ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5 натурални средства за облекчаване на псориазис

Тези природни лекове ще ви помогнат да намалите дискомфорта значително

Псориазис
Източник на изображението: https://www.advanceer.com/

Ако страдате от псориазис трябва да знаете, че далеч не сте сами. Смята се, че в световен мащаб над 100 милиона човека страдат от заболяването. Псориазисът причинява суха и люпеща се кожа върху различни области по тялото, като ръцете, краката, устните, ушите, скалпа, клепачите и др. Тези зони обикновено сърбят и причиняват ужасен дискомфорт на страдащия, а в по-тежките случаи могат да бъдат и болезнени.

Модерната медицина не е намерила лечение за псориазис и най-доброто, което могат да направят дерматолозите, е да ви препоръчат лекарства, които да намалят възпалението, болката и сърбежа.  Всеки случай на псориазис е уникален, което означава, че няма един метод за ефективно лечение, който да работи при всички, но някои природни лекове дават обещаващи резултати.

 

Тук ще ви запознаем с няколко натурални метода и средства за облекчаване на състоянието
  1. Зехтин

Богатият на омега-3 мастни киселини зехтин може да помогне за намаляване на възпалението, когато се прилага директно върху засегнатите участъци от кожата. Втривайте малки количества топъл зехтин върху луспестите зони, за да ги омекотите или масажирайте скалпа си със зехтин по време на душ. Ако по тялото ви има по-големи зони засегнати от заболяването, добавете две чаени лъжички топъл зехтин във ваната си.

 

  1. Ябълков оцет при псориазис на скалпа

Доказано е, че ябълковият оцет има свойствата да облекчава сърбежа и да подобрява състоянието при псориазис на скапла. Той може да се прилага директно върху скалпа, като се втрива с леки масажиращи движения. За да избегнете парене е препоръчително да го смесите в съотношение 1:1 с вода. След като приложите оцета, изплакнете старателно скалпа си. Не използвайте оцет върху кожата си, ако е напукана или кърви.

 

  1. Сода за хляб

Не всеки, които страда от заболяването изпитва сърбеж, но ако при вас има такъв, сода бикарбонат е добър вариант за облекчаване на симптомите. Смесете 1 и половина чаши сода с 10 литра вода и нанасяйте смества върху засегнатата кожа с кърпа. Може да третирате кожата си всеки ден, докато не усетите подобрение.

 

  1. Куркума

Множество проучвания са доказали противовъпалителните свойства на жълтата подправка. Тя се използва за лечението на редица заболявания, включително и псориазис. Това е така, защото подправката съдържа активното съединение куркумин, за което се смята, че защитава кожата чрез неутрализиране на свободните радикали и подпомага зарастването на рани. Препоръчително е просто да добавяте куркума към храната си ежедневно, за да има осезаем ефект. Може да я добавите към ориз, тестени изделия и зеленчуци, а може и да смесите 1 чаена лъжичка с чаша вода и да изпиете сместа.

  1. Английска сол

Английската сол  показва обнадеждаващи ефкети при третирането на засегнатата кожа. Препоръчва се да добавите английската сол към топла (не гореща) вана и да се накиснете вътре за около 15 минути. След излизането от ваната нанесете обичайния си хидратиращ продукт, за да не изсъхне кожата прекалено от солта.

 

Източници: https://www.healthcentral.com; https://www.healthline.com;  https://www.windsordermatology.com; https://www.everydayhealth.com/

ин дерма
ИН ДЕРМА – лосион за псориазис и кожни проблеми

поръчай Ин дерма

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *