ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За какви заболявания сигнализира прекомерното потене?

Прекомерното изпотяване може да е признак на сериозни здравословни проблеми
прекомерно потене
Прекомерното изпотяване се нарчена още „хиперхидроза” източник на изображението: https://theconversation.com/

 

Има дълъг списък с причини, поради които някои хора се потят повече от други. В някои случаи обаче, прекомерното потене може да бъде признак на сериозен здравословен проблем. Всеки се поти, когато спортува или е под стрес или е много грещо навън, това е нормалното изпотяване, при което тялото ни реагира на дадена ситуация или климатични условия. Прекомерното изпотяване, нарчено още „хиперхидроза”, е обилно потене над необходимото, без видима причина. В този случай потенето може да сигнализира за здравословен проблем.

 

Видове прекомерно потене:

 

Хиперхидрозата се разделя на две категории – първична и вторична. Едното е клинично състояние само по себе си, докато другото е страничен ефект от друго медицинско състояние или лекарство. Типът хиперхидроза определя нужните средства за лечение на състоянието.

Първична хиперхидроза:

Този тип изпотяване обикновено започва в детска възраст и се проявява симетрично от двете страни на тялото – двете ръце, двата крака, двете подмишници и т.н. Първичното прекомерно потене обикновено се проявява през деня и спира по време на сън. По-голямата част от хората, страдащи от хиперхидроза, попадат в тази категория.

Учените все още не са наясно, какво точно причинява първичната хиперхидроза, но се предполага, че състоянието има общо с генетиката.

Вторична или генерализирана хиперхидроза:

Този тип изпотяване не е свързан със семейната история и обикновено сигнализира за здравословен проблем или страничен ефект от лекарство. То се проявява по всяко време на денонощието. Ако се потите прекалено през нощта или забележите необичайно прекомерно изпотяване, свържете се с лекар.

 

Състояния и заболявания причиняващи прекомерно потене:

 

  1. Прием на лекарства

Лекарствата са най-честата причина за генерализирана хиперхидроза. Има дълъг списък с лекарства, които могат да причинят изпотяване – от медикаменти за кръвно до имуносупресори и антидепресанти.

 

  1. Хормонална промяна

Менопаузата също е сред често срещаните причини за прекомерно изпотяване. Много (макар и не всички) жени, които навлизат в менопауза имат усещания за студени и горещи вълни и страдат от обилно потене. Това обикновено се случва през нощта. Симптомите на менопаузата няма да проддължат вечно, но ако наистина ви причинават дискомфорт е най-добре да се свържете с лекаря си.

 

  1. Проблеми с щитовидната жлеза

Свръхактивната щитовидна жлеза (хипертиреоидизъм) причинява симптоми като съцебиене, загуба на тегло, високо кръвно и прекомерно потене. Около един на всеки 100 човека страда от свръхактивна щитовидна жлеза. Леките случаи обикновено отшумяват по естествен път, но лекарят ви може да предпише антитиреоидно лекарство, за да ускори процеса на възстановяване.

 

  1. Чувство за безпокойство и тевожност

Всички знаем усещането на пеперудки в стомаха, когато сме нервни. Изпотяването породено от  безпокойство или тревожност е различно от другите форми на изпотяване, защото идва от апокринните жлези, разположени в областта на подмишниците. Обикновено тази пот причинява силна телесна миризма.

 

  1. Бактериална или вирусна инфекция

Нощното изпотяване не е знак само на менопауза. То може да означава, че тялото ви се бори с бактериална или вирусна инфекция. Туберколозата също може да е причина за нощно изпотяване, придружено с повишена температура, мускулни болки, умора и загуба на апетит.

 

  1. Неоткрито сериозно заболяване

Нелекувано сърдечно заболяване, диабет или рак може да са причина за прекомерно потене. Възможно е потенето да алармира за сърдечна недостатъчност, диабет или дори лифом. Ето защо е изключително важно да се консултирате с лекаря си, ако забележите необичайно потене.

 

Добре е да имате предвид:

 

Тялото ви има способността да се саморегулира и знае как да дава предупредителни знаци, когато се случва нещо странно. Ако изпотяването ви изведнъж се промени, това може да е сигнал за нещо по-сериозно, което се случва с организма ви.

Източници: https://theconversation.com; https://www.healthcentral.com/

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *