Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Рецепти с хрян при болести на черния дроб, артрит и главоболие

Листата на хряна могат да се използват за приготвяне на тинктура, която е ефективна за лечение на чернодробни заболявания, включително вирусен хепатит и цироза

хрян
Лечение с хрян – ефикасно, лесно и достъпно

Като истински склад на здравето, растението хрян може да се използва и при други заболявания. Листата му съдържат витамини С, В, каротин, флавоноиди, калций, калий, желязо, мед, фосфор, сяра, въглехидрати и нишесте.

Рецептата за тинктура от листа на хряна, която помага на черния дроб при много тежки заболявания, е ефективна още и при метаболитни нарушения, остеохондроза, артрит и атеросклероза.

Растението, което по-често се ползва като подправка, е любима суровина за приготвяне на различни рецепти от народната медицина. Руската лечителка Лидия Сурина го препоръчва при храносмилателни разстройства, грип и настинки, артрит и други. Сибирската билкарка, както е позната в цял свят, го ползва и за дезинфекция и почистване на рани. От статията ще научите кои са рецептите с хрян, които Лидия Сурина ползва, как да ги приготвите и при какви състояния ще помогнат.

Лидия Сурина

Хрянът е високоефективен природен антибиотик

Поради уникалните си свойства, хрянът има следните ефекти върху човешкото тяло:

– затопля лигавиците и кожата;
– нормализира кръвоснабдяването на бъбреците;
– има диуретичен ефект;
– насърчава изтичането на жлъчка;
– подобрява кръвообращението;
– втечнява храчките и омекотява кашлицата;
– понижава нивата на кръвната захар;
подобрява функционирането на стомашно-чревния тракт.

Рецепта за тинктура:

• накълцайте листа от хрян, напълнете с тях буркан, залейте с водка или медицински спирт и дръжте в хладилника на долния рафт 7 дни;

• изстискайте листата, прецедете и съхранявайте при стайна температура на тъмно място;

• взимайте по 1 с.л. 2-3 пъти на ден 30 минути преди хранене. Можете да добавите 2-3 супени лъжици към тази тинктура (0,5 л). мед и сок от 2-3 лимона.

Тинктурата от хрян е противопоказана (!) за хора с гастрит, рефлукс, язва и пиелонефрит. Не се препоръчва и на пациенти, които страдат от повишено изпотяване и алергия към сенфоли.

Хрян за дезинфекция и почистване на рани

Когато раните по тялото не зарастват добре, можете да приготвите друга алкохолна тинктура от хрян. За да направите това, трябва да вземете корен на растението, да го настържете и да залеете със спирт (по същия начин както и с листата, но в по-малко количество). След два часа прецедете течността и я смесете с равно количество вода. Тинктурата трябва да се използва за компреси по няколко пъти на ден.

Хрян при главоболие и ревматизъм

При ревматизъм и силно главоболие се препоръчва да се вземе корен от хрян с дължина поне 10 см, да се настърже на ситно ренде, да се смеси с малко вода и да се нанесе получената маса върху ленена кърпа, след което да се нанесе върху проблемното място.

При главоболие същия компрес се прилага върху задната част на главата. За да премахнете вероятността от дразнене на кожата, не го дръжте повече от пет минути. Ако кожата е твърде чувствителна, първо я намажете с масло за тяло.

Хрян при настинки и грип

При грип може да се приготви чай от хрян за облекчаване на състоянието и намаляване на температурата. За да направите това, залейте супена лъжица настърган корен с чаша вряща вода и го оставете да се запари за 5 минути. Този чай трябва да се консумира 3-4 пъти на ден.

За да се предотврати развитието на настинка, се препоръчва всеки ден да се яде 50 грама настърган хрян, консервиран или пресен . Това е наистина ефективно лечение, но както вече стана ясно, не е подходящо за хора с дълготрайни и сериозни стомашни и бъбречни проблеми.

Настърганият хрян може да се смеси с мед (съответно 1 и 3 супени лъжици) и да се използва при кашлица или астма, но само когато температурата не е повишена. Медът омекотява остротата на хряна и допринася за бързото унищожаване на патогените. Достатъчно е да приемате лекарството по чаена лъжичка 5 пъти на ден. Можете също да добавите супена лъжица настърган лук и 5 супени лъжици вода към тази смес, след това да я кипнете за около 2-3 минути, да охладите и използвате като лекарство, но не и ако страдате от диабет.

Хрян за стомаха

При храносмилателни разстройства е необходимо да добавите чаена лъжичка настърган хрян към чаша топло мляко и да консумирате тази напитка веднъж на ден (вечер), препоръчва сибирската билкарка. След две до три седмици процедурата може да се повтори. Струва си да напомним отново, че приложението на хрян под каквато и да е форма трябва да става само при положение, че не страдате от сериозни стомашно-чревни заболявания.

Източник: ayzdorov.ru

СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: цялостна грижа за ставите
СПЕЦИАЛНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ: цялостна грижа за ставите

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *