ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Каква е връзката между влошеното зрение и болестта на Паркинсон?

Болестта на Паркинсон е една от сериозните патологии, от която предимно страдат хора на възраст между 60-65 години

болестта на Паркинсон
Болестта на Паркинсон най-често се характеризира с треперене на ръцете и характерната огъната фигура на болен човек. В същото време, както отбелязват лекарите и учените, такава патология показва доста неочаквани симптоми. Например различни видове проблеми със зрението.
Наскоро се появи проучване, според което заболяването може да бъде разпознато по по-рядкото мигане. Обяснението е просто – окото изсъхва и честотата на мигане отшумява. Обикновено, отбелязват учените, броят на миганията варира в диапазона от 15-20 пъти в минута. Ако човек започне да мига по-рядко трябва да се консултира с лекар. И така, според учените, това може да е ранен признак за развитие на болестта на Паркинсон.

Доктор Наталия Губарева, к.м.н., невролог в Отделението за медицинска рехабилитация на пациенти с дисфункция на централната нервна система обяснява дали проблемите със зрението могат да показват развитието на сериозно неврологично заболяване.

Връзката между зрението и болестта на Паркинсон

„Проблемите със зрението са често срещана причина за безпокойство при пациентите с Паркинсон. Спектърът им е много разнообразен и тези нарушения не винаги са пряка последица от самото невродегенеративно заболяване“, казва Наталия Губарева.

Ако се опитате да класифицирате зрителните нарушения, казва специалистката, тогава може да разграничите три основни групи.

• Първата група са зрителни нарушения, причинени от болестта на Паркинсон (както последица от самата невродегенерация, така и усложнение от приема на антипаркинсонови лекарства).

• Втората група са свързаните с възрастта заболявания, които съпътстват хода на заболяването. Както знаете, болестта на Паркинсон, в преобладаващото мнозинство от случаите, се проявява в напреднала възраст, когато тялото претърпява редица други (съдови, метаболитни) пренареждания, и тези нарушения по никакъв начин не са свързани с невродегенеративните процеси. Такива заболявания включват катаракта, глаукома, свързано с възрастта намаляване на зрителната острота.

• Третата група е доста важна. Това са специфични нарушения на зрението, които са вид аларма за болестта на Паркинсон. Тези симптоми свидетелстват срещу диагнозата и карат човек да се замисли за правилността на нейното установяване. Те включват блефароспазъм, апраксия на отварянето на очите, ограничаване движението на очите при гледане нагоре и надолу.

Мигането се забавя

Бавното мигане наистина ли сигнализира за развиваща се патология?

„Болестта на Паркинсон, както знаете, се проявява с общо забавяне и скованост на движенията. Тези двигателни нарушения се разпростират върху лицевите мускули, което води до рядко мигане. Недостатъчното производство на слъзна течност в комбинация с рядко мигане води до недостатъчна хидратация на роговицата на окото и вследствие на това до развитие на кератоконюнктивит “, казва Наталия Губарева.

Синдромът на сухото око се проявява чрез:

– усещане за пясък в очите;
– усещане за изгаряне;
– зачервяване;
– слепване на клепачите сутрин;
– появата на коричка върху миглите;
– повишена чувствителност към светлина.

„Подобни нарушения могат да възникнат и при други (инфекциозни, алергични) заболявания, поради което преди започване на лечението е необходимо да се консултирате лично с офталмолог. Препаратите с изкуствени сълзи са най-широко използвани при лечението на синдром на сухото око. Схемата на приложение се избира индивидуално във всеки отделен случай. Лекарството се накапва от 3 до 8 пъти на ден “, отбелязва Губарева.

Други проблеми с очите

В допълнение, други проблеми със зрението могат да са предупреждение за сериозното заболяване, казва неврологът. Чести зрителни увреждания при болестта на Паркинсон включват зрителни илюзии и халюцинации, фотопсии (светкавици), двойно виждане, усещане за движение на буквите на страниците на книга или вестник, напрежение в очите, усещане за чуждо тяло и трептене в страничните зрителни полета (по-често силуети на животни и хора). Тези нарушения са свързани с нарушен допаминов метаболизъм, терапия с антипаркинсонови лекарства, бавни движения на очите и недостатъчна конвергенция на очните ябълки при приближаване на обект.

Как да се справим?

Разбира се, един от основните въпроси е кога да посетите лекар.

„Болестта на Паркинсон е невродегенеративно заболяване с полиетиологична етиология. Сред установените рискови фактори може да се откроят наследственост, хронично отравяне с тежки метали и пестициди, включително неблагоприятни условия на живот (в близост до основни транспортни пътища, земеделски полета, третирани с пестициди и др.) “, казва невроложката.

В допълнение, отбелязва Наталия Губарева, към същинската невродегенерация, симптомите на паркинсонизъм могат да се развият втори път на фона на съдови, инфекциозни, туморни процеси, употреба на лекарства, както и хронични мозъчни наранявания, които водят до увреждане на мозъчните клетки, отговорни за синтеза на допамин. Всички изброени рискови фактори са причина да се консултирате с невролог.

Превантивни действия

В този случай въпросът за превенцията не губи своята актуалност.

„За съжаление симптомите на болестта на Паркинсон стават забележими, когато мозъчните клетки, отговорни за синтеза на допамин, вече са безвъзвратно загубени и тази смърт представлява около 70% от здравата клетъчна маса на substantia nigra. В такива случаи навременната диагноза и правилно подбраната лекарствена терапия са от първостепенно значение. Няма специфична профилактика на болестта на Паркинсон. Всички дейности в рисковите групи са насочени към модифициране на начина на живот, елиминиране на вредните фактори и лечение на съпътстващите заболявания“, отбелязва Наталия Губарева.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *