Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Корен от бяла ружа при киселини и язва, бронхит, екзема и дерматит

Народната медицина използва корен от бяла ружа заради естествената, растителна слуз и ценните вещества (аспарагин, бетаин, пектинови съединения), които оказват благотворно влияние не само на белите дробове

бяла ружа
Бялата ружа има доказани лечебни свойства

Има много рецепти с корен от бяла ружа, както и с цветовете на това полезно растение. Билката е известна със своето омекотяващо, отхрачващо и противовъзпалително действие. Естествената слуз обгръща лигавиците и ги предпазва от дразнене. В резултат на това възпалението намалява.

Коренът от бяла ружа традиционно се използва за лечение на кашлица, болки в гърлото, затруднения в лактацията, грижа за кожата. Въпреки че растението все още не е проучено достатъчно, ползите му са свързани с наличието на лепкаво, вискозно вещество (слуз) в него, което се прилага при лечението на външни и вътрешни възпаления.

Най-често корен от бяла ружа се използва заради успокояващия ефект, който има.

Кашлица и болки в гърлото

Корен от бяла ружа има в сиропите за кашлица и таблетките за смучене. Растението не само помага за облекчаване на сухата кашлица, но и бързо облекчава болките в гърлото.

Смеси от билки с корен от бяла ружа успокояват кашлицата и общите дихателни проблеми. За тези проблеми е полезна комбинация от корен от бяла ружа, лайка, слез, исоп, женско биле.

Други съставки са: цвят от лайка, хвощ, орехови листа, бял равнец, дъбова кора и листа от глухарче. Всички билки се смесват в равни части и се прави запарка, подобна на обикновен чай.

Поддръжка на лактацията

Кърмещите майки често се сблъскват с проблеми като мастит и други инфекции. Заради това коренът от бяла ружа се слага в чайове, кремове и мехлеми в подкрепа здравето на кърмачките.

В допълнение към увеличаване обема на кърмата, това растение може да помогне за справяне с дискомфорта, причинен от лактацията (компресите от листата на бялата ружа дават много добър резултат).

Грижа за кожата

Коренът от бяла ружа има противовъзпалително, антимикробно и антиоксидантно действие. Използва се в мехлеми и под формата на „лапи“ при дерматологични заболявания (инфекция на космените фоликули, екзема, дерматит).

Ето някои от кожните проблеми, които коренът от бяла ружа може да помогне за решаването.

Рани

Коренът от бяла ружа съдържа растителни съединения, които лекуват рани. Растението ускорява зарастването на рани по същия начин, както действат лекарствата произведени във фармакологичните заводи.

Лечение на дерматит

Компресите облекчават хода на атопичния дерматит при деца и възрастни.

UV защита

Коренът от бяла ружа предпазва кожните клетки от ултравиолетово лъчение, което причинява слънчево изгаряне и ранно стареене на кожата. Поради тази причина може да се открие в състава на много слънцезащитни средства.

Премахва сухота в устата

Сухотата в устата може да се появи поради употреба на някои лекарства, депресия, тревожност, дехидратация. Това увеличава риска от кариес и гъбични инфекции. Коренът от бяла ружа ще помогне на тези, които не произвеждат достатъчно слюнка.

Подобряване на храносмилането

Слузта от корена има успокояващ ефект върху храносмилателната система, тя е добре известно средство, което се употребява при язви и стомашни киселини.

Сърдечно здраве

Екстрактът от бяла ружа помага за намаляване на нивата на липопротеините с висока плътност, възпалението и образуването на тромби.

Едно растение – много приложения

Коренът от бяла ружа се препоръчва за лечение и профилактика на гъбични заболявания и за облекчаване състоянието при изгаряния. Запарката от растението е показала ефективност при лечението на себорея; препоръчва се и при кожни заболявания.

Компресите и жабуркане с инфузията, приготвена от корените на бялата ружа се препоръчват за използване в стоматологията: при язвени процеси в устната кухина, пародонтална болест с възпалително-дистрофична форма.

Рецепти

Инфузия за лечение на заболявания на горните дихателни пътища: 2 супени лъжици счукан корен се запарват с 2 чаши вряща вода и се оставят в термос за една нощ. Приема се 3 пъти на ден по 1 чаша 20-30 минути преди хранене.

При бронхит, разширени бронхи и бронхоспазъм, Учителят Петър Дънов препоръчва ето тази рецепта.
Трябва да си набавите следните билки: цвят от бяла ружа, листа от дива ягода и обелки от ябълка. Равни части от цвета на бялата ружа и листата на ягодата се смесват добре. Към тях се прибавят обелките от 2-3 средни ябълки. Всичко това се вари за около 10 минути в половин литър вода. След като изстине се подслажда с мед и на болният се дава по половин чаена чаша след ядене.

Ванга и Учителят Петър Дънов

Друга българска лечителка, баба Ванга, е използвала студен метод за приготвяне на бялата ружа: 1 с.л. лъжица натрошен корен от бяла ружа се залива със студена вода и се държи за един ден, филтрира се през тензух, добавя се захар или мед за сладост. На всеки два часа се приема по 1 супена лъжица. Така приготвената инфузия е полезна при заболявания на стомаха, като язви, гастрити и стомашни киселини.

Запарка от корен от бяла ружа при проблеми с бъбреците, простата и при цистит

Запарката се приема вътрешно при заболявания на пикочно-половата система, простатит, аденом на простатната жлеза, цистит, възпаление на бъбреците, нарушения на уринирането, както и при бъбречно-каменна болест .

Залейте 1 супена лъжица от натрошения корен на растението със 125 мл. преварена вода със стайна температура и оставете сместа за 2 часа. След като прецедите готовата инфузия, взимайте по 1 супена лъжица през 2 часа.

При артрит, радикулит, невралгия, както и кожни заболявания под формата на компреси

В този случай се прилага комбиниран прием – пие се запарка и се правят компреси едновременно.

4 чаени лъжички настърган корен се заливат с половин литър охладена преварена вода, след което се оставя да се влива за около 7-8 часа. Прецежда се и се пие по половин чаша от готовата инфузия по 3 пъти на ден.

За компрес се прави по-силна запарка: 4 чаени лъжички настърган корен се заливат с 200 мл. вода, запарват се за около 5 минути и се махат от огъня. Остава се да престои така цяла нощ, след което се прецежда, намокрят се марли и се слагат на засегнатите места (стави и кожни участъци).

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *