ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Постоянна умора: 4-те най-чести причини

Постоянното чувство за умора понижава качеството на живот значително

умора
Причините за умора са много, но най-често са лечими с правилните промени в начина на живот

Чувството за умора е често срещан проблем сред по-възрастните хора и обикновено има обяснение за него. Прекарването на дълги часове в работа, стоенето до късно през нощта или неспособността за набавяне на качествен сън може да допринесат за неприятното чувство. Съвременният начин на живот може да бъде изтощителен, защото ни натоварва с раобта, социални контакти и грижи за деца, а в някои случаи и всичко наведнъж.

Факторите, поради които може да чувствате умора най-често са причинно-следствени и могат лесно да бъда отстранени с няколко промени в начина на живот.

 

Ето кои са най-вероятните причини да се чувствате изморени и как да им противодействате:

 

  1. Неправилно хранене

Прекаляването с рафинирани въглехидрати може да доведе до усещане за умора през деня. При консумация, те бързо покачват кръвната захар, което кара панкреаса да създава големи количества инсулин. Този скок и последващ спад в нивата на кръвната захар е причината за чувството на умора.

За да избегнете този скок на глюкоза в кръвта, е нужно, да ограничите количеството рафинирани въглехидрати, които консумирате. Препоръчително е да ги замените с повече плодове, зеленчуци, ядки и семена, Всички те съдържат фибри, които ще ви помогнат да поддържате енергийните нива през деня.

Също така, ако не приемате достатъчно калории дневно, може да се чувствате уморени. Тяло получава енергията си от храната, и е изключително важно да му осигурявате нужните калории, за да може да функционира нормално.

 

  1. Натоварен начин на живот

Друга причина, за да се чувствате уморени, може да е, че просто правите твърде много. Ако работите допълнителни часове, опитайте се да ги намалите и се фокусирайте върху баланса между личния и професионалния живот. Ограничете социалните си контакти до 2-3 пъти седмично, а не всяка вечер, ако се чувствате прекалено изморени след работния ден. Опитайте се да си осигурявате повече време, през което да оставяте тялото и ума да се отпуснат.

 

  1. Високи нива на стрес

Налице е пряка връзка между прекомерните нива на стрес и умората. Ако работите в стресова среда, най-добре е да намерите начини за разпускане. Йога и медитация са едни от популярните практики за справяне със среса.

 

  1. Некачествен сън

Разпокъсаният сън през нощта може да е причина за чувството на умора през деня. Много е важно да си лягате и да ставате в горе-долу еднакъв часови диапазон всеки ден. Пълноценният нощен сън не може да се навакса през деня.

Безсънието или некчествения сън може да са причинени от редица психологически фактори, включително стрес и тревожност. За това е нужно да се освободите от тях преди лягане. Добра идея е да изпиете чаша топъл чай от мента преди сън. Освен това избягвайте екраните преди лягане. Препоръчително е поне 30 минути преди сън, да не се взирате в екрани от всякакъв вид. Телевизора и телефона поддържат съзнанието ви ангажирано и то не може да се отпусне напълно. Синята светлина от телефона имитира дневната, което кара мозъка да си мисли, че е ден и не позволява на тялото да се отпусне напълно.

Източник: https://www.hollandandbarrett.com/

Мелатонин
Мелатонин таблетки – за спокоен сън и против стрес

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *