ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да се отървете от подутината след инжекция?

На всеки му се налага да се справя с последиците от интрамускулна инжекция. Какво да направите, ако на мястото на инжектиране се появи бучка?

инжекция
Какво е най-добре да се направи след поставянето на инжекция или ваксина, за да се избегне подуването на инжектираното място?

Има няколко начина да се отървете от тези нежелани ефекти след поставянето на ваксина или инжекция. Те са подходящи за използване и след прилагане на ваксина. Единственото условие е, че не могат да се прилагат на малки деца (до 12-годишна възраст) и кърмачета.

Защо се появява бучка на мястото на инжектиране?

Следните фактори оказват влияние върху появата на подутина и зачервяване:

• вискозитетът на инжектираното лекарство – по-често се „капсулират“ маслени течности;

• качество, дължина и диаметър на иглата;

• място на инжектиране;

• възможност за попадане в кръвоносните съдове;

• състояние на мускулите: за да се предотврати образуването на подутина, мускулното влакно трябва да бъде отпуснато;

• скоростта на приложение на лекарството.

В повечето случаи подутината ще изчезне сама. Ако предстои да се направи повече от една инжекция, вероятността от подуване се увеличава значително. Това състояние може да бъде болезнено и неудобно.

Какво да направите, за да се разсее подутината от инжекция?

За да предотвратите появата на подутина, трябва да масажирате мястото на инжектиране с памучен тампон, напоен със спирт в продължение на няколко минути.

Ако това не помогне и се формира бучка, се използват следните методи за справяне с нея:

• прилага се плътна йодна решетка за подобряване на метаболитните процеси;

• поставая се компрес с абсорбиращо лекарство за 30-40 минути: какво да бъде то – трябва да попитате лекар;

• пчеларските продукти са подходящи и за компреси: използва се мед и спиртна настойка от прополис (клеева тинктура);

• ако няма зачервяване и възпаление, подутината се затопля;

• добър ефект ще даде използването на мехлеми и кремове с хепарин.

Когато използвате такива средства за предотвратяване на оток след инжектиране, бъдете внимателни. Уверете се, че те няма да ви причиняват алергични реакции.

Изброените по-горе начини дават резултат в рамките на 7-10 дни. За пълното изчезване на конусите след прилагане на инжекция понякога е необходимо да мине повече време – до два месеца.

Как да се отървете от подутините от инжекциите по други начини?

Ако това не даде резултат, на помощ идват средствата от народната медицина.

• Залейте един лист от зеле с вряща вода за минута, обработете го с чук за месо, намажете го с мед и го нанесете върху проблемната зона за една нощ. Повтаря се тази процедура поне в продължение на седмица, дори да сте почувствали облекчение.

• Дръжте няколко листа алое в хладилникa за един ден. Изрежете и прикрепете към подутината. Покрийте с марля, найлон и закрепете по всякакъв удобен за вас начин.

• Разбийте едно сурово яйце с оцет и приложете към засегнатата зона като компрес.

Ако всички изброени средства не помогнат, подутините се възпаляват и зачервяват, трябва незабавно да се консултирате с лекар.

Експертно мнение

Д-р Татяна Дубровская

Д-р Татяна Дубровская, ръководител на катедрата на Изследователския институт по педиатрия, Руски национален изследователски медицински университет „Н.И. Пирогов“.

Инжекциите достигат целта си по-бързо от таблетките и в по-точни количества. Лекарството веднага попада в кръвта и започва да действа. В същото време инжекциите могат да бъдат много болезнени и придружени от усложнения. Понякога на мястото на инжектиране, особено ако процедурата е била извършвана многократно, се появява уплътнение – инфилтрат. По-късно този инфилтрат или се разпада самостоятелно, или преминава в гнойно възпаление. Абсцесът не може да бъде лекуван самостоятелно, това е от компетенцията на хирург. Ако бучката постоянно напомня за себе си, образува се оток, температурата се е повишила, трябва да се консултирате с лекар.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *