Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

5 съвета за справяне с косопад, причинен от болна щитовидна жлеза

В тази статия ще ви разкрием как да спрете косопад, причинен от нарушена функция на щитовидната жлеза

косопад
Неправилнoто функциoниране на щитовидната жлеза води до изтъняване на косата и косопад

Ако страдате от проблеми с щитовидната жлеза, знаете, че това води до много неразположения и състояния. Едно от тях е загубата на коса. Причината за това е, че щитовидната жлеза не произвежда достатъчно хормони, или произвежда прекалено много от тях (хиперфункция или хипофункция). Някои от основните симптоми на неправилно функционираща жлеза включват умора, суха кожа, наддване на тегло, запек и косопад.

Добрата новина е, че тези симптоми, включително косопада, могат да бъдат преодоляни, като се нормализират количествата хормони, които секретира жлезата.
Но каква е  връзката между щитовидната жлеза и косопада и как да разберете дали тя е причината за него? В тази статия ще отговорим на тези въпроси и ще ви дадем 5 съвета за справяне с този проблем.

На първо място е важно да установите дали загубата на коса е причинена от проблеми с важната жлеза. Ето няколко признака за това:

  • Необичайно окапване на косата по скалпа
  • Изтъняване на веждите
  • Изтъняване на цялата коса без очевидна причина
  • Поява на плешиви петна по главата

 

5 съвета за справяне с косопад, причинен от нарушена функция на щитовидната жлеза:

 

  1. Осигурете си достатъчно желязо

Желязото е един от най-важните минерали за нормланата работа на жлезата. Дефицитът на желязо може да предизвика някои проблеми, включително загуба на коса. Препоръчително е да консумирате храни богати на нужния за тялото минерал като червено месо, боб, морски дарове, зеленолистни зеленчуци. Ако не успявате да си го набавите чрез хранене, може да прибегнете и до хранителни добваки.

 

  1. Използвайте етерични масла

Етеричните масла ще помогнат да забавите процеса на окпаване на косата. Много от тях доказано помагат за спиране на косопада, включително етерични масла от лавандула, мента, розмарин, кедрово дърво, лимонова трева и др.

 

  1. Яжте по-здравословни храни с противовъзпалителни свойства

Изключително важно е да се уверите, че консумирате по-малко преработени храни, сладко и пържено, за да помогнете на жлезата да функционира баласирано. Препоръчително е да консумирате храни с противовъзпалителни свойства като куркума и джинджифил, които са полезни за ендокринната система като цяло.

 

  1. Консумирайте полезни за косата билки

Добавянето на някои билки като сал палмето, червен карамфил, черен кохош и донг куай в диетата ви, може да помогне много за спиране на косопада. Тези билки са широко използвани в козметиката и е известно, че са полезни за косата. Препоръчително е също да консумирате и канела и кориандър, за които се твърди, че забързват метаболизма, ако страдате от хипофункция на щитовидната жлеза.

 

  1. Следете нивата на йод в организма си

Набавянето на повече йод може да стимулира метаболизма ви и да предотврати уголемяването на щитовидната жлеза. Но от друга страна е важно да не забравяте, че прекалените количества йод може да причинят дисбаланс и да влошат допълнително състоянието ви, включително и косопада. Дали да консумирате повече храни богати на йод, или по-малко, зависи от това, дали страдате от хипотиреоидизъм или хипертиреоидизъм.

Източници: https://www.msn.com; https://www.healthline.com; https://pixabay.com

 

ТИ ЛАЙФ (капсули)
2 на цената на 1: ТИ ЛАЙФ (капсули) – при намалена функция на щитовидната жлеза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *