ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

6 месеца след COVID-19, 1 от 3-ма има неврологични или психиатрични проблеми

Половин година след прекаран COVID-19, 1 от 3-ма страда от неврологично или психиатрично заболяване, според най-голямото проучване, публикувано досега

COVID-19
6 месеца след COVID-19, 1 от 3-ма има неврологични или психиатрични проблеми

Авторите казват, че изследването, публикувано в списание The Lancet Psychiatry, доказва, че пациентите с COVID-19 са значително по-склонни да развият мозъчни заболявания, отколкото страдащите от други инфекции на дихателните пътища.

Изучавайки здравните досиета на повече от 230 000 пациенти, които са се възстановили от COVID-19, те установяват, че 34 процента са диагностицирани с неврологично или психиатрично заболяване в рамките на шест месеца.

Най-често срещаните състояния са тревожност (17% от пациентите) и разстройства на настроението (14%)

При 13 процента от пациентите проблемите с психичното здраве им се случват за първи път.

Честотата на неврологичните разстройства като мозъчен кръвоизлив (0,6%), инсулт (2,1%) и деменция (0,7%) е по-ниска като цяло, за разлика от психиатричните разстройства, но рискът от мозъчни разстройства обикновено е по-висок при пациентите с тежък COVID-19.

Авторите също така изследват данни от над 100 000 пациенти с диагноза грип и над 236 000 с диагноза инфекция на дихателните пътища.

Пол Харисън

Те установиха, че има общо 44% по-голям риск от неврологични и психични заболявания след COVID-19, отколкото след грип, и 16% по-висок риск от инфекции на дихателните пътища.

Пол Харисън, водещ автор от Оксфордския университет каза, че макар индивидуалният риск от неврологични и психиатрични болести от COVID-19 да е малък, общият ефект върху световното население може да се окаже „значителен“.

„Много от тези състояния стават хронични“, уточни той

„В резултат на това системите за здравеопазване трябва да разполагат с ресурси, за да се справят с очакваната нужда, както в рамките на услугите за първична, така и за вторична медицинска помощ.“

„Тежко въздействие“

Пациентите, хоспитализирани с тежък COVID-19, са изложени на голям риск от развитие на дългосрочни и негативни състояния на нервната система и мозъка, според анализа.

Джонатан Роджърс

Например, 46% от болните, които са се нуждаели от интензивно лечение, са били диагностицирани с неврологични или психиатрични заболявания в рамките на шест месеца след възстановяването.

Данните показват, че 2,7% от хората, нуждаещи се от интензивно лечение, са претърпели последващ мозъчен кръвоизлив, в сравнение с 0,3% от хората, които не са били хоспитализирани.

И почти 7 процента от нуждаещите се от интензивно лечение са претърпели инсулт, в сравнение с 1,3 процента от пациентите, които не имали нужда от интензивни грижи.

Джонатан Роджърс от Университетския колеж в Лондон казва, че е необходимо допълнително проучване на дългосрочните неврологични и психиатрични усложнения сред пациентите с COVID-19.

Лий Милиган

„За съжаление, много от разстройствата, идентифицирани в това проучване, са склонни да бъдат хронични или рецидивиращи. Затова сме в състояние да предположим, че въздействието на COVID-19 може да бъде с нас в продължение на много години“, каза Роджърс, който не участва в проучването.

 

 

„От това проучване става ясно, че въздействието на COVID-19 върху психичното здраве на хората може да бъде сериозно“, каза Лий Милиган, главен изпълнителен директор на изследователската група за психично здраве MQ.

„Това допринася за и без това нарастващите нива на психични заболявания и изисква допълнителни, спешни проучвания.“, заключи той.

Източник: www.thelancet.com, www.sciencealert.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *