни вещества могат да бъдат полезни” -каза тя пред Healthline.

Каролин Пасарело, MS, RDN, LDN, говорител на академията по хранене и диететика.

 

неврохелт при инсулт
Неврохелт помага при безсъние, панически страх, Паркинсон, след инсулт…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *