Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Затлъстяването и смъртността COVID-19 са тясно свързани в ново проучване

От началото на пандемията десетки проучвания съобщават, че затлъстяването и коронавируса са смъртоносна комбинация

затлъстяването
Затлъстяването е равно на смърт, не само след зараза с коронавирус

Анализ на данните за смъртността от COVID-19 на Световната федерация по затлъстяване, публикуван в началото на март, установи „драматична корелация“ между смъртността и нивата на затлъстяване, хвърляйки нова светлина върху ролята, която затлъстяването е изиграло за глобалните жертви от над 2,5 милиона.

КЛЮЧОВИ ФАКТИ

Чрез анализ на данните за смъртността от вируси на университета Джон Хопкинс и данните на Световната здравна организация (СЗО) за затлъстяването, Световната федерация по затлъстяване – организация с нестопанска цел, свързана със СЗО – изчислява, че 2,2 милиона от 2,5 милиона смъртни случая на пандемия са в страни с високи нива на затлъстяване.

Докладът установява, че смъртността е 10 пъти по-висока в страни, където повече от 50% от населението е с наднормено тегло, като за пример се посочват Великобритания и САЩ.

Великобритания има третата най-висока смъртност в света (184 смъртни случая на 100 000 население) и четвъртата най-висока степен на затлъстяване с 63,7% от възрастните, класифицирани като наднормено тегло, следвана от САЩ, която има 152,49 смъртни случая на 100 000 и 67,9% от населението, живеещо със затлъстяване.

Виетнам, от друга страна, има най-ниската смъртност от COVID-19 в света (0,04 смъртни случая на 100 000), а също така отчита втория най-нисък процент на затлъстяване (18,3% от възрастните).

Докладът подчертава, че няма „нито един пример в международен план“ за държава с ниско ниво на затлъстяване – класифицирано като по-малко от 40% от населението с наднормено тегло – и висока смъртност.

Докато „възрастта е била доминиращ фокус в анализа на рисковете от хоспитализация и смърт до момента“, резюмето посочва: „този доклад за първи път показва, че популациите с наднормено тегло са на второ място“.

Д-р Тедрос Гебрейесус

ОТ РЕШАВАЩО ЗНАЧЕНИЕ

Генералният директор на СЗО д-р Тедрос Гебрейесус заяви, че се надява докладът да действа като „сигнал за събуждане“ за правителствата в световен мащаб. „Корелацията между затлъстяването и смъртността от COVID-19 е ясна и убедителна“, категоричен е д-р Гебрейесус.

ОСНОВЕН ФОН

Въпреки че този доклад разкрива нови подробности, това не е първото изследване, очертаващо връзката между затлъстяването и повишения риск от COVID-19. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) предупредиха , че затлъстяването може да утрои риска от хоспитализация поради инфекция с COVID-19, отбелязвайки: „С увеличаване индекса на телесна маса рискът от смърт при COVID-19 се увеличава.“

Многобройни проучвания, рецензии и анализи подкрепят тази връзка, показвайки, че по-високият ИТМ е свързан с повишен риск от хоспитализация, по-дълъг престой в интензивното или критично лечение, необходимост от механично подпомагано дишане (вентилация) и риск от смърт.

ЗАЩО КОРОНАВИРУСА Е ПО-ОПАСЕН?

Физическите патологии, които правят хората със затлъстяване уязвими на тежък COVID-19, започват по следния начин. Мазнините в корема се изтласкват нагоре върху диафрагмата, което кара големия мускул, който се намира под гръдната кухина, да се удари в белите дробове и да ограничи въздушния поток. Този намален обем на белите дробове води до колапс на дихателните пътища в долните лобове на белите дробове, където пристига повече кръв с кислород, отколкото в горните лобове.

Като начало, кръвта на хората със затлъстяване има повишена склонност към съсирване – особено сериозен риск по време на инфекция. Имунитетът също отслабва, отчасти защото мастните клетки проникват в органите, където се произвеждат и съхраняват имунните клетки, като далак, костен мозък и тимус. Проблемът е не само в по-малкото имунни клетки, но и в по-малко ефективните.

Освен нарушен отговор на инфекции, хората със затлъстяване страдат и от хронично, нискостепенно възпаление. Мастните клетки секретират няколко провокиращи възпалението химически агенти, наречени цитокини, а други идват от имунни клетки, наречени макрофаги, които се произвеждат, за да почистят мъртвите и умиращи мастни клетки. Тези ефекти описват добре цитокинова буря, която характеризира тежкия COVID-19.

ПРЕВЕНЦИЯ И ОСОБЕНА ГРИЖА ЗА ЗДРАВЕТО

Хората със затлъстяване трябва да полагат допълнителни грижи, за да не се разболеят. Ако сте човек със затлъстяване, бъдете особено предпазливи. Носете си маската. Мийте ръцете си. Избягвайте големи събирания, забравете за ресторантите, кафенетата и пътуването зад граница.

В допълнение, упражненията и дори малкото отслабване могат да подобрят метаболитното здраве на човек със затлъстяване и по този начин да намалят шансовете му да развие тежък COVID-19, ако се зарази.

Източник: www.forbes.com, www.sciencemag.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *