Коя от наличните ваксини е най-ефективна?

Тук ще отговорим на въпроса, колко са ефективни различните ваксини според последните данни

Ваксина
В тази статия ще ви разясним, какво сочат данните за нивата на защита, които осигуряват наличните ваксини.

По-ефективни ли са някои ваксини срещу Ковид-19 от други? Трудно е да се каже, тъй като няма директни сравнения на проучванията. Но ескпертите са на мнение, че всички ваксини предотвратяват хоспитализации и смъртни случаи.

„За щастие всички одобрени ваксини предпазват от тежко протичане на болестта”, казва д-р Моника Ганди от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Мнението на д-р Ганди се позовава на резултатите от петте ваксини, които се използват по цял свят. „Вече имаме данни, които потвърждават, че всички ваксини работят много добре”, допълва още тя. И все пак голяма част от хората още се чудят коя да изберат.

Тук ще се опитаме да ви разясним, какво сочат данните за нивата на защита, които осигуряват наличните ваксини.

 

д-р Моника Ганди
д-р Моника Ганди от Калифорнийския университет в Сан Франциско. Източник на изображението: https://www.ucsf.edu/

 

Pfizer и Модерна

Проблемът е, че преди пускането на ваксините са сходни нива на защита, но няма обективно сравнение между тях и ефективността им при новопоявилите се щамове на вируса. За ваксините на Pfizer и Модерна е установено, че са ефективни на 95% за предотвратяване на симптоматично протичане на заболяването, след поставена втора доза. Но тези данни са отпреди да циркулират новите мутации на Ковид-19. Много експерти смятат, че тези две ваксини осигуряват най-добра защита и дават най-леки странични ефекти.

 

Johnson & Johnson

Данните от международно проучване за ваксината на Johnson & Johnson, която се поставя еднократно, сочат, че тя осигурява 66% защита срещу средно и тежко протичане на болестта. Единствено в САЩ, където има по-малко ограничено разпространение на различни щамове, процентът е по-висок – 72%. Експертите твърдят, че този процент е задоволителен, защото все пак предотвратява хоспитализация и смърт при по-голямата част от ваксинираните. Ваксината на Johnson & Johnson все още не е одобрена за използване в България.

AstraZeneca

Двудозовата ваксина на AstraZeneca, използвана в много страни по света, е изправена пред сериозни въпроси относно точната степен на ефективност и безопасност. Все пак лекарите по цял свят са единодушни, че тя предпазва от тежко протичане на инфекцията и смърт.

Факт е, че хоспитализациите в страни, в които AstraZeneca се използва масово, намаляват драстично. Такива примери са Израел, Англия и Шотландия. Предварителните проучвания констатират, че ефективността й е 79%, но тази цифра варирва при различните мутации на вируса.

Както знаете, много страни са притеснени от смъртните случаи, причинени от страничните ефекти на ваксината. Смята се, че тя образува тромбози, които в някои случаи се оказват смъртоносни. Някои държави са ограничили използването й само за хора над 65 годишна възраст, тъй като при тях вероятността за появата на този страничен ефект е значително по-малка.

Източници: https://www.healthshots.com/ https://www.cidrap.umn.edu/ https://www.dw.com/

Оценете статията
Оценка 5 от 2 гласували

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Разглеждайки този уебсайт, вие се съгласявате с използването на бисквитки.