Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекар обяснява защо е опасно да се спи на стара възглавница

Използването на стара възглавница застрашава здравето ви повече, отколкото предполагате

Експертите казват, че максималният живот на една възглавница зависи от материала. Пухените траят само шест месеца. Възглавници, при които са използвани съвременни синтетични материали издържат до 5 години. Мнозина обаче пренебрегват този съвет и избират да спят на стари възглавници с години. Такова решение може да има много сериозни последици.

Добрата възглавница е ключ към добрия и здравословен сън

Но не бива да карате с една възглавница цял живот. В този случай любимата придобивка може да се превърне в опасен враг. Според алерголога-имунолог Владимир Болибок възглавниците са източник на силни алергени. В тях се натрупват домакински прах и дори акари. Само си представете какво може да има върху възглавница, която е ползвана в продължения на десетилетие, поне…

Д-р Владимир Болибок, алерголог-имунолог

Не са малко здравните проблеми, които възникват от дългата употреба на стари възглавници. Хората, които пренебрегват смяната им, могат да страдат от хроничен ринит, главоболие, конюнктивит и дори бронхиална астма. Страдащите от алергии в такава ситуация трябва да бъдат особено внимателни.

Болестите възникват от микроскопични организми, за които възглавницата ви е уютен дом.

„Те не хапят човека, но ядат епитела, капчици пот, капчици слюнка, които попадат в тази възглавница“, каза експертът пред Канал 5.

Между другото, алергологът отбеляза, че материалът също е от голямо значение. Трябва да се даде предпочитание на такъв, който ще преживее повече от едно пране без проблеми. Ако искате да сте максимално сигурни, не забравяйте да поддържате възглавницата си чиста.

7 причини да изхвърлите възглавницата си сега

Може да причини алергии

Бактериите и акарите се размножават щастливо в продуктите за грижа (кремове, лосиони и т.н.) и кожните клетки, които попадат върху възглавницата. Последните причиняват много неприятности: алергии, хрема, винаги запушен нос, кихане и сълзене на очите. За да се отървете от акари, се препоръчва възглавницата да се пере в гореща вода на всеки 4-6 месеца. По този начин ще намалите броя на паразитите, въпреки че няма да ги унищожите всичките. Единственият изход е да изхвърлите възглавницата. Между другото, в старите възглавници има толкова много микроорганизми, прах и други нечистотии, че теглото им е до една трета от теглото на цялата възглавница.

Бронхиална астма

Когато редовно дишаме микроби, гъбични спори и т.н., те започват да се натрупват в белите дробове. За да се отърват от тях, бронхите започват енергично да произвеждат слуз, наситена с антитела, които са предназначени за борба с „вредителите“. Тази реакция се дължи на характеристиките на човешкия имунитет. И всичко завършва с бронхиална астма – да, заради някаква уж любима и удобна възглавница.

Хъркане и сънна апнея

Когато носът е запушен, става просто невъзможно да се заспи: сънят е повърхностен, тъй като зависи силно от дишането. Ако дишате през устата, тогава нищо чудно да започнете да хъркате. Понякога хъркането води до сънна апнея – временно спиране на дишането, което има пагубен ефект върху здравето. Гърлото пресъхва, вие се събуждате от време на време, за да пиете малко вода, появява се кашлица. И всичко това е заради възглавницата.

Провокира главоболие

Възглавницата не е само за красота. От нея зависи и положението на тялото по време на сън. Добрата възглавница трябва да поддържа главата и шията на ниво с гръбнака. Поради факта, че възглавницата губи формата си с течение на времето, тя вече не осигурява добра опора, и в крайна сметка се събуждате с главоболие, болка във врата или рамото. Или към средата на деня внезапно започва необяснима мигрена.

Влошава съня

Запушен нос, неудобно положение на главата – за какво качество на съня можем да говорим? Чаршафът е намачкан, възглавницата е сгъната на две – ако се събуждате по този начин по-често от веднъж седмично, помислете върху какво спите. Качеството на съня има значение повече, отколкото много хора си мислят.

Причинява акне

Възглавницата е напълно способна да влоши състоянието на кожата. Паразитите, живеещи в нея, могат да провокират акне, обриви, кожата става още по-мазна. Най-лесният начин да се справите е да сменяте калъфката на възглавницата, ако не всеки ден, то на всеки два дни със сигурност. Но рано или късно това няма да е достатъчно.

Аспергилоза

Това е заболяване, което се развива поради вдишването на спорите на гъбичките, които обитават възглавницата. Обикновено те са безвредни за хората. Но ако човек има белодробно заболяване, отслабена имунна система или е прекарал тежък ковид, тези спори могат да причинят инфекция, като нахлуят в белите дробове и дори други органи, навлизайки в кръвта. Симптомите включват висока температура, задух и кашляне на кръв. Ходът на заболяването може да бъде много труден, особено ако не бъде диагностициран навреме.

Източник: kp.ru

Антибактериална възглавница от мериносова вълна – за спокоен и качествен сън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *