Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кориандър вместо лекарства: 6 здравни свойства и рецепти

Кориандър е подправка, за която мнозина от вас навярно са чували. Семената на това растение, освен в кулинарията, традиционно се използват и в народната медицина


Кориандър се употребява за стимулиране на апетита и подобряване на храносмилането. Освен това, съвременната медицина откри нови свойства на пикантните семена на кориандъра, които правят подправката истинско лекарство.

Кориандър: здравословна подправка

Семената са богати на етерични масла, благодарение на които подправката има толкова подчертан аромат. Научно е потвърдена ефективността на кориандъра за активиране работата на жлъчния мехур и премахване на смущения в работата на червата. Но, ползите от него съвсем не се изчерпват с тези два примера.

1. Облекчава болката в ставите

Подправката съдържа палметинова и линолова киселини, които имат подчертан противовъзпалителен ефект. Веществата активно въздействат на кръвоносните съдове, включително на тези в мозъка, като елиминират риска от дегенеративни увреждания и болестта на Алцхаймер. Но техният противовъзпалителен ефект върху ставната тъкан е още по-изразен.

В началния стадий на редица ставни заболявания екстрактът от кориандърът ще помогне като забави развитието им и намали болката. Ефективен е за профилактика на ревматизъм, артрит, остеоходроза и възпаление на ставната тъкан. Задължително трябва да се използва при физически натоварвания на ръцете и краката, най-вече от хора, които живеят на село или работят в строителството.

РЕЦЕПТА: Залейте 2 чаени лъжички семена с чаша вряща вода, покрийте, оставете за 20 минути, отцедете. Приемайте 2 пъти на ден след хранене.

2. Намалява нивата на кръвната захар

В експеримент върху плъхове е установено, че при наличието на кориандър в диетата панкреасът работи по-активно. Подправката стимулира неговата активност и по-специално синтеза на хормона инсулин, който спомага за намаляване нивата на кръвната захар при диабет тип 2.

Етеричните масла от подправката подобряват функцията на черния дроб и понижават нивата на холестерола, като по този начин осигуряват цялостен лечебен ефект. Това е особено ценно при захарен диабет, когато метаболитните процеси се нарушават, холестеролът се абсорбира неправилно, което увеличава риска от съдова атеросклероза и инсулт.

РЕЦЕПТА: За да я приготвите, ще трябва да имате:

  • 1 чаша пресни зелени листа от босилек;
    1 чаша нарязани млади стръкове и листа от кориандър;
    1 скилидка чесън, обелена и смляна;
    1/2 (или по-малко) люта чушка;
    1/2 чаша зехтин

Приготвя се като изброените подправки се смилат предварително и се добавят към зехтина. Оставете да престои известно време и ползвайте като дресинг за салати и постни ястия поне през ден.

3. Борба със свободните радикали

Необходимостта от включване на храни с антиоксидантни свойства в диетата е научно доказана. Те спират ефектите на оксидативния стрес в клетките и намаляват интензивността на възпалителните реакции. Оксидативният стрес произвежда свободни радикали – разрушителни агенти за организма, водещи до развитие на рак, хронично увреждане на вътрешните органи и системи. Антиоксидантите се намират в големи количества в червените зеленчуци и плодовете, зеления чай и кафето.

Кориандърът има антиоксидантно действие благодарение на флаваноида кверцетин. Той помага на тялото да се защити от оксидативен стрес и да намали риска от рак, сърдечни заболявания, артрит и болестта на Алцхаймер.

РЕЦЕПТА: Изсипете 1 чаена лъжичка семена от кориандър в термос с чаша вряща вода, оставете за 2 часа, прецедете. Приема се 3 пъти на ден, половин час преди хранене, 1/3 чаша от получената инфузия. Продължителността на курса е от 2 до 4 седмици.

4. Нормализира съня

Основните компоненти на етеричното масло от подправка са линалол и гераниол. Те са успокоителни. В много научни проучвания е доказано, че етеричното масло от кориандър е ефективно на нивото на лекарствените антидепресанти, успокоителни и приспивателни, от рода на „Диазепам“, използвано при нарушения на съня.

Добавете кориандър към ястията за вечеря. Ароматната подправка ще обогати вкуса и ще успокои нервната система. Така ще може бързо да заспите и да се събудите отпочинали на сутринта.

РЕЦЕПТА: Изсипете 100 грама натрошени семена от кориандър в 1 литър вино (червено), запечатайте, оставете за 2-3 седмици на тъмно място, прецедете. Дръжте в хладилник. Приемайте 2 пъти на ден по време на хранене, по 50-100 мл. Така приготвеното вино има седативен ефект и се използва при нервни разстройства.

5. Предпазва сърцето и кръвоносните съдове

Нормализиране метаболизма на холестерола и подпомагане работата на черния дроб осигуряват друг ценен ефект – защитата на кръвоносната система от заболявания. Подправката помага за прочистване на кръвоносните съдове от холестеролни плаки, което намалява риска от хипертония, атеросклероза, сърдечни и съдови заболявания.

РЕЦЕПТА: 5 супени лъжици цели (не смлени!) семена от кориандър се заливат с половин литър медицински спирт или водка. Затворете добре и настоявайте за 2 седмици на тъмно място. След това получената тинктура се прецежда. Взима се по 1 супена лъжица на ден (може еднократно – преди лягане, може и 2-3 пъти на ден, по 15-20 капки).

6. Потиска развитието на бактерии

В традиционната медицина семената от кориандър се използват за лечение на кожни лезии и рани. Съвременните изследвания потвърждават антисептичния ефект на подправката и способността й да инхибира развитието на определени бактерии. В случай на рани и при различни кожни заболявания, като екзема, акне и себорея се използва етерично масло от кориандър, което може да се закупи от всяка аптека или здравословен магазин.

Доказано е, че има инхибиторен ефект върху бактерията Helicobacter Pilori, която унищожава стомашната лигавица, причинява гастрит и язви. Използването на кориандър намалява интензивността на възпалителния процес на пикочно-половите органи, причинен от Е. coli и стафилококи.

РЕЦЕПТА: Изсипете 1 супена лъжица ситно нарязани стъбла и листа от кориандър в термос с 1 чаша вряла вода, оставете за 1 час и прецедете. Пийте докато топло, като добавите мед на вкус.

Източник: ayzdorov.ru

Боринал имунитет
БОРИНАЛ – блокира развитието на вируси и бактерии и подкрепя нормалното функциониране на имунната система

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *