Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Откъде идва и как да се справим с агресията на възрастните хора

Най-често агресията идва от хора, които дори в младостта си не са имали спокойна нагласа: те са били властни, категорични и непреклонни

С напредването на възрастта много черти от характера на човека се изострят. Например, ако е бил необуздан – става агресивен, бил ли е докачлив – готов е да обяви бойкот на целия свят. Разбира се, това не е достатъчно, за да кажем, че някой има „лош“ характер.

Не е само от годините

Винаги е необходимо да разглеждаме ситуацията като цяло, казва психиатърът и доктор на медицинските науки д-р Вадим Гилод. – Може би агресията е защитна реакция. Затова трябва да разберем защо и от какво човек се защитава. Освен това, възрастните хора имат нисък праг на раздразнителност и високо ниво на тревожност. Те са уязвими и чувствителни, бързо се уморяват. Емоционални разговори, силен говор, резки движения, определени фрази, които им се струват обидни, могат да предизвикат агресивен отговор от тях.“

Д-р Вадим Гилод, психиатър

Най-често агресивността се развива на фона на сенилна деменция. Възрастният човек става нервен, неспокоен и суетен. Може да се сърди на всички и всичко, или да предпочете ролята на изкупителна жертва. И колкото и да се опитват близките му да го разубедят, усилията им са безполезни.

Заради деменцията и отслабването на когнитивните способности, хора, които никога преди това не са били агресивни, също могат да развият този тип поведение.

Агресията е едно от редица поведения – често наричани „предизвикани“ – които могат да бъдат резултат от заболяване. Другите поведения от този тип включват възбуда, безпокойство, безцелни разходки и неподходящо сексуално поведение.

Внимание плюс грижа

Използвайте успокояващи техники, за да деескалирате агресивното поведение на възрастните хора, без значение дали то е предизвикано от заболяване.

Ако ситуацията не е отишла твърде далеч, опитайте се да намерите верния (в повечето случаи индивидуален) подход. Разбира се, най-лесният начин е да си кажете, че е „от годините“ и да не правите нищо, но това ще усложни ситуацията още повече. Напротив, обградете възрастните хора с внимание и грижа: обаждайте се по-често, гостувайте им – това определено ще ги „разтопи“. В крайна сметка гневът често се причинява от чувство на самота и безпомощност.

Освен това, убедете ги да се консултират с психиатър или геронтолог. Лекарят може да предпише подходящи лекарства.

„В обществото има страх от психотропните лекарства – мнозина вярват, че заради тях човек се чувства като „зеленчук“, казва Вадим Гилод. – Но специалистът няма да допусне това. Негова цел е да помогне за облекчаване на емоционалния стрес. И това често се постига с помощта на подходящи лекарства. Затова не трябва да се страхувате от тях.“

Но как да убедиш баба и дядо да отидат на психиатър, ако категорично отказват да го направят?

В този случай може да обясните ситуацията на личния лекар. Той ще даде насока към невропатолог (например под предлог за медицински преглед) и, ако е необходимо, ще ги пренасочи към психотерапевт или геронтолог.

Може също така сами да отидете при психиатъра и да му разкажете за поведението на старците. Специалистът ще ви каже как да убедите възрастния човек да дойде при него за среща.

Агресията няма възраст, тя е характерна не само за старите хора. Произходът ѝ се крие в психичните характеристики. На всяка вербална атака от страна на възрастните хора трябва и може да се отговори с учтивост и усмивка.

6 бързи съвета за справяне с агресивното поведение

1. Бъдете подготвени и имайте реалистични очаквания.

2. Опитайте се да идентифицирате непосредствената причина или онова, което задейства агресията.

3. Изключете болката като причина за поведението.

4. Говорете тихо, спокойно и уверено. Пуснете им любимата музика и се погрижете за околната среда – намалете звука на телевизора, затворете прозорците, ако има градски шум и т.н.

5. Преместете фокуса към различна дейност. След като дадете на възрастния минута, за да излее чувствата си, опитайте се да насочите вниманието му към различна дейност – нещо, което обикновено му харесва и обича да прави.

6. Излезте от стаята и потърсете помощ, ако положението ескалира.

Не забравяйте, че лошото поведение и агресията на възрастните хора (без значение дали са относително здрави или болни) често е провокирано от безсилие и тъга, заради отминаващия живот. Една прегръдка, усмивка или мила дума могат да потушат почти всяка емоционална буря.

Източник: kp.ru, dailycaring.com

 

Неврохелт плюс
Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *