Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява адхезивният отит?

Здравейте, от известно време имам болки и шум в дясното ухо. Поставиха ми диагноза адхезивен отит. Лекарят ми настоява да ми се направи операция. Интересуваме дали е възможно заболя­ването да се излекува и по друг начин, без операция – с лекарства, билки, нетрадиционна медицина?

Стамен Райчев – София

Адхезивният отит е след­ствие на хронични процеси в слуховата тръба, носа, остри и хронични възпаления на тъпан­чевата кухина с образуване на сраствания. Възпалителният процес причинява задебеляване на лигавицата и стесняване на прос­транствата в кухината в различ­на степен. Тъпанчевата мембрана изтънява значително. Основните симптоми при това заболяване са шумът в ухото и намаленият слух. Шумът е постоянен или епизодичен, може да се усили при преумора или при лоши клима­тични условия. Намалението на слуха понякога е значително. Тези два основни признака може да се придружават нерядко от виене на свят и губене на равновесие. Лечението се състои в продухване и въздушни масажи. Често тези процедури може да са безрезул­татни. Тогава се предприема оперативно лечение – мирингопластика. Тя представлява от­страняване на дефе­кта на тъпанчето с помоща на пластичен материал (хрущял, ли­гавица, а напоследък се патентова една нова методика – с помощта на мастна тъкан).

По друг начин стои въпросът, когато ос­вен този дефект в тъ­панчето имаме и про­мени в средното ухо, изразяващи се в срас­твания, деформации в областта на слуховата верига. Тогава се на­лага да се направи по-разширена операция – тимпанопластика, като нейната цел е да се възстанови целостта на слуховата верига, да се почистят настъпилите след възпаленията сраствания и чак тогава да се затвори дефе­ктът в тъпанчевата мембрана. По този начин се постигат две цели – възстановява се нормалния път на слуховата верига, от една страна, а от друга – целостта на тъпанчевата мембрана.

За Lekuva.net – вестник „Доктор”.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *