ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Задух: какво да правите, ако ви е трудно да дишате?

Липсата на въздух е доста често срещано явление, по време на което човек му е трудно да диша, дишането става по-често и възниква задух

задух
Задух често се случва по време на интензивна или необичайна физическа активност (изкачване на стълби), след вълнение и дори в покой. Това състояние става внезапно или се развива постепенно, което служи като сигнал за сериозни нарушения в организма.

Диспнеята най-често се причинява от: грешки в начина на живот, липса на кислород в помещенията, заболявания на горните и долните дихателни пътища. Освен това, може да има проблеми със сърцето и кръвоносните съдове, дефект на вентрикуларната преграда, травма или друга гръдна патология.

Причини за задух и как да се справите със затрудненото дишане

Начин на живот

Ако няма обективни причини, най-вероятно нарушението се дължи на нездравословен начин на живот:

• Задух при повишена физическа активност – възниква при наднормено тегло, монотонна диета или заседнал начин на живот. Трябва да се увеличи физическата активност, да се преразгледа диетата и да се добавят витамини и минерали;

• Тютюнопушене и алкохол – дихателните органи на пушачите са особено засегнати, а алкохолните напитки поразяват сърцето, провокирайки инфаркти. Трябва да се откажете или значително да намалите лошите навици;

• Емоционални сътресения и чест стрес – всички пристъпи на паника провокират прилив на адреналин, тъканите нямат кислород и има затруднения в дишането.

• Задух след прекаран ковид – дишането е затруднено дори и при извършване на нормални дейности, като обличане, взимане на душ, лека домакинска работа.

Непроветрена стая

• Липсата на кислород причинява главоболие, лошо настроение и общо влошаване на здравето. Но излишъкът от въглероден диоксид може да доведе до постоянен задух, растеж на патогени, нарушена памет и концентрация, лош сън и припадъци. За нормален живот е необходим постоянен приток на свеж въздух.

През студения сезон проветрявайте помещението с повишено внимание – по-добре е да използвате отопляема вентилация и система за почистване или интелигентна система за микроклимат. През лятото отваряйте прозорците вечер, ако живеете в града, и по-често през нощта.

Различни заболявания

• Белодробни проблеми – задухът става чест, възниква при най-малкото усилие и е толкова неприятен, че пациентите се опитват да избегнат всякаква подвижност или вълнение;

• Сърдечна недостатъчност – лоша циркулация на кръв, газообменът се влошава и съществува риск от белодробен оток;

• Анемия – липсата на хемоглобин и червените кръвни клетки провокира липса на кислород в кръвта;

• Алергични реакции – задух се появява при контакт с прах, храни за животни и косми, растителен прашец, докато се използват определени лекарства или храни. Всичко това може да предизвика спазъм на бронхите и да доведе до липса на въздух, а в тежки случаи и до оток на Квинке;

• Психосоматични разстройства – затрудненото дишане се влошава от повишено нервно напрежение, прекомерен психически, емоционален или физически стрес, хормонални смущения, хронични заболявания.

Как да се справите?

Когато се научите да контролирате дишането си, издръжливостта ще се подобри.

Чувството на задух може да ви накара да изпаднете в паника или безпокойство. Това ще влоши дишането.

Управлението на задуха е свързано с контролиране на дишането. Можете да направите това, независимо колко бързо или плитко дишате.

Позиции за подпомагане на дишането

Изберете позиция, която ще ви улесни да дишате. Важно е да направите всичко възможно, за да се отпуснете. Фокусирайте се върху отпускането на мускулите на врата и раменете.

Седнете наведени напред

Седнете наведени напред, подпирайки лакти на коленете или ръкохватките на стола.

Седнете наведени напред на маса

Седнете наведени напред с лакти, подпрени на масата. Може да поставите възглавница под себе си за удобство.

Стойте наведени напред

Наклонете се напред, подпирайки лактите си на облегалката на стол, стена или парапет.

Ако се появи задух, не лягайте по гръб. Легнете по корем, спуснете главата надолу от ръба на повърхността и отпуснете шията. Ако се почувствате зле на улицата, тогава трябва да седнете, да наведете глава напред, леко да прегърнете коленете и да извиете гърба.

Добре е да имате под ръка книжен плик, в който да дишате, и с помощта на който ще контролирате колко плитко поемате дъх.

Ако задухът е придружен от тежест в гърдите, замаяност, обезцветяване на кожата или устните, студени крайници, треска или чувство на страх, тогава появата на един или повече симптоми е сериозна причина за незабавно обаждане на Бърза помощ.

Кога да се потърси медицинска помощ?

Задухът може да бъде сериозен и ще трябва да потърсите медицинска помощ.

Обадете се на 112 ако:

– чувствате, че гърдите ви са стегнати или усещате тежест;
– имате болка, която се разпространява по ръцете, гърба, врата и челюстта.

Може да имате сърдечен удар, проблем с белите дробове или дихателните пътища.

Обадете се на личния си лекар, ако имате задух и:

– дишането ви е променено от нормалното;
– влошава се, когато сте били активни;
– става по-лошо, когато легнете;
– кашляте от 3 или повече седмици;
– имате подути глезени.

Ако имате чувството, че нямате достатъчно въздух, тогава ще ви помогне следната техника: поемете дълбоко въздух и задръжте дъха си за 5-6 секунди. След това издишайте бавно, докато белите дробове се освободят напълно от въздуха. Повторете няколко пъти и прочистете добре гърлото. Това упражнение работи добре и ако често изпитвате тревожност, нервност и не можете да се успокоите. Правете го по няколко пъти на ден и вашето психо-емоционално състояние ще се подобри значително.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *