Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарства, козметика и храна с изтекъл срок: опасно ли е да се използват?

Всеки знае, че хранителните продукти и лекарствата имат срок на годност. Някои го приемат сериозно, други не се съобразяват с това ограничение

изтекъл срок
Лекарствата с изтекъл срок на годност не бива да се ползват

От статията ще разберете кои лекарства, храни и козметика могат да се използват след изтичане срока на годност, кои не и защо.

Лекарства

Лекарствата не могат да се използват след изтичане на срока им на годност и ето защо.

Марина Журавлева е главен клиничен фармаколог в Московския департамент по здравеопазване, доктор на медицинските науки, професор в Катедрата по клинична фармакология и пропедевтика на вътрешните болести. Ето и нейното мнение.

Марина Журавлева

„Където има определен срок на годност, той трябва да се спазва. В медицинските организации това е задължително правило с много строг контрол. Срокът на годност на лекарствения продукт се определя по време на предварителните регистрационни проучвания преди освобождаване на лекарството за продажба. Той е свързан със способността му да поддържа стабилност, да осигурява определени клинични ефекти и да влияе върху развитието на нежелани реакции.

След изтичане срока на годност строго е забранена употребата на лекарства, които влияят на най-важните процеси в организма

Те включват лекарства за сърце, включително антиаритмични, антихипертензивни, антикоагуланти, антитромбоцитни средства, лекарства за лечение на диабет, антибиотици и други. При назначаването на такива лекарства дозите често се избират индивидуално. Аптечката ви трябва да бъде проверена и ревизирана навреме.“

„Не бива да се прави компромис със срока на годност. Въпреки че производителят, при спазване на условията за съхранение, дава „гаранция“ за още шест месеца след изтичането му, е необходимо да се действа в съответствие с инструкциите. „Изтеклите“ лекарства могат да представляват риск за човешкото здраве. Ако лекарството остане отворено по-дълго от позволеното, микроорганизмите могат да стигнат до него и да започнат да се развиват. Веднага след изтичане на срока на годност, никой не може да гарантира ефективното действие на лекарствата”, казва Виктория Преснякова, кандидат на фармацевтичните науки.

Виктория Преснякова

Козметика

Също така не се препоръчва използването на козметични продукти с изтекъл срок на годност.

„След изтичане срока на годност козметиката не трябва да се използва, тъй като нейните характеристики като безопасност, стабилност и микробиология може вече да не отговарят на установените стандарти. Продуктите могат да променят не само външния си вид и мирис, но и да навредят на здравето “, казва Александра Скоробогатова, изпълнителен директор на Руската асоциация за парфюмерия и козметика.

„Ако използвате козметика след гаранционния срок, може да възникне реакция: алергична, дразнене на кожата, обостряне на хронични заболявания и дори анафилактичен шок. Когато срокът на годност изтече, в емулсионните продукти (крем, шампоан, спирала и др.) водата постепенно се отделя от маслото, токоферолите, които забавят процеса на стареене, витамините и антиоксидантите се окисляват и маслото променя физическите и химични параметри. Хранителната среда започва да се разлага и микроорганизмите се размножават. Колкото по-дълъг е срокът на годност на козметиката, толкова по-високи са рисковете. Колкото по-малко консерванти има в състава, толкова по-бързо козметичният продукт ще се развали. Козметика, съдържаща спирт, като тоници, руж, парфюм или тоалетна вода, имат много по-дълъг срок на годност. Средно кремовете се съхраняват 24 месеца след отварянето, лосионите за тяло – до 12 месеца, шампоаните – 12-36 месеца.“

Храна

С храната не всичко е толкова просто.

Съгласно правилата не могат да се използват продукти след изтичане срока на годност. Нито търговецът, нито производителят поема отговорност за качеството на продуктите, след датата обозначена на опаковката. Преди търговските вериги изхвърляха непродадените продукти с изтекъл срок на годност. Сега производителите са принудени да го правят сами. За да минимизират финансовите загуби, те се опитват да удължат максимално срока на годност по време на етапа на приготвяне на храната. Например, ако по-рано производителите са упоменали, че колбасът трябва да се съхранява не повече от 30 дни, сега се провеждат допълнителни изследвания и се посочва, че този срок е вече месец и половина. И все пак 90% от продуктите, продавани в търговски вериги, „оцеляват“ и след този срок на годност и в по-голямата си част не носят рискове за потребителя.

Колкото и неприятно да е, трябва да се има предвид и факта, че някои недобросъвестни производители подправят срока на годност, само и само да продадат стоката си

Ако храната е нетрайна, като пайове, желета, кремове и яйца, най-добре е да спазвате препоръчителния срок на годност. Други хранителни продукти, особено ако са били обработени и съхранявани във вакуумна опаковка, могат да се консумират дори няколко дни след изтичане на гаранционния срок. Ако не е имало нарушения по време на производството и съхранението, тогава нищо няма да се случи. Но на практика често ставаме свидетели и на такива ситуации: хладилникът може частично да се размрази, а продуктите след разтоварване в магазина да стоят на слънце. Такова съхранение, дори и да продължи само няколко часа, може да влоши микробиологичните параметри на продуктите и ще съществува риск от отравяне. Но продукти като брашно, подправки, тестени изделия или зърнени храни могат да се използват шест месеца или една година след официалния край на срока.

Колкото повече мазнини, захар и течности (вода, масло) съдържа продуктът, толкова по-висок е рискът от отравяне, ако се консумира след изтекъл срок на годност. Например в бисквитите количеството мазнини е минимално, а в сухите пасти – максимално, така че последните не могат да се взимат ако планирате да отидете на палатка в планината, например, или живеете на село.

Хранителни добавки

„Приемането на хранителни добавки след срока на годност не вреди. Но те губят своята ефективност. По закон компаниите трябва да предоставят данни за стабилност в подкрепа на одобрението на етикета, което означава, че продуктът трябва да съдържа 100% от изброените съставки в рамките на срока на годност. За целта производителите тестват хранителните добавки, за да определят кога се използват. Минерали като калций, желязо и цинк не се разграждат, когато се съхраняват правилно. Някои хранителни вещества, като витамини от група В, включително фолат, С и D и бета-каротин, се разграждат по-бързо от други. Добавянето на изсушител към флаконите с витаминни добавки, като торбички със силикагел, забавя естественото разграждане на хранителните вещества чрез абсорбиране на влагата“, е мнението на руския диетолог Роман Пристански.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *