ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Някои микроорганизми влияят на човешкото поведение

Може да ви стори странно, но някои учени свързват шизофренията с наличието на прости микроорганизми. Известни са случаи за подобно пагубно влияние върху живо­тинското съзнание. За милиардите години свое съществуване най-простите микроорганизми, появили се в зората на еволю­цията, са изработили възможно най-надеждните механизми за оцеляване. И един от тях е именно това – контрол над поведението на организма на „носителя“, вкл. и на човека. Наскоро учени от Оксфордския университет открили, че широко разпространеният сред човека паразит токсоплазма има способността да влияе върху поведението на „носителя“ си. В хода на изследване те установили, че плъховете, чийто мозък е поразен от токсоплазми, се стремели да бъдат изядени от котките – те фактически са крайни приемници на токсоплазмите. Докато умствено здравите плъхове панически избягвали местата, белязани от котешка урина, то плъховете, носители на паразита, губят своя защитен механизъм и дори напротив – усещат настойчив интерес към миризмата, А това, в крайна сметка, става причина за смъртта им.

След като тези паразити предизвикват такава коренна промяна в поведението на животните, дали могат да бъдат опасни и за човека? – се запитали специалистите. Според изследванията на д-р Фулър Тори, директор на лабораторния център на института за медицински изследвания „Стенли“ в Мериленд, съществува връзка между заразяването с токсоплазмоза и шизофрения при човека. Може би защото пара­зитът уврежда клетките, които обкръжават и поддържат нормалното функциониране на невроните. Освен това според статистически данни бременните жени с повишени нива на антитела срещу токсоплазма много по-често раждат деца, предразположени към шизофрения. „Разбира се, ние не можем да твърдим, че заразяването с тези паразити задължително води до развитие на шизофрения, но изследвания показват, че в някои случаи все Пак се стига до там“ – коментира д-р Джоан Уебстър от Лондон.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *