ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как градският шум уврежда здравето?

Тишината и спокойствието е онова, което липсва най-много на жителите на големите градове, които живеят сред непрекъснат шум

шум
Нивото на градския шум е по-високо от препоръчаното за доброто здраве на човека

Отстрани изглежда, че излишъкът от звуци и различен по децибели шум e просто страничен ефект. Всъщност, те сериозно засягат състоянието на човешкото здраве, което води както до хронични заболявания, така и до съкратен живот.

За какви стойности на нивото на шум трябва да внимава градският жител и как да защити здравето си, ако няма начин да се премести на село?

Суха статистика

Шумът е неразделна част от човешкия живот. Добре е да се знае, че има различни видове шум. И така, има редица звукови ефекти, на които човек може само да се наслаждава – шумът на морето, шумоленето на листата, птичите песни. А има и такива шумове, които вбесяват, изнервят и притесняват.

Освен това лекарите казват, че само 10 децибела отгоре от нивото на шума увеличават общия брой заболяванията с една трета. Поради това броят на нервните и сърдечно-съдовите заболявания се удвоява. И в същото време нивото на шума непрекъснато нараства.

Експертите уверяват, че поради увеличаване големината и размера на улиците на големите градове, градските жители могат да се сдобият или да хронифицират заболявания като:

• хипертония;
• язвени патологии;
• гастрит;
• психични разстройства.

А също така паметта и производителността започват да се влошават. Градският шум влияе отрицателно върху метаболизма, забавяйки го, както и върху работата на мозъка и щитовидната жлеза. В резултат на това животът на хората в големите градове се съкращава с 12 години, а шумът причинява преждевременно стареене при 30 на 100 от гражданите.

За да разберете какъв товар понася човешкото ухо, струва си да запомните няколко числа

Удобно за човек е нивото на шум от 25-30 децибела – такава „сила на звука“ се дава от шумоленето на листата, шум от вятър или шепот.

Човек може да почувства известна умора, когато нивото на звуците около него са между 60-80 децибела – това е, когато пералната машина работи, някой свири на пиано или плаче дете. Но шумът от мотоциклет, музиката в слушалките и ремонт в съседния апартамент вече причиняват сериозни мъки.

Любимите слушалки

В допълнение към факта, че в големите градове вече е прекалено шумно, днес много хора допълнително влошават ситуацията със слуха си, като използват слушалки. В този случай се отбелязва сензоневрална загуба на слуха, която се развива в резултат на увреждане на клетките или нервите в ухото, които са чувствителни към звукови вълни. Ако този ефект върху ухото е редовен и продължителен, рискът от глухота нараства бързо. Лекарите наричат ​​тази загуба на слуха „акустична травма“. Можете сами да го диагностицирате. Ако човек не реагира веднага, когато името му бъде извикано, често пита отново, включва телевизора по-силно от всякога и изпитва симптоми като главоболие, звънене, шум или почукване в ушите, тогава си струва да се свържете с оториноларинголог възможно най-скоро.

Шанс за спасение

Според стандартите шумът в къщите през деня не трябва да надвишава 60 децибела, а през нощта не бива да е повече от 30. Естествено, такива стандарти често не се спазват в големите градове. Това означава, че трябва да се справите сами с излишния обем.

Първият вариант е да използвате тапи за уши. Днес те се продават във всяка аптека и са широко препоръчителни от оториноларинголозите. Тази опция за защита е изключително удобна и безопасна. Когато избирате такъв артикул, трябва да бъдете много внимателни за тяхната ефективност от акустична гледна точка. Например, ако са 24 dB, това означава, че при излагане на шум от 90 dB, човек ще възприеме 66 dB чрез слуха. В същото време лекарите препоръчват да се гарантира нивото на шума в диапазона от 70-80 dB.

Друг начин да се предпазите е като шумоизолирате апартамента си

Да, подобно начинание струва доста скъпо. Но тогава гарантирано няма да чувате тропането на съседите или музиката, която някой от тях слуша по-силно.

За да поддържате здравето на ушите, трябва да се откажете от слушалките – те допълнително претоварват тъпанчетата. Ако човек не е в състояние да се лиши от музиката, докато върви по улиците, струва си да изберете слушалки, които обвиват цялото ухо, а не такива, които приличат на тапи. Звукът също не бива да се включва изцяло – той трябва да се регулира на ниво 50-60%. И е нужно да запомните, че може да използвате слушалки за не повече от час на ден.

Също така е важно да обръщате голямо внимание на поведението си у дома – не трябва да включвате силно телевизора, да затръшвате вратите, да говорите високо и т.н. Всичко това не допринася за създаването на благоприятен шумов фон и може да доведе до дисбаланс.

Както вече стана ясно, постоянният шум намалява продължителността на живота на жителите на големите градове със средно 10-12 години. За сравнение, пушенето отнема около осем. И така, за да живеете по-дълго и в добро здраве, направете света около вас малко по-тих . За съжаление не всичко зависи от нас. Но има поне три точки, които всеки може да изпълни:

– Не включвайте телевизора, телефона и радиото с пълна мощност.
– Коригирайте силата на гласа, когато общувате.
– Не затръшвайте вратите.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *