Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво да направят хората, които имат студени крайници

Мнозина са онези, които имат студени крайници. В някои случаи проблемът се появява дори когато са в топла стая

студени крайници

В категорията на хора със студени крайници попадат жени с крехка физика на възраст между 17 и 36 години. В тази група влизат хората над 60-70 години и бебетата. Възрастните хора губят способността да регулират добре телесната си температура. Кръвоносните съдове в крайниците им не се свиват толкова лесно и бързо, за да ги поддържат топли.

Метаболизмът има тенденция да се забавя с възрастта, и това също може да допринесе за състоянието. Те може да имат повишен риск от студени крайници и поради наличието на дългогодишни хронични заболявания и прием на някои лекарства.

Процесът на терморегулация на тялото зависи от следните системи

– бъбреци и надбъбречни жлези;
– щитовидна жлеза;
– черен дроб.

Черният дроб е орган с висока температура. В този случай може да направим аналогия с думата „фурна“. Когато бъбреците са в отслабено състояние, черният дроб вероятно страда от липса на енергия. Бъбреците от своя страна също се нуждаят от топла кръв. Затова, ако температурата спадне до опасно ниво, тялото задейства имунните механизми.

Хората, страдащи от бъбречни заболявания, знаят, че краката им не бива да бъдат хипотермични, в противен случай тяхното заболяване може да се влоши. В тази ситуация кръвта, която се охлажда в краката и се изпраща към вътрешните органи, има отрицателен ефект. От медицинска гледна точка студените крайници са симптом на съдова дистония, за която се смята, че се провокира от болни бъбреци.

Защо е опасно продължителното състояние на студени крайници?

Това може да доведе до негативни последици или да е сигнал за наличието на сериозни здравословни проблеми. Всеки орган на нашето тяло, страдащ от неправилно кръвообращение, бавно ще започне да се влошава и да се разболява. Студените крайници не са просто неудобство, това е състояние, което може да провокирано от по-сериозни заболявания.

Защо някои хора имат студени крака и ръце?

Много фактори могат да са причина за студени крайници.

Най-честите състояния, свързани със здравето, които могат да причинят студени ръце и крака, са свързани с лошо кръвообращение или увреждане на нервите в областта на крайниците.

Ето някои от възможностите:

Анемия

Анемията е състояние, при което има по-малко здрави и правилно функциониращи червени кръвни клетки от нормалното. Обикновено се причинява от дефицит на желязо.

Когато има дефицит на желязо, червените кръвни клетки може да нямат достатъчно хемоглобин (богат на желязо протеин), за да транспортират кислород от белите дробове до останалата част от тялото. Резултатът е възможно да бъде студени пръсти на ръцете и краката.

Какво може да се направи?

Кръвен тест може да определи дали кръвта има ниски нива на желязо. След като това се установи се спазва диета и се назначава допълнителен прием на желязо.

Артериално заболяване

Когато артериите са стеснени или не функционират добре, това намалява притока на кръв към китките и стъпалата. Има няколко вида артериални заболявания.

Периферната артериална болест (PAD) засяга около една трета от хората над 50-годишна възраст, които имат захарен диабет. Обикновено причинява увреждане на артериалните стени в долните крайници, когато натрупването на плака по стените на кръвоносните съдове ги кара да се стесняват.

Първичната белодробна хипертония, която уврежда артериите на белите дробове, често включва и болестта на Рейно.

Симптомите на PAD в допълнение към студените крака включват:

– болка в краката при интензивно натоварване;
– изтръпване или иглички в краката;
– рани, които зарастват бавно.

Симптомите на първичната белодробна хипертония включват:

– затруднено дишане;
– умора;
– виене на свят.

Ако имате някой от тези симптоми, заедно със студени ръце и крака, потърсете консултация с лекар. Ранното лечение на артериалните заболявания може да доведе до по-добър резултат.

Диабет

Лошото кръвообращение, особено в крайниците, е един от симптомите на диабет.
Диабетът също така увеличава риска от сърдечни заболявания и стесняване на артериите (поради атеросклероза ), като и двете могат да допринесат за студени ръце и крака.

Увреждането на нервите (периферна невропатия), особено в краката, е усложнение на диабета. Причинява се от високи нива на кръвната захар за дълъг период от време. Един от ранните симптоми е усещането за „игли“ в краката или ръцете.

Какво може да се направи?

Важно е да поддържате нивата на кръвната захар стабилни и възможно най-близки до нормалните. Освен това, ако имате увреждане на нервите, проверете внимателно краката за рани, които може да не чувствате, но биха могли да причинят усложнения.

Хипотиреоидизъм

Хипотиреоидизмът е състояние, при което щитовидната жлеза е слабо активна и не произвежда достатъчно хормони, за да поддържа метаболитните функции на тялото. Той засяга повече жени, отколкото мъже, и е често срещан при хора на възраст над 60 години.

Чувството за студ е един от симптомите на хипотиреоидизъм. Други симптоми включват умора, болки и скованост в ставите, суха кожа, изтъняване на косата и депресия.

Какво може да се направи?

Лекар може да определи дали имате хипотиреоидизъм с кръвни изследвания. Основното лечение е ежедневен прием на синтетични хормони.

Синдром на Рейно

Синдромът на Рейно, известен също и като болест на Рейно, е състояние, при което пръстите или понякога и други части на тялото са студени или вцепенени. Това е резултат от стесняване на артериите в ръцете или краката, което нарушава циркулацията на кръвта.

Болестта на Рейно може да промени цвета на пръстите и те да станат бели, сини или червени. Когато кръвообращението стане нормално, ръцете може да изтръпнат, да пулсират или да се подуят.

Рейно се предизвиква от ниски температури или стрес. Точната причина за болестта не е напълно изяснена.

Какво може да се направи?

Лечението на болестта на Рейно включва лекарства, които подобряват кръвообращението и разширяват кръвоносните съдове.

Хората, които имат по-тежка форма на болестта, може да разговарят с лекар, който да им изпише лекарства като такива за еректилна дисфункция и локален нитроглицеринов крем.

Синдром на Рейно от друго състояние

Ето някои причините за т.н. вторичен Рейно:

– Склеродермията, автоимунно заболяване, което причинява втвърдяване на кожата, често се придружава от болестта на Рейно.
– Лупусът (системен лупус еритематозус) е друго автоимунно заболяване, което може да причини болестта на Рейно.
– Синдромът на карпалния тунел, който причинява изтръпване и слабост в ръката поради задържане на средния нерв, често се придружава от синдром на Рейно.

Недостиг на витамин В-12

Дефицитът на този важен витамин може да е причина за неврологични симптоми, включително усещането за студени ръце и крака, изтръпване или мравучкане.

Витамин В-12 се намира естествено в месото и млечните продукти и е важен за поддържането на здрави червени кръвни клетки. Човешкото тяло не произвежда витамин В-12, така че той трябва да се набави чрез храна или хранителни добавки.

Други симптоми на дефицит на витамин В-12 включват:

– умора;
– проблеми с движението и баланса;
– анемия;
– бледа кожа;
– задух;
– рани в устата;
– когнитивни затруднения.

Какво може да се направи?

Кръвен тест показва дефицит на витамин В-12. Лечението може да включва прием на орална добавка, инжекции с витамин В-12 и промени в диетата.

Пушене

Пушенето причинява проблеми на кръвоносните съдове в цялото тяло, които след това се стесняват и могат да допринесат за студени пръсти на ръцете и краката.

С течение на времето пушенето уврежда кръвоносните съдове в сърцето, което е причина за трудно изпомпване на кръвта през тялото. Това засяга особено краката и ръцете.

Какво може да се направи?

Откажете се от тютюнопушенето. Ако не можете сами, потърсете специализирана помощ.

Източник: health.clevelandclinic.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *