ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Болките във врата: вижте как да спите, за да ги избегнете

Качеството на нощната почивка е пряко свързано с позата, която човешкото тяло несъзнателно заема по време на сън

шийна остеохондроза
Позата по време на сън има значение

Това предопределя мускулното напрежение, снабдяването на органите с важни хранителни вещества и кислород чрез кръвния поток и правилното дишане. Как и колко часа спим и каква е позата по време на сън – от всичко това зависи не само как ще се будим сутрин, но и как ще премине новия ден.

В каква позиция е за предпочитане да се отпуснете в обятията на Морфей?

Положение по време на сън и здраве

По гръб

Спането в тази поза е полезно за мускулите на гърба и за гръбначния стълб (ако успеете да заспите с ръце, успоредни на торса, и за шията също). Плюс това, спането по гръб, за разлика от други пози, не причинява бръчки.

Цената на тази поза е хъркането. Докато спите по гръб, езикът може да потъне в дихателните пътища, което затруднява дишането и това провокира нежеланото и шумно нощно явление.

Настрани

Тази позиция по време на сън е любима на много хора. Може да има различни вариации: поза на ембрион или изпъване „в една линия“ с цялото тяло. Тази позиция не провокира болка в гърба и врата, не причинява и хъркане. Плюс това, спането от лявата страна подобрява кръвообращението, което има положителен ефект върху сърдечната функция.

Липса на сън настрани: пречи на дълбокото дишане и може да окаже натиск върху вътрешните органи като черния дроб, жлъчния мехур и др.

По корем

Това положение на тялото по време на сън предизвиква най-много спорове сред специалистите. Разбира се, когато се спи по корем няма хъркане и апнея (спиране на процеса на дишане за повече от 10 секунди).

Отрицателни последици: гръбначният стълб по време на сън е лишен от опора, а неизбежното обръщане на шията встрани провокира болка във врата и гърба. Освен това тази поза за сън стимулира образуването на бръчки по лицето.

Адекватен сън и остеохондроза

Много хора се заблуждават, че независимо от положението на тялото насън, във всеки случай гръбначният стълб се отпуска и си почива. Но това не е така. Добре оборудваното място за почивка през нощта и правилното положение на тялото са вид превенция на цервикалната (шийната) остеохондроза.

Симптоми на шийна остеохондроза

Шийният отдел на гръбначния стълб има 7 диска, които позволяват на главата да се движи свободно. Посочената област на тялото има доста слаби мускули и едновременно е подложена на стабилно натоварване. В резултат на това има болка, нервни разстройства и образуване на шийна остеохондроза (ШО).

Шийната остеохондроза е заболяване, което се развива в сектора на гръбначния стълб и има изключително болезнени прояви. В процеса на излагане на остеохондроза възниква дегенеративно-дистрофичен процес на дисковете между прешлените.

Сигнали за наличие на шийната остеохондроза:

– Главоболие.
– Влошаване на зрителните функции.
– Бързо разрушаване на зъбния емайл.
– Хъркане през нощта.
– Нарушение на слуха.
– Чест световъртеж.
– Остро замайване.
– Нарушена координация на движенията.
– Слабост в ръцете.
– Чувство на студ / изтръпване в крайниците.

Как да спите, ако вече имате шийна остеохондроза, или искате да си спестите неудобството, което създава това състояние?

За да могат гръбначните мускули да се отпуснат правилно, е за предпочитане да спите настрани. Разбира се, не е забранено да спите по гръб или по корем. Ако човек има навика да спи по определен начин, не може да промени този навик и не иска да навреди на гръбначния стълб, тогава може да се използва ортопедичен матрак. В противен случай съществува риск от изкривяване.

Спането по корем позволява на гръбначния стълб да се отпусне, тъй като в тази позиция не изпитва натиска на вътрешните органи. Но в този случай шийният отдел на гръбначния стълб е в напрегнато състояние, което ще служи като фактор за дискомфорт и умора след събуждане. Когато главата е обърната на една страна, връзките се разтягат и това води до напрежение в гръбначния сегмент, а прешлените в областта на шията нямат възможност да се отпуснат. Поради тази причина, ако има остеохондроза, не е препоръчително да заемате посочената позиция.

При това заболяване силно се препоръчва да спите по гръб, защото по този начин можете да получите анатомична релаксация в гръбначния стълб.

Как да изберете матрак за да избегнете шийната остеохондроза?

За да не изложите гръбначния стълб на възможно натоварване и изкривяване, препоръчително е да изберете необходимата повърхност за сън.

Ако матракът се окаже твърде мек, тялото ще „пропадне“ в кривината, образувана под натиска на собственото му тегло. Това ще провокира изкривяването на гръбначните извивки. В същото време повърхността не трябва да е изключително твърда, за да не навреди на гръбначния стълб.

Ако лежите настрани, рамото ви ще се притисне в твърда повърхност, докато долната част на гърба и гръдната област образуват S-образна конфигурация. Идеалната версия за пациенти с ШО са полутвърди матраци с ортопедично действие.

Избор на възглавница

Възглавницата определя качеството на нощния сън. Невъзможно е напълно да се откажете от използването на възглавница. Мускулите на шийния отдел на гръбначния стълб ще са в напрежение през цялата нощ, защото главата заема своеобразно „висящо“ положение.

Ако имате шийна остеохондроза, не трябва да избирате мека възглавница. В този случай напрежението в областта на шията се увеличава. Най-добрият вариант би бил полутвърда анатомична възглавница, с различна височина от двете страни.

Навикът да спите в определена поза е почти невъзможно да бъде изкоренен. Той се е появил още в детството и вероятно ви се струва най-удобният и единствено възможен. Освен това, заспивайки, ние се освобождаваме от влиянието на разумните аргументи и заемаме най-удобната за нас позиция. Но за да предотвратите редица здравословни проблеми (по-специално появата и развитието на остеохондроза), можете да се погрижите за добре организирано място за спане. Това ще помогне да се избегнат неприятни симптоми след събуждане и освен това ще направи максимално пълноценна почивката през нощта.

Източник: www.askona.ru

турмалинова яка
Турмалинова яка – при болка и схващане в областта на шията, раменете и ставите

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *