Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нетипични причини за червени бузи

Червените бузи обикновено се свързват със здраве и жизненост, но зачервената кожа в областта на лицето е вероятно да алармира и за здравословен проблем

червени бузи
Не винаги червените бузи са признак на добро здраве

Кои са най-често срещаните и не чак толкова типични причини за червени бузи? Кога това състояние е притеснително?

Себореен дерматит

Себорейният дерматит е често срещано състояние на кожата, което причинява червен ситен обрив, който често се появява на лицето. Обривът може да е причина кожата да изглежда мазна, суха и люспеста.

Лупус

Лупусът е автоимунно заболяване. Това означава, че имунната система атакува неправилно. Понякога това причинява зачервяване и подуване на кожата.

Някои хора, които имат лупус, развиват зачервяване и обрив по лицето, оформен като пеперуда. Може да са видни и други видове зачервяване (не под строго определена форма) и подуване на лицето.

Розацея

Обикновено диагнозата се поставя от лекар, който препоръчва подходяща терапия и лечение. Отначало се появяват незначителни симптоми като леко зачервяване. След това, ако болестта прогресира, зачервяването на бузите и носа може да стане трайно, кожата е удебелена, неравна и груба, с червени възли или капиляри.

При розацея съдовете се разширяват, затова повече кръв се влива към лицето. Отначало капилярите могат да се върнат в първоначалното си състояние, но на по-късните етапи те остават разширени и не се стесняват. Точната причина за появата на розацея е неизвестна, но няколко фактора могат да повлияят на развитието на болестта.

Важна роля играят наследствеността и чувствителността на кожата към температурни промени.

В допълнение, състоянието на кръвоносните съдове се влияе неблагоприятно от ултравиолетовите лъчи, сауните и горещите вани, пикантни, солени или мариновани ястия, гореща храна и напитки. Алкохолът също насърчава разширяването на капилярните стени.

Различни заболявания (високо кръвно налягане, хронично възпаление на стомашно-чревния тракт) също допринасят за развитието на розацея.

Пъпки или акне

Това е най-често срещаният кожен проблем, особено когато става въпрос за млада, незряла кожа. Те са причинени от запушени пори. Замърсяването създава идеална среда за бактерии, които се размножават бързо и причиняват възпаление, видно поради зачервяване на кожата.

Менопауза

Около 80% от жените имат горещи вълни по време на менопаузата, които продължават от една до пет минути. По това време лицето може да стане розово или червено. Освен това, горещите вълни са придружени от симптоми като внезапно усещане за топлина, ускорен пулс, изпотяване и др. Само лекар може да определи дали зачервяването се причинява от намаляване на нивото на хормона естроген или проблемът е свързан с работата на нервната система.

Алкохолна реакция

Алкохолът е едно от веществата, които рефлекторно разширяват кръвоносните съдове, включително тези, разположени върху кожата на лицето. Ако алкохолът се консумира в големи количества и често, това влошава еластичността на кръвоносните съдове, те остават разширени и стават забележими по кожата на лицето. Кожата става зачервена, подута и това се усеща особено от собствениците на чувствителна и светла кожа.

В допълнение към зачервяването на бузите, могат да се появят и симптоми като гадене, повръщане, учестено дишане, учестен пулс или ниско кръвно налягане. Това състояние се нарича непоносимост към алкохола и показва отравяне на организма.

Лекарствени реакции

Някои лекарства, използвани за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата система, имат странични ефекти като зачервяване на бузите, както и зачервяване кожата на шията и дори на цялата горна част на тялото.

В други случаи зачервяването се предизвиква от хистамин, вещество, което имунната система освобождава в отговор на лекарства (т.е. възниква алергична реакция).

Някои типични симптоми могат да включват обрив, сърбеж, копривна треска, задух или замаяност.

Агорафобия

Това тревожно разстройство кара хората да избягват места и ситуации, които могат да ги накарат да се почувстват в капан, безпомощни или смутени.

По-често се среща при жените, отколкото при мъжете. Често е придружено и със зачервяване на лицето.

Други причини

Други, по-рядко срещани причини за зачервяване на лицето включват:

– високи или прекалено ниски температури на въздуха;
– карциноиден синдром;
– слънчево изгаряне;
– кожни инфекции;
– възпалителни състояния;
– алергии;
– скарлатина;
– хипертиреоидизъм;
– пиелонефрит;
– клъстерни главоболия;
– жълта треска;
– автономна хиперрефлексия.

Кога да се потърси медицинска помощ при червени бузи?

Някои хора могат да се почувстват смутени от това, че имат червени бузи. Често такова състояние не е причина за незабавна загриженост.

Човек със зачервени бузи трябва да потърси медицинска помощ ако това състояние продължава дълго време, предизвиква безпокойство, придружено е и от по-тежки симптоми или не изчезва след лечението.

Лечението на червени бузи във всички случаи е индивидуално и се назначава след снета анамнеза и направени изследвания.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *