Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво може да разкрие шията за вашето здраве

Знаете ли, че елементарен преглед на шията може да осигури животоспасяващи улики за скрити здравословни проблеми?

шията
Редовно оглеждайте шията за видими проблеми

Застанете пред огледалото и огледайте добре шията. Видните с просто око изменения, като например нова издутина или промени във вените, могат да сигнализират за някои здравословни проблеми. Колкото по-навреме ги хванете, толкова по-лесно и бързо ще се излекувате. Ето какво казват лекарите за самодиагностиката след оглед на шията.

1. Бучка в гърлото

Не би трябвало да виждате щитовидната си жлеза отвън, така че бучка, която се появява в долната част на шията или леко отстрани, може да представлява образувание на щитовидната жлеза.

Д-р Ерих П. Войт

„Може да видите да се движи нагоре и надолу, когато поглъщате“, казва д-р Ерих П. Войт, отоларинголог. Повечето са доброкачествени (което означава, че нямате рак), но голяма „гуша“, в крайна сметка може да затрудни преглъщането или дишането. В зависимост от размера лекарят ще предложи подход като „наблюдавай и изчакай“, ще предпише лекарства или (в някои случаи) ще препоръча операция.

2. Балониране на лимфните възли

Понякога това е просто знак, че имунната ви система усилено се бори с вирус като настинка или грип. Но ако имате възли, които са по-големи от топка за голф, проверете ги, съветва Марк А. Варварес, доктор по медицина, отоларинголог от Медицинското училище в Харвард. Подутият възел, който се усеща като бучка точно под челюстта, може да е признак на рак на устната кухина. Той е свързван с човешкия папиломавирус (HPV) – често срещана полово предавана инфекция.

„Раковите заболявания, свързани с орален HPV, са се увеличили с около 225% през предходните десетилетия“, казва той. „Туморите често започват в устата и се разпространяват в лимфните възли, и така стават видими в областта на шията.“ Ако се „хване“ навреме това може да подобри прогнозата и възможностите за лечение.

3. Общо подуване

Усещате ли подуване във врата след посещение при зъболекар? Бактериите от плаката, която дентистът изстъргва от зъбите, понякога могат да проникнат в кръвта, причинявайки подуване на лимфните възли. „Отокът трябва да намалее в рамките на две седмици, но ако това не се случи, тогава трябва да посетите лекар, за да сте сигурни, че нямате инфекция“, казва д-р Варварес.

Д-р Марк А. Варварес

4. Изпъкнали вени

Ако забележите, че на нормално гладката шия се появява изпъкнала, подобна на въже вена, това може да сигнализира за сърдечни проблеми. „Когато човек има сърдечна недостатъчност, сърцето му не може да изпомпва кръвта толкова ефективно. Това води до изпъкване на шийната вена ”, казва д-р Войгт. „Вероятно ще има и други признаци на сърдечна недостатъчност, преди да се появи тази издутина. Това не е ситуация за спешно отделение, но налага да посетите добър специалист по-скоро, отколкото сте имали намерение.“, уточнява той.

5. Широк врат

Ако шията ви е широка – с размери над 40 сантиметра – вие сте изложени на по-висок риск от сънна апнея. „Къса, дебела шия, особено ако хъркате, означава, че имате нужда от изследване на съня. Възможно е да страдате от обструктивна сънна апнея“, е мнението на д-р Варварес.

6. Пулс, който отчетливо се усеща в областта на шията

Ако имате други симптоми като задух или чувство на слабост, обадете се на 112. Има вероятност тези усещания да алармират за сърдечен проблем, като аортна недостатъчност. Това означава, че аортната клапа е изместена и сърцето работи по-усилено, отколкото би трябвало. Видимият пулс на шията, особено когато пулсът е в покой, е друг червен флаг, заради който трябва да потърсите лекарска помощ. „Това също може да означава тумор на сънната артерия“, казва д-р Варварес. „В горната част на врата се усеща една нетипична твърдост.“, допълва още той.

Добре ще е ако периодично разглеждате и палирате (опипвате) шията. Така ще забележите навреме ако нещо се появи. Консултация с лекар ще даде отговор на въпросите ви, а навременното лечение ще ви избави от усложненията.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *