ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Това е просто някакъв АД! Защо атопичният дерматит е екстремно опасен за здравето?

Наскоро учени от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина установиха, че тежкото протичане на атопичен дерматит при възрастни пациенти значително увеличава риска от смърт

атопичен дерматит
Атопичен дерматит е заболяване, което се лекува цял живот

Заболяването атопичен дерматит (АД) води до развитие на болести на кръвоносните системи (инфаркт, инсулт), рак, инфекции и проблеми с пикочно-половата система.

Атопичен дерматит – това не беше ли само сърбеж по кожата и непривлекателен външен вид? Защо лекарите говорят за него като за смъртоносна опасност? Ще научим повече от проф. д.м.н. Николай Мурашкин, дерматолог и специалист по кожни патологии при деца.

Алергия и атипичен дерматит – има ли нещо общо между тях?

Всъщност не, казва проф. Мурашкин, въпреки че са обединени от общ патогенетичен процес. Алергията е реакция на свръхчувствителността на имунната система към един или няколко дразнителя. А атопичните заболявания са по-дълбоко генетично разрушаване на имунитета, което може да се изрази в различни хронични заболявания, които изискват постоянно лечение и контрол.

Началото на „марша“

Проф. д.м.н. Николай Мурашкин

Кога най-често се среща атопичният дерматит? Какви са първите признаци? И може ли болестта да отмине с годините?

Атопичният дерматит може да започне при възрастни, но в по-голямата част от случаите се появява при деца, поради редица характеристики на детската кожа. При новородените много кожни структури са несъвършени, през първите две години те изглежда „узряват“.

Към днешна дата са известни около 10 варианта на така наречения „атопичен марш“

Обикновено заболяването започва с нарушения, видими първо по кожата. При някои пациенти тя отслабва след 2-3 години от живота, при други рецидивът започва на 5-7-годишна възраст, след което заболяването протича продължително и хронично. Някой може да има астма или сенна хрема в резултат на дерматит. Ходът на заболяването се определя главно от генетиката и характеристиките на детето.

Какво е известно за причините за заболяването? Или всичко е свързано с генетиката?

Основно в риск са пациентите, чиито родители имат алергични заболявания, обяснява професорът. Ролята на генетиката е около 25%, а останалото е начин на живот. Рискови фактори са лошата или неподходяща грижа за кожата, които могат да причинят прекомерна сухота, силен стрес, както и присъствието на домашни любимци (особено котки) в къщата и недобро почистване. Доказано е, че хранителните молекули могат да се утаят върху домашния прах и след това да проникнат в тялото на детето през кожата и да образуват хранителни алергии.

Каква е опасността от атопичен дерматит, освен че причинява сърбеж и разваля външния вид?

Атопичният дерматит може драстично да влоши качеството на живот, ако протича неконтролируемо. На неговия фон може да се развие астма, ринит, сенна хрема. Пациентите често имат повишен риск от тежка депресия. И тъй като атопичният дерматит е предимно системна патология, такива пациенти имат по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания (инфаркт например). Следователно, лечението трябва да се приема сериозно. Изключително опасно е да се игнорира болестта.

Кърменето като защита срещу алергии: Коя храна най-често провокира атопичен дерматит?

Протеини от краве мляко, яйца, риба. Тези продукти трябва да се въвеждат в диетата на детето своевременно, малко по малко и много внимателно. Съществуват обаче и неалергични форми на заболяването, които най-вероятно се свързват с генетично обусловен дефект в кожните структури, причинен от мутация в гена филагрин – протеин, който е отговорен за защитната бариера на кожата. Има и други причини, например промяна в микробния състав на повърхността на кожата и т.н.

За какво трябва да внимават родителите, за да няма детето атопичен дерматит?

Бъдещата майка трябва да се опита да не се разболява от никакви инфекции по време на бременност. Важно е раждането да е естествено. Доказано е, че децата, родени чрез цезарово сечение, по-често страдат от алергични заболявания. И накрая, кърменето е профилактика на алергичните процеси.

 

Какъв живот трябва да води пациентът, за да се избегне рецидив?

Много е важно да спи достатъчно, да избягва прашни стаи и тежки климатични промени. Препоръчително е да носи дрехи от памучни тъкани, да не използва съмнителна козметика и хлор-съдържащи препарати, да не злоупотребява с храна, която може да причини алергични реакции.

Много родители предпочитат да чакат до 2 години, за да „узрее” кожата на детето и да се научи да се „защитава“.

Опасно ли е да се отложи лечението?

Лечението трябва да бъде предписано и проведено възможно най-бързо. Ако в ранното детство е възможно да се възстанови целостта на кожата, увредена от възпаление, и да започнете да се грижите за нея по-късно, можете да прекъснете потока на алергени през кожата и да спрете процеса на сенсибилизация. Много по-трудно е да се лекува напреднало заболяване.

Атопичният дерматит само външно ли се лекува?

Всичко зависи от тежестта на заболяването и характеристиките на отговора на терапията. В тежки случаи, когато няма достатъчно външно лечение, е необходимо незабавно да се предпише системна терапия, за да се предотвратят редица опасни усложнения. Вече има иновативни терапии, които могат да помогнат за постигане на контрол при деца с тежки и умерени форми на заболяването.

Възможно ли е лечението да протече без хормонални мехлеми и колко вредни са те?

Не може без хормонални мехлеми. Важно е да се използват в самото начало на заболяването, за да се блокира възпалението възможно най-бързо и да се предотврати фатално увреждане на структурите на кожната бариера. Хормоналният мехлем позволява бързо да се справите с тази задача, както и да избегнете образуването на свръхчувствителност на кожата в бъдеще.

Но някои родители се страхуват от хормонални лекарства и ги използват само в спешни случаи, и след отстраняване на обострянето продължават да използват само подхранващ крем. За съжаление, страхувайки се от последствията, по някаква причина те не се страхуват от последиците от самата болест, която може да бъде много по-сериозна. Хормоналните мехлеми, когато се използват рационално, не вредят. Някои от тях са разрешени да се използват дори от деца на възраст от 4 месеца; специалният им състав не им позволява да се абсорбират в кръвта и да причинят системни странични ефекти. Освен това, има и други противовъзпалителни кожни продукти, които също могат да се използват при деца с атопичен дерматит.

Не можете да лекувате атопичен дерматит само от време на време!

Много е важно да изберете лекар, на когото имате доверие и да следвате неговите препоръки. Тежките форми на заболяването обикновено се лекуват в рамките на 2-3 години. Дори ако е постигната стабилна ремисия, е необходимо да продължите да се грижите за кожата и да водите здравословен начин на живот.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *